BILJKA SE PREPORUČA ZA

Reumatoidni artritis

reumatoidniartitis 1
Reumatiodni artritis je kronična sustavna autoimuna upalna bolest nepoznatog uzroka, koju karakterizira trajna upala zglobova (artritis), točnije sinovijalne membrane (sinovitis), iako bolest može zahvatiti i dijelove ostalih organe kao što su npr. koža, srce, pluća i oči.

Faringitis

laringitis
Grlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i...

Šarlah

sarlah
Šarlah (škrlet, scarlatina) je akutna, zarazna bolest, od koje obolijevaju najčešće djeca predškolskog i školskog uzrasta, uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju sitno-točkasti osip i malinastim jezikom, koji može imati bijeli pokrov.

Sindrom karpalnog kanala

saka
Sindrom karpalnog kanala je neurokompresijski sindrom koji nastaje kao posljedica pritiska na medijalni živac (lat. nervus medianus) u području karpalnog kanala. Karpalni kanal tvore kosti zapešća i čvrsto vezivno tkivo (lat. retinaculum flexorum).
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Gavez



Latinski naziv: Symphytum officinale L
Ljekarničko ime: Radix Consolidae ili Radix Symphyti.
Drugi nazivi: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, crni korijen.

Gavez -CroMaps zdravstveni vodičGavez je domaća evroazijska polurozetasta trajnica. Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku visine do jedan metar sa širokim kopljastim listovima, grubim maljama i oštrim vrhovima. Višegodišnji korijen gaveza raste vrlo duboko u zemlji, to je razgranjen debeo crni korijen, iznutra je bijel i sluzav. Cvate cijelo ljeto u kiticama crvenoružičastim i ljubičastim cvjetovima. Gavez raste po cijeloj srednjoj Evropi. Nalazi se uz potoke na vlažnom tlu, na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja.

Ljekoviti dijelovi biljke
Biljku u cvatu beremo od svibnja do kolovoza, a podanak vadimo u proljeće prije cvata, dakle u ožujku i travnju, ili pak ujesen u listopadu i studenome. Podanak valja kopati šiljastom lopatom jer se drukčije gotovo i ne može vaditi budući da seže duboko u zemlju i čvrsto je u nju urašten.

Ljekovito djelovanje
Sadrži alantoin, tanine, sluzi i pirolizidinske alkaloide. Pospješuje granulaciju i stvaranje kalusa, djeluje protuupalno (antiflogistično). Gavez je lijek kod bolesti pluća, prekomjernog lučenja želučane kiseline, kašlja, grčeva. Djeluje na koščani sustav tako da prelomljena kost brže zaraste. Primjenjuje se isključivo kao oblog. Inače cijela biljka služi za stezanje sluzokože.

Ne smije se primjenjivati oralno. Ne preporuča se primjena duža od 5 tjedana godišnje, niti tijekom trudnoće. Gavezov se podanak različito miješa, s medom ili sokovima, i to se daje bolesnicima s unutrašnjim krvarenjima, a osobito plućnim bolesnicima.

Mast  možemo  načiniti odmah  od  svježeg podanka.  Podanak možemo  i sušiti  te  samljeti.  Moramo  ga naglo  sušiti.  Najbolje je  da  ga  razrežemo  po  dužini  u  tanke  ploške,  objesimo ih  na  uzicu  na  zračnome  mjestu  ili  ih  oprezno  sušimo  pokraj  peći  na temperaturi  od  40°C.  Ako  se  suši  sporo,  podanak  može  popljesniviti,  a tada se  razlaže  alantoin,  najdragocjeniji  sastojak  gaveza.

Recepti
2 male žličice korijena gaveza preliti s 2 dl vrele vode, kratko prokuhati, pustiti da odstoji poklopljeno 30 minuta, povremeno promiješati i procijediti. Koristiti kao oblog dva do tri puta dnevno.

Isjeckati nasitno: korijen, lišće i cvijet, i skuhati u mlijeku. Time obložiti ranu svaki dan pa će i najveća rana u vrlo kratkom vremenu zarasti. Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo - stoga rana brzo zarasta.

