PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Plućnjak

plucnjak
Latinski naziv: Pulmonaria officinalis Ljekarničko ime: Folia Pulmonariae Drugi nazivi: lisac, lišac, medunica, medunika, kudrovac, plućnik, trava od guje, žigeričnjak.

PREHRANA

Poriluk

poriluk
Poriluk (Allium ampeloprasum var. porrum L.), je uz luk i češnjak najpoznatiji pripadnik porodice lukovica i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti.   Poriluk je dobar izvor folne kiseline i vitamina E, kao i alilni sulfida i...

Grašak

grasak
Grašak (Pisum sativum) je jednogodišnja zeljasta biljka koja se zbog svojih ljekovitih sastojaka vrlo često koristi u prehrani u skoro cijelom svijetu.Grašak sadrži vitamine B skupine, osobito vitamine B1, B2, B6, niacin i folnu kiselinu neophodnima za iskorištavanje energije iz...

Češnjak

bijeliluk
Češnjak (Allium sativum) je od davnina cijenjen i kao lijek i kao začin. Podzemna lukovica češnjaka, biljke iz porodice ljiljana sadrži eterično, hlapljivo ulje s alinom, sastojkom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin koji mu i daje specifičan...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije-CroMaps zdravstveni vodičFebrilne konvulzije najčešći su konvulzivni sindrom koji se javlja isključivo u dječjoj dobi. Febrilne konvulzije su prigodni cerebralni napadi koji se javljaju u visokoj temperaturi kod djece a kod kojih temperatura nije uzrokovana akutnom intrakranijalnom infekcijom. Cerebralni napadi su nagli prolazni, motorički, psihički, senzorni, vegetativni simptomi kao posljedica prolazne disfunkcije mozga.  

Konvulzije se mogu očitovati, kako je navedeno, najčešće toničko-kloničkim kontrakcijama skeletne muskulature ali mogu i u obliku gubitka tonusa muskulature. senzorni (parestezije, bol), vegetativni (povraćanje, znojenje, salivacija) u obliku apsansa. Konvulzije nastupaju kod porasta temperature ali mogu i za vrijeme visoke temperature kao i kod pada temperature. U obitelji ovih bolesnika često nalazimo podatak o febrilnim konvulzijama u djetinjstvu kao i o neurološkim ili psihijatrijskim bolestima. Nasljeđuje se autosomno dominantno s varijabilnom penetracijom. Javljaju se u dobi od 6 mjeseci do 4 i pol godine. Češće kod muške djece u odnosu na žensku. Recidivi konvulzija kreću se od 20% do 30%. Najčešća dob javljanja febrilnih konvulzija je druga godina života. Napad febrilnih konvulzija treba po mogućnosti što prije prekinuti.

Ne postoji jedinstven stav u dijagnostici odnosno primjeni dijagnostičkih postupaka kod febrilnih konvulzija. Nakon svakog napadaja treba obavezno konsultirati pedijatra odnosno neuropedijatra radi isključivanja akutne infekcije središnjeg živčanog sustava - meningoencefalitisa.

Većina napadaja spontano prolazi nakon nekoliko minuta. Ukoliko napadaj traje prekida se od strane liječnika davanjem diazepama intravenski, a ukoliko se lijek ne može dati intravenski, što nije rijetkost u malog djeteta, diazepam se primijenjuje rektalno u obliku mikroklizme. Ovo je dobra alternativna metoda za liječnika, a jedino sredstvo u rukama roditelja koji na taj način mogu prekinuti napadaj. Dijete u napadaju treba položiti na bok ili pažljivo na trbuh da ne dođe do zapadanja jezika. Nije potrebno djetetu nasilno otvarati usta iz straha roditelja da ne dođe do gušenja. Poduzeti sve raspoložive mjere za snižavanje temperature.

Preporuke roditeljima za sprečavanje grčeva kod djece s visokom temperaturom

Djeci sklonoj grčevima uz visoku temperaturu kod svake bolesti praćene visokom temperaturom (do 5 godine života), potrebno je pratiti znakove koji upućuju na bolest kao i temperaturu. Ukoliko je rektalna temperatura preko 38° C, potrebno je:

Zadržati dijete u postelji, napajati s dosta tekućine, mjeriti dalje temperaturu.

Poraste li temperatura iznad 38,5° C, daju se čepići ili tablete paracetamola (djeci od 1 godine čepić a 125 mg 3 x dnevno, od 2 godine a 250 mg ili tablete 3 x ½ a 500 mg).

Ukoliko temperatura i dalje ne pada preporučavaju se oblozi od ustajale vode ili kupke.

Djeci koja su prethodno imala “grčeve uz visoku temperaturu” kod rektalne temperature preko 38,5° C treba odmah dati klizmu diazepama (djeci do 10 kg klizma a 5 mg, a onima od 10 – 15 kg 10 mg). Ovo je dobra alternativna metoda za liječnika, a jedino sredstvo u rukama roditelja koji na taj način mogu prekinuti napadaj.

Ukoliko unatoč svim poduzetim mjerama dijete ipak dobije grčeve treba ponoviti klizmu diazepama, poleći dijete na bok (da ne aspirira) i obratiti se odmah liječniku. Jedino liječnik može utvrditi radi li se o “dobroćudnim” grčevima ili opasnim, tj. postoji li možda upala moždanih ovojnica ili mozga, a što zahtijeva brzo liječenje.

Febrilne konvulzije su najčešći epileptički napadaji, uglavnom benignog tijeka. Kod gotovo 50% djece kod koje se pojave mogu recidivirati.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.