PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

Lopuh

lopuh1
Latinski naziv: Petasites hybridus L.Drugi nazivi: crveni lopuh, ljekoviti lopuh, obični lopuh, repuh, repušina

Imela

imela
Latinski naziv: Viscum album L. Ljekarničko ime: Stipites, Folia Visci albi Drugi nazivi: bijela imela

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

PREHRANA

Poriluk

poriluk
Poriluk (Allium ampeloprasum var. porrum L.), je uz luk i češnjak najpoznatiji pripadnik porodice lukovica i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti.   Poriluk je dobar izvor folne kiseline i vitamina E, kao i alilni sulfida i...

Triptofan

aminokiseline
Triptofan je jedna od 8 esencijalnih aminokiselina, organizmu se ne može sintetizirati, stoga se mora dobiti iz ishrane. Triptofan nam je neophodan za život. Triptofan je esencijalna aminokiselina koju koristi mozak zajedno sa vitaminom B6, niacinom (ili niacinamidom) i magnezijem...

Feferoni

feferoni
Ljute papričice ili feferoni pripadaju porodici paprika (Capsicum annuum), ali su manje i znatno ljuće. Nutritivni sastav sličan je sastavu paprika, a razlikuju se u sadržaju nosioca ljutog okusa -kapsaicinu.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Enterovirusni meningitis

Enterovirusni meningitis -CroMaps zdravstveni vodičČesti uzročnici virusnih meningitisa su Enterovirusi, Echo virusi i Coxackie B. Izvor infekcije je čovjek, način prenošenja je fekalno -oralni. Sedamdeset posto infekcija javlja se u djece mlađe od 5 godina. Meningitis je infekcija moždane ovojnice i tekućine koja prekriva mozak i leđnu moždinu. Infekcija se može proširiti na tkivo mozga te izazvati oštećenje mozga.

To je sezonska bolest, većina slučajeva se pojavljuje tijekom ljeta i rane jeseni. Može biti podjednako bolan kao bakterijski meningitis, ali obično nije tako ozbiljan i ne prijeti oštećenjima u istoj mjeri kao bakterijski meningitis. Prenosi se kontaktom sa slinom zaražene osobe, npr. preko kašlja ili upotrebom jedaćeg pribora ili čaše.

Simptomi
Inkubacija traje od 3 do 5 dana. Premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelagodnost i anoreksija sa mogućim proljevom   i grloboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, ukočen vrat, povraćanje i bol u trbuhu. Slijedi meningealna faza sa svim znacima meningealnog sindroma. Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću su: osjetljivost na svjetlo, preosjetljivost, nemir, smetenost, pospanost, zatim bolovi u vratu i mišićima. Nakon 3-7 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja. U nekim slučajevima može doći i do pojave osipa. Likvor je bistar, sa brojem ćelijskih elemenata od nekoliko desetina do nekoliko stotina, pri čemu prevladavaju limfociti.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza i lumbalne punkcije i pregleda cerebrospinalnog likvora (glukoza, broj stanica, izolacija uzročnika).

Liječenje
Antibiotici nisu djelotvorni u liječenju virusnog meningitisa. Daju se lijekovi protiv bolova i protiv upale. Liječenje je simptomatsko.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.