Kostolomi
Sitno izrezati korijen gaveza; jedna šaka stavi se u šalicu mlijeka i čim zavri odmah se skine s vatre. Tu smjesu treba obložiti oko polomljenog mjesta. Rana kao i kosti za kratko vrijeme će zarasti.

Po potrebi se osušen korijen se samelje u prah i s nešto vode umiješa u kašu, te se kao oblog stavlja kod uganuća ili iščašenja zglobova, izljeva krvi i loma kostiju. Izrazito visok sadržaj alantoina, purinskog derivata, ubrzava obnavljanje stanica i stvaranje kalusa.

Šaku gaveza kuhati u litri vode i u toj vodi se triput dnevno umivati, odstranjuje bubuljice sa lica.

Mogući neželjeni efekti pri korištenju ove biljke su u tome što ona može da smanji vaše apsorbiranje željeza i vitamina B12.

Temeljem Vaših komentara i upita, došli smo do saznanja: iako mnogi travari koriste Gavez za liječenje slomljenih kostiju, oštećenja hrskavice, oštećenja tetiva, ulceracije u probavnom traktu to nije testirano u kliničkim ispitivanjima, no neka istraživanja podupiru anti-upalno djelovanje, analgetik svojstva i imunološki odaziv bržeg zacjeljivanja, glavna prepreka testiranja je terapijski učinak prirodnog pyrrolizidinog alkaloida (PA) u Gavezu. Mnoge zemlje imaju zakonom ograničavanje distribucije, prodaje i/ili korištenja Gaveza (USA, Kanada, Njemačka, Velika Britanija). U svijetu suprotnih mišljenja o sigurnoj uporabi Gaveza, koristite ga samo uz iskusnog fitoterapeuta.

Slika korijen Gavez

Wikipedia - Gavez Integrativepractitioner 
U.S. National Library of Medicine




 







na vrh

Komentari

 • Povrede i otoci - oblog: u 1 dcl mlijeka sipa se puna čajna žličica mljevenog ( prah ) gaveza i kuha uz stalno mješanje. Poslije nekoliko minuta, dobije se gusta sluzava smjesa. Prohlađena, stavlja se direktno na kožu, omota pamučnom maramicom ( bolje nego gazom ) lagano umota elastičnim zavojem ( ne stezati ). Može se stavljati i preko dana ( otklanja otok i ” rashladi ” povrijeđeno mjesto).

  Komentar Emil, 09/03/2015 2:10pm (5 years ago)

 • 100 g osušene biljke kuhati u 1 l vode ili mlijeka 20 min, zgusnuti uvarak nanjeti na kompresu i previti preko povrjeđenog ili bolnog mjesta na tijelu, ne preporučuje se upotreba na otvorenim ranama

  Komentar Mijo, 20/01/2015 7:07am (5 years ago)

 • Od svih ljekovitih biljaka može se raditi ljekovita mast, ovako: šaku nasjeckanog bilja (gavez, neven, ružmarin itd.) ubaci se u vrelu, neslanu svinjsku mast, te malo poprži i isključi izvor topline, te ohladi. Pustiti nekoliko dana da stoji, kako bi biljka ispustila svoje sastojke u mast. Ja obično držim tjedan dana, a pripremam u manjoj emajliranoj ili rostfraj posudici. Nakon tjedan dana lagano ugrijem,tek da se mast može preliti i procijediti u staklene posudice (male staklenke od pekmeza i sl.) Držati u frižideru jer se produžuje trajnost.

  Komentar Slavko, 23/11/2014 9:47am (5 years ago)

 • neko je u komentarima pitao za latinski naziv biljke "Crni korijen" - Latinski naziv je Scorzonera hispanica ......uzgoj kao mrkva.
  visina do 90 cm,žutog cvijeta,korijen crne kože i bijelog mesa,jestivi su i mladi listovi kad prezimi i mladi cvijetni pupoljci

  Sijanje odmah u zemlju oko 1 cm dubine i razmak redova 20 cm....kasnije prorijediti.Rijetko je napadaju štetočine

  Treba barem 4 mjeseca za razvoj korijena,vade se od jeseni i kroz zimu pa do proljeća .....

