BILJKA SE PREPORUČA ZA

Uganuće

distorzija 1
Uganuće ili distorzija gležnja je ozljeda ligamenata (čvrstog, elastičnog tkiva koje povezuje kosti međusobno) u gležnju (skočnom zglobu). Ozljede zglobova koje nastaju zbog prekomjernog djelovanja sila na zglob, koji ode zbog toga u nefiziološki položaj i dolazi do ozljede elastičnog...

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

EstragonLatinski naziv: Artemisia dracunculus
Drugi nazivi: Estragon, kozlac, zmijska trava, pehtran

Estragon -CroMaps zdravstveni vodičEstragon je grmolika trajnica trpkog mirisa i uskog lišća, žutih do smeđih obješenih cvjetnih glavica, čija je stabiljka bogato razgranjena. Porijeklom iz južne Rusije, kao križanac se proširila i u našim krajevima. Voli vlažna i topla mjesta, no otporna je na hladnoću i mraz. Estragon voli sunčana staništa i naraste 60-150 cm. Cijela je biljka ljekovita i vrlo aromatična. Od mnogih materija na prvom je mestu eterično ulje koje se nalazi u biljci sa relativno velikim postotkom (0,1 do 0,5%), nadalje gorke tvari, tanin i još neke neodređene i nedovoljno istražene kiseline. Estragon sadrži estragol za kojeg se smatra da je kancerogen, pa se sa upotrebom ovog začina ne treba pretjerivati.

Upotrebljava se za začinjavanje salata, povrća i mesa, kao i za aromatiziranje octa. Kao začin upotrebljavaju se svježi ili osušeni listovi.

Ljekoviti dijelovi biljke: Cijela biljka je ljekovita i ima svojstven, prodoran miris i ugodan, aromatičan okus. Lišće i mlade izdanke sabirati sve do pojave mrazova.

Ljekovito djelovanje: Dobro djeluje na probavni sustav, poboljšava probavu i pojačava apetit. Ubrzava izmenju tvari u organizmu, podstiče na izlučivanje urina. Čaj je i diuretik, dobar je protiv reume i gihta te vodene bolesti. Liječi i lošu probavu te nadimanje. Djeluje i na  degeneraciju zglobova i artrozu.

Recepti
Čaj: tri jušne žlice mješavine biljaka crni sljez, estragon, ljubica, timijana, prelijemo litrom ključake vode, ostavimo da odstoji deset minuta, te čaj pijemo tri puta na dan, prije obroka.

Cjenjen je zbog arome kojom potiče apetit i nadopunjuje mnoga jela. Koristi se sa piletinom, teletinom, ribom, punjenim paradajzom, rižom, nadjevima za salate, te je glavni sastojak umaka bearnez. Kao začin ga upotrebljavamo kod ukiseljenog povrća ili u salatama, valja ga upotrebljavati svježeg ili zamrznutog jer sušenjem će estragon izgubiti nešto od arome.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.