PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Aloe Vera

aloevera.jpg
Latinski naziv: (L.) Burm.f. Liliaceae Drugi nazivi: Aloe, Aloe Vera Barbadensis Miller

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

Čičak

cicak
Latinski naziv: Arctium lappa Ljekarničko ime: Folia, Radix Bardanae Drugi nazivi: čakalj, repuh, polušina, lopuh

PREHRANA

Poriluk

poriluk
Poriluk (Allium ampeloprasum var. porrum L.), je uz luk i češnjak najpoznatiji pripadnik porodice lukovica i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti.   Poriluk je dobar izvor folne kiseline i vitamina E, kao i alilni sulfida i...

Limun

limun
Limun (lat. Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Limun je plod koji je uzgajan već tisućama godina na području Azije odakle je stigao u Evropu, a jedan je od opće ljekovitih sredstava za čišćenje krvi od...

PABA

vitamini2
PABA (para-aminobezojeva kiselina) kao vitamin nije u potpunosti proučen. Ova kiselina je sastavni dio molekule vitamina B9. Smatra se jedinstvenom i mnogi je nazivaju "vitaminom među vitaminima". Zna se da je ljudski organizam sintetizira u crijevima uz pomoć bakterija.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Giht

Giht -CroMaps zdravstveni vodičGiht je jedan od nekoliko tipova artritisa kojem je poznat uzrok, bolest koja je vezana za metabolizam. Radi se o poremećaju metabolizma purina s odlaganjem amorfnih soli mokraćne kiseline ili mikrokristala urata u različita tkiva, najčešće kost i hrskavicu. Osnovni problem je nedostatak enzima urikaze u organizmu koji onemogućuje urikolizu, te tada organizam metabolizira purine samo do mokraćne kiseline a ne do lako razgradljivog alantoina. Giht je češća bolest kod muškaraca nego žena. Bolest je vrlo rijetka u mlađih od 40 godina, a učestalost raste s dobi. Kristali mokraćne kiseline također se mogu skupljati u bubrezima i uzrokovati bubrežne kamence.

Simptomi
Akutni giht se očituje obično iznenada kao bol u zglobu koji je izrazito jak i povećava se na dodir. Zglob je crven i otečen. Kako brzo nastane, tako se zna i za nekoliko dana povući i nestati. Kronični giht se očituje taloženjem urata monohidrata u zglobnoj hrskavici. Javljaju se trajne smetnje, dugotrajni bolovi u zglobovima i izražena je mehanički narušena pokretljivost zglobova.


Simptomi: Uobičajeni simptomi gihta su nagli napadi jake boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje nekih zglobova. Giht se najčešće pojavljuje u nožnom palcu. Naslage mokraćne kiseline, nazvane tofi, mogu se pojaviti kao   kvrge pod kožom oko zglobova i hrskavici uške.

Dijagnoza: Standardni dijagnostički postupak za giht uključuje anamnezu i fizikalni pregled, test krvi za hiperuricemiju i uzorak urina. Za definitivnu dijagnozu gihta potreban je uzorak zglobne tekućine iz oboljelog zgloba. Rendgenske snimke u nekim slučajevima daju dodatne informacije.

Liječenje: Iako se ne može liječiti, većina ljudi sa gihtom može ga držati pod kontrolom i voditi normalan život. Liječenje se može sastojati iz jednog ili kombinacije postupaka. Pprotuupalni lijekovi (NSAIL) sprječavaju stvaranje prostaglandina, tvari koje uzrokuju upalu i bol. Uzimaju se oralno uz visoki oprez pri doziranju sve dok postoje simptomi, te tri ili četiri dana poslije toga. Lijekovi koji snižavaju razinu mokraćne kiseline ne smiju se upotrebljavati za vrijeme akutnog napada gihta.

Vrlo važnu ulogu u liječenju gihta ima prehrana jer je bolest izrazito ovisna o namirnicama koje unosimo u organizam. Izbjegavajte hranu bogatu purinima (meso, mesne prerađevine, iznutrice, sušena riba, riba iz konzerve, šparoge, gljive, mahunarke, masnu hranu). Preporuča se prehrana bogata voćem i povrćem, tjesteninom, rižom, krumpirom, te uzimanjem dovoljno tekućine kroz dan.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.