  Komentar gorocrnav, 28/05/2014 11:21pm (6 years ago)

 • Gavez pored blagotvornih konstituenata, sadrži i neke neželjene, vrlo opasne sastojke koji nepovoljno djeluju na organizam, kada se uzima internalno (kao čaj), dok gavez koji se koristi externalno (kao krema) je mnogo sigurniji i smatra se sigurnim za korištenje. Ovisi i o vrsti gaveza, njegovom porijeklu (Rusija - Afrika), gdje je ubran i koliko ste sigurni u znanje travara koji Vam ga je preporučio, da li ga je on kupovao na slobodnom tržištu trava ili zaista ubrao sam? Najbolje se obratiti fitoterapeutu kako biste bili sigurni u odabiru biljke kao i načinu korištenja.

  Možete mi poslati Vaš mail na info@cromaps.com kako bi Vam poslali izgled biljke.

  Komentar Branka, 30/11/2013 7:57am (6 years ago)

 • I JA SAM VIDIO NA SAJMU U DELNICAMA DEČKE IZ PETRINJE KOJI PRODAJU KORJEN TAKOZVANOG VILINOG KORJENA I REKLI SU MI DA TAJ KORJEN IMA STABLJIKU U OBLIKU PALME.IAKO SE LJEKOVITIM BILJEM BAVI VEČ TRIDESETAK GODINA, JOŠ NISAM NAIŠAO NITI U LITERATURI NITI U PRAKSI NA OVAJ KORJEN,ZA KOJEG NEZNAJU NITI LATINSKI NAZIV.SIGURAN SAM DA SE NE RADI O KORJENU IZ NAŠEG PODNEBLJA.UZEO SAM JEDAN KORJENČIĆ I POSLATI ČU GA NA ANALIZU,DA VIDIMO O KOJEM SE KORJENU RADI I NJEGOVOJ NAVODNOJ LJEKOVITOSTI KOJU NAVODE SPOMENUTI DEČKI IZ PETRINJE. KADA SAM GA PRVI PUT VIDIO NA SAJMU U DELNICAMA ,NAMAZAO SAM NJIME ZGLOB RUKE I OSJETIO SAM PECKANJE I ODMAH POSUMNJAO U NEKU VRSTU HRENA JER PO OBLIKU I PECKANJU PODSJEČA NA NJEGA . POZDRAV !

  Komentar milan, 12/09/2011 9:47pm (8 years ago)

 • Gospođa gore piše da je kupila vilin korjen na sajmu,,,Isto tako sam i ja kupila vilin korjen ili crni korjen te pokušavam nešto naći na netu o njemu no bez uspjeha.
  Čovjek je rekao da se ne stavlja na otvorene rane,i da je pripravak onako kako je gospođa rekla 100% učinkovit te pomaže u reumatskim bolovima,bolovima loma kostiju i sl.

  Nema odgovora na njeno pitanje pa Vas molim da mi odgovorite dali se radi o istoj biljki koju sam navela,ako nije dali mi možete napisati latinski kako se zove biljka crni korjen ili vilin korjen
  Hvala na odgovru

  Komentar Adriameer, 11/05/2011 2:57pm (9 years ago)

 • Kupila sam korijen na sajmu za koji mi je prodavač rekao da se zove Crni korijen ili Vilin korijen. Upravo tražim nešto o njemu na netu tako da nisam sigurna dali je to Gavez. Po opisu - Vašem, odgovara onome što sam kupila. Crn je izvana, bijel iznutra, sluzav, jako peće kada se namaže na tijelo. Uzela sam ga radi tegoba sa ramenom koje sada već prelaze u jake bolove. Prodavač je rekao da je 100% učinkovit kod takovih tegoba, da ga koristim kao tinkturu spravljenu u rakiji komovici sa istruganim korijenom. Nije znao latinski naziv. Bere ga na području Petrinje. No, pokolebalo me je to što je rekao da ne nanosim na otvorene rane, a Vi ovdje navodite i takovu primjenu, čak brzo zarastanje. Dali možete slikom prikazati, u koliko je imate, izgled korijena kako bi utvrdila dali mi je ova alternativa biljke prihvatljiva za moje tegobe i dali je to onda Gavez ili nešto drugo. Hvala na trudu.

  Komentar delfina, 28/11/2010 7:48pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.