PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

Dragoljub

dragoljub
Latinski naziv: Tropaeolum maius L Ljekarničko ime: Herba Nasturtii indici Drugi nazivi: kapucinka, dragoljub divlji.

Lopuh

lopuh1
Latinski naziv: Petasites hybridus L.Drugi nazivi: crveni lopuh, ljekoviti lopuh, obični lopuh, repuh, repušina

PREHRANA

DL-Fenilalanin

aminokiseline
DL-Fenilalanin (DLPA) - ovaj oblik esencijalne aminokiseline fenilalanina je mješavina podjednakih dijelova D (sintetičkog) i L (prirodnog) fenilalanina. DLPA (D,L-fenilalanin): DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma).

Sumpor

minerali
Sumpor (S) je jedan od četiri aminokiseline koji obavlja niz važnih funkcija u sintezi proteina i enzima i njihovoj funkciji. Sumpor je nemetal, široko je rasprostranjen u prirodi, prisutan je u svim stanicama biljaka i životinja.

Magnezij

minerali
Magnezij (Mg) je esencijalni makromineral i elektrolit čija je uloga u organizmu višestruka. Neophodan je za metaboliziranje kalcija i vitamina C, kao i fosfora, natrija i kalija. U tijelu je prisutan u količini od 0,05 % ukupne tjelesne težine.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Enterovirusni meningitis

Enterovirusni meningitis -CroMaps zdravstveni vodičČesti uzročnici virusnih meningitisa su Enterovirusi, Echo virusi i Coxackie B. Izvor infekcije je čovjek, način prenošenja je fekalno -oralni. Sedamdeset posto infekcija javlja se u djece mlađe od 5 godina. Meningitis je infekcija moždane ovojnice i tekućine koja prekriva mozak i leđnu moždinu. Infekcija se može proširiti na tkivo mozga te izazvati oštećenje mozga.

To je sezonska bolest, većina slučajeva se pojavljuje tijekom ljeta i rane jeseni. Može biti podjednako bolan kao bakterijski meningitis, ali obično nije tako ozbiljan i ne prijeti oštećenjima u istoj mjeri kao bakterijski meningitis. Prenosi se kontaktom sa slinom zaražene osobe, npr. preko kašlja ili upotrebom jedaćeg pribora ili čaše.

Simptomi
Inkubacija traje od 3 do 5 dana. Premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelagodnost i anoreksija sa mogućim proljevom   i grloboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, ukočen vrat, povraćanje i bol u trbuhu. Slijedi meningealna faza sa svim znacima meningealnog sindroma. Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću su: osjetljivost na svjetlo, preosjetljivost, nemir, smetenost, pospanost, zatim bolovi u vratu i mišićima. Nakon 3-7 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja. U nekim slučajevima može doći i do pojave osipa. Likvor je bistar, sa brojem ćelijskih elemenata od nekoliko desetina do nekoliko stotina, pri čemu prevladavaju limfociti.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza i lumbalne punkcije i pregleda cerebrospinalnog likvora (glukoza, broj stanica, izolacija uzročnika).

Liječenje
Antibiotici nisu djelotvorni u liječenju virusnog meningitisa. Daju se lijekovi protiv bolova i protiv upale. Liječenje je simptomatsko.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.