PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Betonika

betonika
Latinski naziv: Betonica officinalis L. Drugi nazivi: Klas, betunika, čistac, crvena metvica, gusar, petonika, ranilist, ranjak

Miloduh

miloduh
Latinski naziv: Hyssopus offinalis L. Ljekarničko ime: Herba Folia et Flores Hyssopi Drugi nazivi: Miloduh, hisop, izop, sipan, šipant

Krijesnica

krijesnica
Latinski naziv: Chrysanthemum balsamita Drugi nazivi: Krijesnica

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

PREHRANA

Rotkvica

rotkvica
Rotkvica povrtnica (Raphanus sativus) poznata je još pod nazivima: rotkva, crna rotkva, rokva, reakev, rotkvica, mjesečarka, rakva, andrkva i sl. Smatra se da je podrijetlo povrtnice ili crne rotkve u zapadnoj Aziji i postoje pretpostavke da je nastala od divlje rotkve.

Paprika

paprika
U našoj zemlji paprika je bila poznata već u XVI. stoljeću, a k nama je stigla, najvjerojatnije, preko Italije kojoj su papriku darovali Španjolci. Zanimljivo je istaknuti kako se dugo držalo da je ljuta paprika (kao začin) stigla iz daleke...

Dunja

dunja
Drži se da dunja potječe iz sjevernog Irana, gdje je rasla kao samonikla biljka. U staroj Grčkoj spominje se 650. godine prije Krista, gdje su je zvali jabuka iz Kidona, prema području u kojem su se uzgajale najkvalitetnije sorte dunje.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Faringitis

Faringitis -CroMaps zdravstveni vodičGrlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora. U tome mu pomaže slina koju luče žlijezde slinovnice.

Faringitis (upala sluznice ždrijela) je uzrokovan upalnim procesima farinksa. Bolest često uzrokuju bakterije, kao npr. streptokok i pneumokok, virusi i razne infektivne bolesti.

Uzroci kroničnog faringitisa su: upala krajnika, rinitis, povećanje adenoida i trovanja raznim tvarima. Kronični faringitis može biti udružen i s dijabetesom, aterosklerozom i bolestima srca.

Akutni faringitis -javlja se iznenadnim, jakim crvenilom ždrijela, bolovima, povišenom tjelesnom temperaturom, povećanjem limfnih čvorova vrata u sklopu upalnih oboljenja sluznice nosa i sinusa, usne šupljine i krajnika

Aftozni faringitis -najčešće se pojavljuje kod djece u vrijeme nicanja zuba i prati ga pojava stomatitisa. Kod bolesnika se javljaju afte koje peckaju, bole i izazivaju obilno lučenje pljuvačke.

Kronični simplex kataralni faringitis -karakterizira ga crvenilo, kašalj i suhoća grla, te potreba za čestim gutanjem.

Kronični hipertrofični kataralni faringitis -karakterizira ga otečena i crvena stijenka farinksa uz simptome mučnine, povraćanja, jakog kašlja i otežanog gutanja.

Kronični atrofični faringitis -Sluznica je blijeda i tanka, prekrivena gustim sekretom. Simptomi su mu suhi kašalj i promuklost.

Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost i obično se radi o laganoj bolesti koja prolazi za manje od sedam dana. Osim promuklosti, javlja se grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura. Osim virusa i bakterija, laringitis može biti uzrokovan i glasnim vikanjem i pjevanjem, kao i boravkom u zadimljenim prostorima.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda farinksa (orofaingoskopija, zadnja rinoskopija, indirektni pregled larinksa i hipofarinksa), rendgen sinusa, kožnih proba, brisa iz nosa i ždrijela.

Liječenje
Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku, ali i kliničkoj slici te uzrastu i općem stanju oboljelog. Lokalna terapija u ždrijelu sastoji se u davanju antiflogističkih čajeva (bijeli šljez, kamilica, žalfija) promjena pH sredine (soda bikarbona), antiseptika (hexoral, pastile i dr.), analgetika, antihistaminika. Rabe se i kolutoriji i balzami za inhalaciju. Preporuča se piti tople čajeve, grgljati mentol i izbjegavati kontakt sa osobama koje imaju neke druge viruse.

Kod bakterijske infekcije treba provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju. U toku liječenja mora se sanirati stanja u nosu, usnoj šupljini, zuba, tonzile i liječiti istovremeno ili sukcesivno tegobe u ždrijelu.

 

na vrh

Komentari

 • protiv dugotrajnog kašlja
  10 dag šećera karamelizirati i zaliti sa 1 dcl vode, dodati 10 listova lovora
  kuhati i postepeno dodavati još šećera sve dok se ne napravi sirup, (treba kuhati 10-15min), lovor list izvaditi van, mogu se napraviti i veće količine pa držati u zatvorenoj staklenci. Davati nekoliko puta dnevno po 1 jušnu žlicu.

  Komentar Petra, 22/11/2014 10:04pm (4 years ago)

 • 5 cvjetova čička (lat. Arctium, ono kaj se lijepi za odjeću:)) i 1.5 - 2l Vode

  čičak oprati pod tekućom vodom i staviti u lončić, kada proključa poklopiti, isključiti vatru ali ostaviti i dalje da vrije dok se ploča ne ohladi i tek onda skinuti sa štednjaka, nakon 20 minuta procijediti koz cjediljku i opet kroz gazu.

  Piti 3 puta dnevno po 2 dcl dok bilo koja upalna bolest traje (10 dana), provjereno kod upale sinusa, grla, kod kašlja, kod upale mjehura...

  Komentar Gordana, 02/06/2014 8:51am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.