BILJKA SE PREPORUČA ZA

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Epilepsija

epilepsija
Epilepsija je poremećaj karakteriziran sklonošću ponavljanim napadajima koji mogu dovesti do gubitka budnosti ili svijesti, poremećaja kretanja, osjeta, autonomnih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija. Napadi često dovode do izražene promjene ponašanja ili konvulzija. Napadi dolaze i prestaju naglo.

Angina pectoris

anginapectoris
Koronarna ili ishemijska bolest srca (IBS), sa svojim kliničkim oblicima (angina pektoris, infarkt miokarda, srčana dekompenzacija, srčane aritmije i nagla srčana smrt) najčešća je bolest srca. Češća je kod muškaraca nego kod žena, posebno iza petog desetljeća života.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

GlogLatinski naziv: Crataegus L.
Drugi nazivi: bijeli glog, bijela drača, bijeli trn, gloginja, glogovac

Glog -CroMaps zdravstveni vodičGlog (Crataegus oxyacantha L. crveni glog, Crataegus monogyna jacq. bijeli glog) je listopadni grm ili drvo sa smeđim granama i trnovima; dostiže 12 m visine. Na pogodnim staništima uspijeva i kao čvorasto, razgranjeno drvo visine i do 5 metara. Drvo gloga je tvrdo i žilavo. Kora je glatka, sivo-pepeljaste boje s granama na kojima je raspoređeno trnje dužine do 1 1/2 cm.

Listovi su trokrpasti i peterokrpasti, s donje strane su svijetlo plavkasto-zeleni, a s gomje strane tamnozeleni i sjajni. Nalikuju listovima hrasta, samo što su znatno manji. Bijeli cvjetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama. Snažno mirišu na med. Plodovi su crvene boje i beru se kad sazriju, u kasno ljeto. Glog se često nalazi na rubovima niskih bjelogoričnih i crnogoričnih šuma, a veoma često raste u šikarama te uz ograde i živice.

Svježi listovi i cvjetovi sadrže uz nešto eteričnog ulja, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Obje navedene ljekovite i djelotvorne materije gube s vremenom na ljekovitom učinku. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. Sadrže znatnu količinu aluminija, kalija, natrija, kalcija i soli fosforne kiseline.

Aktivni sastojci: ljekovitost dobivena iz gloga sadrži flavonoide (kamferol, apigenin, rutin itd), katehine (+)-katehin, (-)-epikatehin, proantocijanidine (pikno- genole), fenolkarboksilne kiseline (klorogenska, kavina, krategična, ursolna), triterpene, jednostavne amine i derivate ksantina. Glikozidne tvari povoljno djeluju na srce i krvne žile: one šire srčane žile, pojačavaju kontrakcije srčanog mišića i blago smanjuju brzinu pulsa. Male doze povećavaju kontraktibilnost srca, veće doze djeluju suprotno. Oni ublažavanju grčeve i smanjuju učestalost pucanja kapilara, smiruju i djeluju kao diuretici.

Glog je jedan od najdragocjenijih lijekova srce. Jača i regulira rad srca. Djelotvorno regulira krvni tlak, visoki snizuje, ali i niski povisuje ako je srce slabo. Kod starijih ljudi liječi mane i upale srčanoga mišića. Glog nema nikakvih popratnih štetnih djelovanja, čak i ako ga neprekidno pijemo nekoliko mjeseci.

Ljekoviti dijelovi biljke
Cvijet (Flos crataegi), list sa cvijetom (Folium crataegi cum flore), te plod (Fructus crataegi) primjenjuju se u liječenju. Cvjetovi i listovi sakupljaju se u proljeće. Cvjetovi i cvjetni vršci sabiru se samo s grmova koji su u punom početnom cvatu. Suše se u tankom sloju pri čemu je potrebno paziti da ne promijene boju. Listovi se beru nakon cvatnje. Plodovi se beru nakon dozrijevanja; suše se najprije u hladu, da uvenu, a nakon toga dosuše se na toploj peći.

