PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Plućnjak

plucnjak
Latinski naziv: Pulmonaria officinalis Ljekarničko ime: Folia Pulmonariae Drugi nazivi: lisac, lišac, medunica, medunika, kudrovac, plućnik, trava od guje, žigeričnjak.

Komorač

komorac
Latinski naziv: Foeniculum vulgare Mill. Ljekarničko ime: Fructus, Herba et Radix Foeniculi vulgaris Drugi nazivi: Komorač, morač, slatki Komorač, janež.

Milogled

milogled2
Latinski naziv: Sanicula europaea L. Drugi nazivi: zdravčica, europska zdravčica

Dragoljub

dragoljub
Latinski naziv: Tropaeolum maius L Ljekarničko ime: Herba Nasturtii indici Drugi nazivi: kapucinka, dragoljub divlji.

PREHRANA

Vitamini i oči

vitamini
Oči i vitamini -Svi vi koji imate auto, jako dobro pazite koje ćete gorivo u njega natočiti. Nema greške, sve po propisu. Kad se o autu radi, jako dobro pazite. Popravak je skup.

Kobalt

minerali
Kobalt je aktivator brojnih enzima u živim organizmima. Smatra se esencijalnim mikroelementom. Sastavni je dio vitamina B12 (kobalamina). Kobalt je aktivni centar brojnih enzima. Potreban je za normalno funkcioniranje crvenih krvnih stanica kao i drugih stanica organizma.

Avokado

avokado
Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Faringitis

Faringitis -CroMaps zdravstveni vodičGrlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora. U tome mu pomaže slina koju luče žlijezde slinovnice.

Faringitis (upala sluznice ždrijela) je uzrokovan upalnim procesima farinksa. Bolest često uzrokuju bakterije, kao npr. streptokok i pneumokok, virusi i razne infektivne bolesti.

Uzroci kroničnog faringitisa su: upala krajnika, rinitis, povećanje adenoida i trovanja raznim tvarima. Kronični faringitis može biti udružen i s dijabetesom, aterosklerozom i bolestima srca.

Akutni faringitis -javlja se iznenadnim, jakim crvenilom ždrijela, bolovima, povišenom tjelesnom temperaturom, povećanjem limfnih čvorova vrata u sklopu upalnih oboljenja sluznice nosa i sinusa, usne šupljine i krajnika

Aftozni faringitis -najčešće se pojavljuje kod djece u vrijeme nicanja zuba i prati ga pojava stomatitisa. Kod bolesnika se javljaju afte koje peckaju, bole i izazivaju obilno lučenje pljuvačke.

Kronični simplex kataralni faringitis -karakterizira ga crvenilo, kašalj i suhoća grla, te potreba za čestim gutanjem.

Kronični hipertrofični kataralni faringitis -karakterizira ga otečena i crvena stijenka farinksa uz simptome mučnine, povraćanja, jakog kašlja i otežanog gutanja.

Kronični atrofični faringitis -Sluznica je blijeda i tanka, prekrivena gustim sekretom. Simptomi su mu suhi kašalj i promuklost.

Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost i obično se radi o laganoj bolesti koja prolazi za manje od sedam dana. Osim promuklosti, javlja se grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura. Osim virusa i bakterija, laringitis može biti uzrokovan i glasnim vikanjem i pjevanjem, kao i boravkom u zadimljenim prostorima.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda farinksa (orofaingoskopija, zadnja rinoskopija, indirektni pregled larinksa i hipofarinksa), rendgen sinusa, kožnih proba, brisa iz nosa i ždrijela.

Liječenje
Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku, ali i kliničkoj slici te uzrastu i općem stanju oboljelog. Lokalna terapija u ždrijelu sastoji se u davanju antiflogističkih čajeva (bijeli šljez, kamilica, žalfija) promjena pH sredine (soda bikarbona), antiseptika (hexoral, pastile i dr.), analgetika, antihistaminika. Rabe se i kolutoriji i balzami za inhalaciju. Preporuča se piti tople čajeve, grgljati mentol i izbjegavati kontakt sa osobama koje imaju neke druge viruse.

Kod bakterijske infekcije treba provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju. U toku liječenja mora se sanirati stanja u nosu, usnoj šupljini, zuba, tonzile i liječiti istovremeno ili sukcesivno tegobe u ždrijelu.

 

na vrh

Komentari

 • protiv dugotrajnog kašlja
  10 dag šećera karamelizirati i zaliti sa 1 dcl vode, dodati 10 listova lovora
  kuhati i postepeno dodavati još šećera sve dok se ne napravi sirup, (treba kuhati 10-15min), lovor list izvaditi van, mogu se napraviti i veće količine pa držati u zatvorenoj staklenci. Davati nekoliko puta dnevno po 1 jušnu žlicu.

  Komentar Petra, 22/11/2014 10:04pm (4 years ago)

 • 5 cvjetova čička (lat. Arctium, ono kaj se lijepi za odjeću:)) i 1.5 - 2l Vode

  čičak oprati pod tekućom vodom i staviti u lončić, kada proključa poklopiti, isključiti vatru ali ostaviti i dalje da vrije dok se ploča ne ohladi i tek onda skinuti sa štednjaka, nakon 20 minuta procijediti koz cjediljku i opet kroz gazu.

  Piti 3 puta dnevno po 2 dcl dok bilo koja upalna bolest traje (10 dana), provjereno kod upale sinusa, grla, kod kašlja, kod upale mjehura...

  Komentar Gordana, 02/06/2014 8:51am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.