PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Odoljen, valerijana

valerijana
Latinski naziv: Valeriana officinalis, L Drugi nazivi: valerijana, macina trava, baldrijan, odrijan

Lopuh

lopuh1
Latinski naziv: Petasites hybridus L.Drugi nazivi: crveni lopuh, ljekoviti lopuh, obični lopuh, repuh, repušina

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

PREHRANA

P Vitamin

vitamini2
Vitamin P (C-kompleks, Citrusni, Bioflavonoidi, Ruten, Hesperidin)   je primjenjen na skupinu aktivnih supstanci-flavonoida. Ti su spojevi široko rasprostranjeni u biljkama. Neophodan je za pravilno djelovanje i apsorbiranje vitamina C.

Kobalt

minerali
Kobalt je aktivator brojnih enzima u živim organizmima. Smatra se esencijalnim mikroelementom. Sastavni je dio vitamina B12 (kobalamina). Kobalt je aktivni centar brojnih enzima. Potreban je za normalno funkcioniranje crvenih krvnih stanica kao i drugih stanica organizma.

Biotin

vitamini2
Biotin (Koenzim R ili vitamin H) u organizmu igra centralnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Dio je enzimskog sustava koji povezuje izgradnju i razgradnju spomenutih biomolekula, izvora energije u stanicama.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Enterovirusni meningitis

Enterovirusni meningitis -CroMaps zdravstveni vodičČesti uzročnici virusnih meningitisa su Enterovirusi, Echo virusi i Coxackie B. Izvor infekcije je čovjek, način prenošenja je fekalno -oralni. Sedamdeset posto infekcija javlja se u djece mlađe od 5 godina. Meningitis je infekcija moždane ovojnice i tekućine koja prekriva mozak i leđnu moždinu. Infekcija se može proširiti na tkivo mozga te izazvati oštećenje mozga.

To je sezonska bolest, većina slučajeva se pojavljuje tijekom ljeta i rane jeseni. Može biti podjednako bolan kao bakterijski meningitis, ali obično nije tako ozbiljan i ne prijeti oštećenjima u istoj mjeri kao bakterijski meningitis. Prenosi se kontaktom sa slinom zaražene osobe, npr. preko kašlja ili upotrebom jedaćeg pribora ili čaše.

Simptomi
Inkubacija traje od 3 do 5 dana. Premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelagodnost i anoreksija sa mogućim proljevom   i grloboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, ukočen vrat, povraćanje i bol u trbuhu. Slijedi meningealna faza sa svim znacima meningealnog sindroma. Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s ovom bolešću su: osjetljivost na svjetlo, preosjetljivost, nemir, smetenost, pospanost, zatim bolovi u vratu i mišićima. Nakon 3-7 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja. U nekim slučajevima može doći i do pojave osipa. Likvor je bistar, sa brojem ćelijskih elemenata od nekoliko desetina do nekoliko stotina, pri čemu prevladavaju limfociti.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda, laboratorijskih analiza i lumbalne punkcije i pregleda cerebrospinalnog likvora (glukoza, broj stanica, izolacija uzročnika).

Liječenje
Antibiotici nisu djelotvorni u liječenju virusnog meningitisa. Daju se lijekovi protiv bolova i protiv upale. Liječenje je simptomatsko.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.