Ljekovito djelovanje
Smatra se da je glog jedna od najvrednijih i najdjelotvomijih ljekovitih biljaka za srce. Glog jača i regulira rad srca. Osim toga, glog je izvanredan regulator krvnog tlaka, pri čemu ne samo da snizuje povišeni krvni tlak, nego povisuje prenizak krvni tlak u oslabljenog srčanog mišića. Dobar je u liječenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u liječenju zakrečenja krvnih žila i angine pectoris.

Preporučuje se kod ateroskleroze, klimakteričnih tegoba, osjećaja tjeskobe i srčanog nemira. Prije upotrebe pripravaka od gloga treba se uvijek posavjetovati fitologom. Glog općenito djeluje na smirenje živčanog sistema. Osim toga, kod liječenja glogom dolazi do općenitog umirenja živčanog sustava, smanjenja stresa i boljeg spavanja. Iz cvjetova i plodova izrađena tinktura posebno je korisna.

Čaj pripremamo od cvjetova i listova ili plodova. Zaslađujemo ga samo medom i pijemo gutljaj po gutljaj. Plodove možemo i istucati, potom namakati 8 sati u hladnoj vodi, nakratko zakuhati, ocijediti i piti gutljaj po gutljaj dnevno 2 do 3 šalice. Od cvjetova i plodova možemo napraviti i tinkturu. Najbolje je daje preporuči liječnik i da nadzire njezino djelovanje. Glog je izvanredno ljekovit kod srčane slabosti i treba ga uzimati u pravilno odmjerenim količinama.

Koristan je i u slučaju pojave vode oko srca, ovapnjenja osrčja, kod mane srčanih zalistaka, kod proširena i usaljena srca. Glog ublažava i staračke tegobe, kao i one u klimakteriju. Čaj pijemo i kod bolesti s vrućicom: kod upale pluća, gripe, bronhitisa i kašlja. Glog je osobito važan kod srčanoga infarkta. Poboljšava prokrvljenost koronarnih žila tako da stanice srčanoga mišića dobivaju dovoljno hrane. No samo njegova ustrajna poraba može dati dobre rezultate. To znači da pijemo čaj od cvijeta, 2 do 3 šalice na dan. Zaslađujemo ga samo medom.

Pripravljanje čaja od cvjetova i listova
1 čajnu žlicu suhih, usitnjenih listova i cvjetova preliti sa 2,5 dl vrele vode i procijediti nakon 15 minuta. Piti 2 šalice čaja tijekom dana, polako, gutljaj po gutljaj.

Pripravljanje kapi
30 grama suhih, usitnjenih cvjetova i listova preliti sa 200 grama 60%-tnog alkohola. Povremeno promiješati i nakon 3 tjedna tekućinu ocijediti i profiltrirati. Piti dvaput dnevno 20 kapi u malo vode.

Gloginje su okruglasto-jajasti plodovi gloga, dugi 5 -10 mm, lijepe crvene boje, s karakterističnim ostatkom cvjetne čaške na tjemenu. Sazrijevaju u rujnu i listopadu, usplođe im je brašnasto, a okus dosta trpak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon kojih postaju mekši i ukusniji. Sadržavaju C vitamin, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodni za pripravljanje pekmeza, marmelada i džemova.

Pripravljanje čaja od gloginja
Punu jušnu žlicu suhih, nagnječenih plodova močiti oko 4 sata u vodi, a nakon toga prokuhati. Piti dvije šalice čaja tijekom dana kod bolesti srca i krvnih žila.

Pripravci od crvenog gloga uspješno se koriste u liječenju ranog stadija srčane insuficijencije. U tom slučaju prikladnije ga je uzimati kao ekstrakt ili u obliku tableta, jer veća količina tekućine (čaja) može imati nepovoljan učinak. Isto djelovanje ima i bijeli glog, C. monogvna. koji cvate kasnije, ima jače razrezane listove i tučak sa samo jednim vratom, te bobu s jednom sjemenkom.

 

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.