PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Divlji kesten

divljikesten
Latinski naziv: Aesculus hyppocastanum L., Hyppocastanaceae Drugi nazivi: divlji kostanj, gorki kesten, mađal

Morski luk

morskiluk1
Latinski naziv: Urginea maritima, Urginea scilla, Scilla maritima L. Drugi nazivi: divlja kapula, primorska čebula, morska kapula, luk primorski, pješčana kapula

Iđirot

idirot
Latinski naziv: Acorus calamus L. Ljekarničko ime: Rhisoma Calami Drugi nazivi: baban, iđirot, kalamus, mirisna trska, mirisni korijen.

PREHRANA

Propolis

propolis.jpg
O propolisu su znanstvenici napisali mnogo, ali do dan danas poput meda i ostalih proizvoda ostao je neistraženo čudo pčelinjih proivoda. Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora.

DL-Fenilalanin

aminokiseline
DL-Fenilalanin (DLPA) - ovaj oblik esencijalne aminokiseline fenilalanina je mješavina podjednakih dijelova D (sintetičkog) i L (prirodnog) fenilalanina. DLPA (D,L-fenilalanin): DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma).

Paprika

paprika
U našoj zemlji paprika je bila poznata već u XVI. stoljeću, a k nama je stigla, najvjerojatnije, preko Italije kojoj su papriku darovali Španjolci. Zanimljivo je istaknuti kako se dugo držalo da je ljuta paprika (kao začin) stigla iz daleke...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Flebotromboza

Flebotromboza -CroMaps zdravstveni vodičFlebotromboza -phlebothrombosis (duboka venska tromboza) je stvaranje krvnog ugruška u dubokim venama, a u 80 odsto slučajeva posljedica je dugotrajnih i neliječenih proširenih površinskih vena. Kada su površinske vene jako proširene, u duboki venski sastav prelazi puno venske krvi. Zbog toga se šire i duboke vene, pa se njihovi zalisci više ne dodiruju. Na tim mjestima nastaju vrtložne struje krvi, koje pridonose odlaganju krvnih pločica i stvaranju krvnog ugruška, odnosno tromboze. Ovu komplikaciju posebno ozbiljnom i opasnom čini velika mogućnost da se stvoreni tromb odvoji od zida vene i "otputuje" do plućne vene, gde može uzrokovati po život opasnu plućnu emboliju. Flebotromboza može da nastati i kod osoba koje nemaju proširene površinske vene, ali najčešće nastaje baš na proširenim površinskim venama.

Simptomi
Flebotromboza najčešće nastaje u dubokim venama donjih ekstremiteta i karlice. Zahvaćena noga je otečena i cijanotična (plavkaste boje). U početku se javlja osećaj težine, grčeviti bolovi u listovima i tabanima, subfebrilna temperatura i tahikardija. Bol se pojačava prilikom hodanja, kašljanja i visećeg položaja noge. Mišići noge su čvrsti, a površinske vene su dilatirane (proširene).

Znakovi i simptomi flebotromboze povezani su sa stupnjem opstrukcije venskog protoka te upalom stijenke krvne žile, ali nijedan fizikalni nalaz ili kombinacija simptoma i znakova nisu dovoljno pouzdani za postavljenje dijagnoze, jer flebotromboza može biti i asimptomatska. Najspecifičniji i najsenzitivniji znakovi flebotromboza su: oteklina, osobito jednostrana, bolna osjetljivost potkoljenične muskulature na postero-anteriornu kompresiju, Homanov znak (bol pri nagloj dorzofleksiji stopala pri umjereno flektiranoj nozi u koljenu) je pozitivan u manje od 50% slučajeva sa flebotrombozom te u više od 50% slučajeva bez nje, stoga je vrlo nespecifičan, proširene površne vene te blaga do umjerena bolnost na palpaciju duž trombozirane vene.
Opći simptomi kao osjećaj slabosti, malaksalosti, blago povišena temperatura. Kod masivne tromboze ileofemoralnih vena i njihovih ogranaka koža je edematozna, blijeda ili cijanotična, uz jaku bolnost i čestu pojavu petehija, a kasnije se proširi i proksimalno zbog sve manjeg arterijskog dotoka, a na stopalu i prstima nastaje ishemična gangrena. Plućna embolija je prva manifestacija flebotromboze u 10% slučajeva.

