PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Milogled

milogled2
Latinski naziv: Sanicula europaea L. Drugi nazivi: zdravčica, europska zdravčica

Majčina dušica

majcinadusica11
Latinski naziv: Thymus serpyllum Drugi nazivi: babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabracpepriš, paponak, timijan

Miloduh

miloduh
Latinski naziv: Hyssopus offinalis L. Ljekarničko ime: Herba Folia et Flores Hyssopi Drugi nazivi: Miloduh, hisop, izop, sipan, šipant

Divlji mak

divljimak1
Latinski naziv: Papaver rhoeas L. Drugi nazivi: poljski maj, bulka, crveni mak, turčinak

PREHRANA

Dinja

dinja
Dinja (cucumis melo) je jednogodišnja biljka, pripada porodici Cucurbitacae, kao i lubenice, tikve i krastavci. Narodni su joj nazivi: pipun, pepun, melon i milun. Podrijetlom je iz Azije i Afrike.

Kvasac

kvasac_2.jpg
Kvasac je jedan od najbogatijih izvora organskog željeza. Poznat je kao prirodno čudo od hrane, izvrstan je izvor proteina i odličan izvor prirodnog B-kompleks vitamina. To je jedan od najbogatijih izvora organskog željeza i pravi rudnik minerala, minerala u tragovima,...

Grah

grah1
Grah (Phaseolus), rod biljaka iz por. leptirnjača (Fabaceae). To su zeljaste biljke i grmovi sa sastavljenim listovima, cvjetovima skupljenima u grozdaste cvatove. Rodu pripada oko 150 vrsta, koje većinom potječu iz trop. krajeva Novoga svijeta.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Faringitis

Faringitis -CroMaps zdravstveni vodičGrlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora. U tome mu pomaže slina koju luče žlijezde slinovnice.

Faringitis (upala sluznice ždrijela) je uzrokovan upalnim procesima farinksa. Bolest često uzrokuju bakterije, kao npr. streptokok i pneumokok, virusi i razne infektivne bolesti.

Uzroci kroničnog faringitisa su: upala krajnika, rinitis, povećanje adenoida i trovanja raznim tvarima. Kronični faringitis može biti udružen i s dijabetesom, aterosklerozom i bolestima srca.

Akutni faringitis -javlja se iznenadnim, jakim crvenilom ždrijela, bolovima, povišenom tjelesnom temperaturom, povećanjem limfnih čvorova vrata u sklopu upalnih oboljenja sluznice nosa i sinusa, usne šupljine i krajnika

Aftozni faringitis -najčešće se pojavljuje kod djece u vrijeme nicanja zuba i prati ga pojava stomatitisa. Kod bolesnika se javljaju afte koje peckaju, bole i izazivaju obilno lučenje pljuvačke.

Kronični simplex kataralni faringitis -karakterizira ga crvenilo, kašalj i suhoća grla, te potreba za čestim gutanjem.

Kronični hipertrofični kataralni faringitis -karakterizira ga otečena i crvena stijenka farinksa uz simptome mučnine, povraćanja, jakog kašlja i otežanog gutanja.

Kronični atrofični faringitis -Sluznica je blijeda i tanka, prekrivena gustim sekretom. Simptomi su mu suhi kašalj i promuklost.

Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost i obično se radi o laganoj bolesti koja prolazi za manje od sedam dana. Osim promuklosti, javlja se grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura. Osim virusa i bakterija, laringitis može biti uzrokovan i glasnim vikanjem i pjevanjem, kao i boravkom u zadimljenim prostorima.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda farinksa (orofaingoskopija, zadnja rinoskopija, indirektni pregled larinksa i hipofarinksa), rendgen sinusa, kožnih proba, brisa iz nosa i ždrijela.

Liječenje
Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku, ali i kliničkoj slici te uzrastu i općem stanju oboljelog. Lokalna terapija u ždrijelu sastoji se u davanju antiflogističkih čajeva (bijeli šljez, kamilica, žalfija) promjena pH sredine (soda bikarbona), antiseptika (hexoral, pastile i dr.), analgetika, antihistaminika. Rabe se i kolutoriji i balzami za inhalaciju. Preporuča se piti tople čajeve, grgljati mentol i izbjegavati kontakt sa osobama koje imaju neke druge viruse.

Kod bakterijske infekcije treba provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju. U toku liječenja mora se sanirati stanja u nosu, usnoj šupljini, zuba, tonzile i liječiti istovremeno ili sukcesivno tegobe u ždrijelu.

 

na vrh

Komentari

 • protiv dugotrajnog kašlja
  10 dag šećera karamelizirati i zaliti sa 1 dcl vode, dodati 10 listova lovora
  kuhati i postepeno dodavati još šećera sve dok se ne napravi sirup, (treba kuhati 10-15min), lovor list izvaditi van, mogu se napraviti i veće količine pa držati u zatvorenoj staklenci. Davati nekoliko puta dnevno po 1 jušnu žlicu.

  Komentar Petra, 22/11/2014 10:04pm (5 years ago)

 • 5 cvjetova čička (lat. Arctium, ono kaj se lijepi za odjeću:)) i 1.5 - 2l Vode

  čičak oprati pod tekućom vodom i staviti u lončić, kada proključa poklopiti, isključiti vatru ali ostaviti i dalje da vrije dok se ploča ne ohladi i tek onda skinuti sa štednjaka, nakon 20 minuta procijediti koz cjediljku i opet kroz gazu.

  Piti 3 puta dnevno po 2 dcl dok bilo koja upalna bolest traje (10 dana), provjereno kod upale sinusa, grla, kod kašlja, kod upale mjehura...

  Komentar Gordana, 02/06/2014 8:51am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.