PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Leptospiroza

leptospiroza
Leptospiroza je akutna, septikemijska zarazna bolest domaćih i divljih životinja, te čovjeka (zoonoza povezana uz zanimanje). Bolest se očituje općim infekcijskim sindromom, žuticom, pobačajem i krvavim mastitisom. To su kratkotrajne akutne febrilne bolesti s dobrim ishodom.

Karcinom gušterače

karcinomgusterace
Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena duboko u trbuhu, između želuca i kralježnice, zakrivljenog oblika i sastoji se od tri dijela: glave, tijela i repa. Ona proizvodi inzulin (regulira nivo šećera u krvi) i druge hormone koji potpomažu korištenje i pohranu...

Proljetni umor

proljetniumor
Proljetni je umor poremećaj zdravlja koji zahvaća skoro svakog drugog čovjeka, smanjuje mu radnu sposobnost slabeći imune snage tijela, priprema teren za druge bolesti. Posljedica je, prije svega, manjka vitamina C, a svoj udio ima i utjecaj nagle promjene vremena...

Stres

stres
Danas svi govore o stresu kao stalnom pritisku povezanom s ubrzanim tempom života. O njemu se razgovara u svakodnevnoj komunikaciji, na televiziji, na radiju, piše u novinama i magazinima, sve je više znanstvenih konferencija, kongresa i tečajeva posvećenih tom problemu.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Feferoni

Feferoni -CroMaps zdravstveni vodičLjute papričice ili feferoni pripadaju porodici paprika (Capsicum annuum), ali su manje i znatno ljuće. Nutritivni sastav sličan je sastavu paprika, a razlikuju se u sadržaju nosioca ljutog okusa -kapsaicinu.   Uglavnom su crvene ili zelene boje.

Feferoni u sebi sadrže visoku razinu vitamina C, bogat su izvor A, B i E vitamina, te mineralima kao što su mangan, bakar i kalij. Organski spojevi, djelotvorni u vrlo malim količinama, potrebni za normalno odvijanje mnogih metaboličkih procesa u organizmu. A i C su jaki antioksidansi, koji sprječavaju oštećenje tjelesnih stanica.

Feferoni pospješuju sagorijevanje kalorija. Dobri su za apetit i pomažu u čišćenju probavnog sustava, održavajući ga zdravim. Kapsaicin u feferonima ima ljekovito učinak jer djeluje antiseptički, a u probavnom sistemu sprečava razvoj bakterija truljenja. Iznimno dobri u liječenju depresije jer potiču stvaranje hormona sreće -endorfina.

Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja karcinoma prostate, objavili su znanstvenici u stručnom medicinskom časopisu Aerzte-Zeitung, a grupa američkih farmakologa nedavno je tvrdila da sastojak u ljutim feferonima -kapsaicin, ima i antikancerogene efekte i kod tumora gušterače. Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) tumorskih ćelija prostate, ali i gušterače. Apoptoza je normalan proces koji omogućuje da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.

Feferoni su dobri i za pročišćavanje dišnih puteva i širenja žila te pomažu kod viška želučane kiseline.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.