Dijagnoza
Klinička slika nije dovoljno specifična za postavljanje dijagnoze i početak liječenja. U dijagnostičkom dijelu akutne tromboze značajno mjesto zauzima određivanje D-dimera. Normalne vrijednosti isključuju postojanje akutne tromboze, a povišene zahtijevaju daljnju dijagnostiku, jer mogu biti povišeni kod DIK-a i potrošne koagulopatije u vezi sa sepsom, tumorima, opeklinama, preeklampsijom, kod trauma i većih kiruških zahvata. Kod flebotromboze D-dimeri ostaju povišeni 7 dana. Lažno negativne rezultate mogu dati defektna fibrinoliza, abnormalnosti proteina fibrinolotičkog sustava te stari ugrušci.

Dijagnoza se pPostavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, venske dopler sonografije, flebografije, pletizmografije i termografije.

Liječenje
Cilj liječenja je zaustavljanje progresije bolesti čime se sprječava plućna embolija, koja je teška i po život opasna komplikacija. Liječenje zahtijeva strogo mirovanje sa podignutim ektremitetom za 20-50 cm, lagano flektiranim u koljenu, nužno je do nestanka edema/otoka i lokalne osjetljivosti i povijanjem obje noge elastičnim kompresivnim povojima. Za potkoljeničnu trombozu to je 7 dana, a za natkoljeničnu i zdjeličnu 10-14 dana.   Odmah se sprovodi antikoagulansna terapija heparinom, a nastavlja se derivatima kumarina. Primjenjuju se i antiagregacioni agensi i nesteroidni antireumatici i antibiotici. Svježi trombi se mogu lizirati tromboliticima.

Trombolitičko liječenje putem katetera omogućava potpunu restituciju trombozirane vene, odnosno očuvanje intaktnosti i funkcije venskih zalistaka, i prevenira postrombotički sindrom. Ova terapija ne prevenira propagaciju ugruška, retrombozu i moguću embolizaciju, a nakon trombolitičke terapije obavezno slijedi terapija heparinom i oralnim antikoagulansima.

Kirurški zahvat
Trombektomija je uglavnom rezervirana za bolesnike s masivnom ileofemoralnom flebotrombozom kada je vitalnost ekstremiteta ugrožena, a antikoagulacijska terapija neučinkovita ili kontraindicirana. Sama trombektomija nije inicirana radi čestih retromboza, stoga je terapija heparinom terapija izbora.

·   ^ by Alexander G.G. Turpie, MD (last modified March 2008). "Deep Venous Thrombosis -The Merck's Manuals Online Medical Library".
·   ^ Wells PS, Anderson DR, Rodger M, et al. (2003). "Evaluation of D-dimer in the diagnosis of suspected deep-vein thrombosis". N. Engl. J. Med. 349 (13): 1227-35. doi:10.1056/NEJMoa023153. PMID 14507948.
·   ^ "The Surgeon General's Call to Action to Prevent Deep Vein Thrombosis and Pulmonary Embolism 2008" Retrieved 2008-10-13.
·   ^ Venös tromboembolism (VTE) -Guidelines for treatment in C counties. Bengt Wahlström, Emergency department, Uppsala Academic Hospital. January 2008

 

na vrh

Komentari

  • 5 glavica bijelog luka - 5 domaćih limuna s korom - cca 3 litre prokuhane vode

    bijeli luk podijelite na režnjeve i očistite ih, limune prelijte ključalom vodom, nasjeckajte na kriške, sve to sameljite. Samljevenu smjesu stavite u staklenu teglu od 3 l i prelijte s toplom prokuhanom vodom (eh još da je izvorska...), do kraja tegle, poklopite i ostavite u hladnjak 3 dana, nakon toga, procijedite i čuvajte u hladnjaku.

    Maksimalna doza napitka je 40 ml po 3 puta dnevno, prije obroka. Ipak, čišćenje krvnih žila treba počinjati s manjim dozama (1-2 žlice), pa svaki teći dan povećajte dok ne dođete do 40 ml i tako 40 dana. Čišćenje krvnih žila na ovaj način preporučuje se provoditi jednom godišnje, poboljšava se cirkulacija krvi i njen lipidni sastav, normalizira se krvni tlak, jača se moždana cirkulacija.

    Komentar Dunja, 10/01/2015 2:15pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.