PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Prva pomoć srčani udar

srcaniudarprvapomoc.jpg
Prva pomoć kod srčanog udara - srčani udar (akutni infarkt miokarda) je odumiranje manjeg ili većeg dijela srčanog mišića zbog nedovoljne opskrbe krvlju. Najčešće je uzrokovan začepljenjem jedne od koronarnih arterija (krvne žile koje opskrbljuju srčani mišić) krvnim ugruškom, što...

Pijelonefritis

Pijelonefritis
Pijelonefritis je akutna ili kronična upala pijelona bubrega i potpornog tkiva bubrežnih putova, a uzrokovana je bakterijama. Nastaje najčešće prodorom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg. Urinarni sustav pomaže u održavanju potrebne ravnoteže vode i soli u organizmu.

Reumatoidni artritis

reumatoidniartitis 1
Reumatiodni artritis je kronična sustavna autoimuna upalna bolest nepoznatog uzroka, koju karakterizira trajna upala zglobova (artritis), točnije sinovijalne membrane (sinovitis), iako bolest može zahvatiti i dijelove ostalih organe kao što su npr. koža, srce, pluća i oči.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Fosfor

Fosfor-CroMaps zdravstveni vodičUloga fosfora (P) u ljudskom organizmu uključena je u sve naše vitalne funkcije. Fosfor je po zastupljenosti drugi mineral u našem organizmu, nalazimo ga u svim stanicama. Zdravo tijelo održava pravilnu specifičnu ravnotežu kalcija i fosfora u omjeru 2,5 dijelova Ca naprama 1 dijelu P. Fosfor ima važnu ulogu u gotovo svim kemijskim reakcijama u organizmu. Važan je za iskorištenje ugljikohidrata, masti i proteina, za rast, održanje i popravak staničnih struktura, proizvodnju energije, pravilnu kontrakciju srčanog mišića. Fosfor je nenadomjestivi "energetski mineral" jer sudjeluje u izmjeni energije.

Povećanje koncentracije fosfora u krvnom serumu obično je posljedica neadekvatnog rada bubrega zbog kroničnog ili akutnog poremećaja renalne filtracije. Svaki poremećaj unosa fosfata odražava se na metabolizam kalcija. Nedostatak je vrlo rijedak, pojavljuje se jedino kod dugotrajne primjene lijekova koji sadrže aluminijev hidroksid. Simptomi nedostatka fosfora su: slabost, bolovi u kostima, te gubitak teka. Previše unošenja željeza, aluminija i magnezija mogu učiniti fosfor nedjelotvornim.

Fosfor i djelovanje na zdravlje

Pomaže rast i oporavak organizma. Važan je za oblikovanje i zdravlje kostiju. On potiče stezanje mišića i pridonosi rastu i obnavljanju tkiva, proizvodnji energije, prijenosu živčanih impulsa i radu srca i bubrega. Fosforni spojevi djelomićno utječu i na aktivnosti mozga i živaca, na zgrušavanje krvi. Fosfora ima i u crvenim krvnim tjelešcima, a omogućava stvaranje staničnih membrana i korz njih izmjenu tvari između stanica i okolice. Praktično sudjeluje u svim fiziološkim kemijskim reakcijama. Osim za kosti, neophodan je i za pravilnu građu zubi. Smanjuje bol od artritisa.

Nedostatak je vrlo rijedak, pojavljuje se jedino kod dugotrajne primjene lijekova koji sadrže aluminijev hidroksid. Simptomi nedostatka fosfora su: slabost, bolove u kostima, te gubitak teka. Prekomjerne količine u krvotoku ubrzavaju gubitak kalcija, trovanje je rijetkost, osim u slučaju bubrežnih bolesti.

Doziranje

Preporučena dnevna doza je 800 do 1.200 mg za odrasle. Deficit fosfora koji bi nastao nedovojlnim unosom iz hrane praktički je neostvariv. To je stoga što je fosfor vrlo rasprostranjen element u svim vrstama hrane, pa se bez obzira na izvor, kod normalne prehrane vrlo lako skupi potrebna količina. Vitamin D i kalcij bitni su za uravnoteženo djelovanje fosfora. Da bi pravilno djelovali, kalcij i fosfor trebaju biti uravnoteženi u odnosu dva prema jedan (dvostruko više kalcija nego fosfora). Niacin se ne može asimilirati bez fosfora.

Najbolji prirodni izvori Fosfora

Fosfor se nalazi se u većini namirnica, a najviše u: mesu, mlijeku, peradi, jajima, ribi, mliječnim proizvodima, žitaricama i orašastim plodovima. Kada uzimate previše fosfora, lišavate se ravnoteže minerala i smanjujete količinu kalcija.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.