BILJKA SE PREPORUČA ZA

Analne fistule

analnefistule
Analna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Demencija

demencija
Proces starenja sam po sebi obilježen je brojnim promjenama u našem organizmu. Promjene su organske, ali i psihičke. Pojam demencije odnosi se na promjene u spoznajnim sposobnostima u bolesnika s organskim oboljenjem središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem...

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Gospina travaLatinski naziv: Hypericum perforatum L..
Drugi nazivi: kantarion

Gospina trava-CroMaps zdravstveni vodičGospina trava (poznata i pod imenom kantarion) zeljasta je korovska biljka (visoka 30 - 70 cm). Raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.Nalazimo je na sjeveru do srednje Skandinavije, na istoku do Altaja i Kine, na jugu do Sjeverne Afrike, a prenesena je i u Sjevernu i Južnu Ameriku te Australiju i Novi Zeland.

Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvasti sa žutim cvjetovima. Listići gospine trave, gledani prema svjetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle. Te su točkice na listićima žlijezde s eteričnim uljem.

Gospina trava cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.

Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća. Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje. Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci. Upotrebljava se za pripremu čaja, a posebno je poznato i cijenjeno ulje od gospine trave.

Bjelopute osobe moraju biti oprezne kod uporabe ulja od gospine trave zbog fotosenzibilizacije. Naime, kod njih se, pod utjecajem sunčeva svjetla, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca!

Priprema čaja
Jednu čajnu žličicu osušenog lista i cvijeta gospine trave preliti sa 2,5 decilitra kipuće vode. Nakon pet minuta procijediti, zasladiti medom (dijabetičari čaj piju bez ikakva zaslađivanja) i piti toplo – ujutro prije doručka i navečer prije spavanja. Pije se kod upale maternice, grčeva u crijevima, glavobolje i katara pluća.
Kada četiri čajne žličice gospine trave prokuhamo u 2,5 decilitra vode, dobit ćemo odlično srestvo (u obliku obloga) za zarašćivanje rana ili osvježavanje smežurane staračke kože.
 
Priprema ulja od gospine trave
U bocu sa širokim grlom staviti jedan dio svježeg cvijeta i lista gospine trave i tri dijela maslinova ulja ili ulja od kukuruznih klica. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 tjedana. Kroz to vrijeme potrebno je svakodnevno bocu dobro promućkati. Nakon 7 tjedana ulje se procijedi kroz višestruku gazu, a također treba iscijediti i lišće i cvjetove gospine trave. Uz uvjet da se čuva u tamnoj boci i na tamnom mjestu, to ulje može se držati i do dvije godine, a da se ne pokvari.Ulje od gospine trave njeguje kožu (suhu, nečistu i ispucalu).  Odlično je sredstvo za masažu – kod reume, lumbaga, išijalgije, diskopatije i bolova u mišićima.
Pravo i dobro pripremljeno ulje od gospine trave ima crvenu boju. Crvena boja  kantarionova ulja dolazi od posebnih uljnih žlijezda koje izlučuju tvar hipericin. Hipericin je ujedno i nosilac najljekovitijih svojstava gospine trave. Dakle, što je ulje više crveno, više je ljekovito.
 
Vino od gospine trave
Staviti u bocu 50 grama cvjetova gospine trave i preliti litrom dobrog domaćeg bijelog vina. Ostaviti da odstoji mjesec dana. Zatim sve dobro ocijedite (i cvjetove), malo zasladite medom i držite u tamnoj boci, na hladnom mjestu. Kod tegoba s probavom – pije se po jedna čašica (0,3 dcl) tog vina – prije ručka i večere.
 
Liker od gospine trave
Prirediti 15 grama osušenih cvjetova gospine trave, jedan (neprskan) limun, litru dobre rakije i 25 dekagrama šećera. Limun dobro oprati i izrezati na kolutove pa staviti u rakiju zajedno s cvijetom gospine trave. Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svaki dan dobro promućkati.Nakon toga ocijediti i rakiji dodati šećer pa držati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati. Da bude čišći, ovaj liker se profiltrira. Koristi se kao aperitiv ili digestiv.

Izvor: zzjzpgz.hr, Autor Borislav Ostojić

Kantarionovo ulje
U litarsku bocu staviti 10 žlica svježeg ili suhog cvijeta kantariona. Bocu naliti skoro do vrha maslinovim uljem (nikako sojinim!). Bocu dobro zatvoriti i ostaviti na sunčanom mjestu oko mjesec dana. Sadržaj svaki dan nekoliko puta promućkati. Gotovo ulje procijediti u čistu tamnu bocu i koristiti. Trajnost ovog ulja je 5 godina.

 

na vrh

Komentari

 • u bocu od 2 litre treba staviti jednake količine listova i cvijetova kantariona, sve do visine 8 cm ispod vrha, u to treba dodati i stabljiku, a zatim do iste visine naliti domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutanim čepom, staviti na sunce i ostaviti tako godinu dana.
  postupak dozrijevanja kantarionovog ulja može se i ubrzati. Za to je potrebno da se boca od 2 l prvo dobro zagrije, pa se ubace iste količine cvijetova i listova do iste visine, s tim što se u bocu sipa zagrijano maslinovo ulje na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva. Napunjena boca treba odležati bar 15 dana, od čega najmanje 5 na suncu.

  Komentar Ivana, 04/04/2015 6:32am (4 years ago)

 • Biljka kantariona se sakupi i svježa donese kući, da biste bili uvjereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema ljekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvjetove treba među prstima smrviti pa će se obojiti krvavo-crveno.

  Nakon skupljanja treba oprezno skinute listove i cvjetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu najfinijeg maslinovog ulja.

  Nakon toga se boca dobro začepi i stavi na sunce da stoji 6 do 7 tjedana. Sadržaj boce se češće promućka. Ako ljeto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mjesto u blizini štednjaka. Poslije tog vremena ulje će poprimiti svijetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscijedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovog stajanja pokaže na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cjevčicom.

  Komentar Anamarija, 10/11/2014 3:16pm (5 years ago)

 • 70 g cvjetova gospine trave, 100 ml maslinovog ulja
  Svježe ubrane, blago uvenule cvjetove gospine trave potopiti u maslinovo ulje, staklenka mora biti ispunjena do vrha i dobro zatvorena.Tri tjedna je pohranimo na osunčano mjesto i povremeno protresemo. Nakon nekog vremena ulje će poprimiti crvenu boju, Po isteku tri tjedna ulje procijediti, procijeđeno ulje čuvati u tamnim bocama na hladnom mjestu, nikako u frižideru. Kantarionovo ulje se koristi za masažu kod bolova u križima, mišićima, zglobovima za lječenje površinskih rana, opekotina i drugih kožnih tegoba, a čula sam i za primjenu kod ginekoloških problema. Kantarion je fototoksičan stoga ga nemojte koristiti ako imate namjeru izlagati se suncu,ali nakon sunčanja je jako blagotvoran.

  Komentar Nataša, 29/10/2014 1:05pm (5 years ago)

 • Ulje od kantariona može se uzimati i kao lijek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne žlice vode a ne na šećeru, primjenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale crijeva, kod nekontroliranog mokrenja u krevet djece ili odraslih i kod prekomjerne sluzi u plućima (katar), ulje od kantariona treba uvijek čuvati na tamnom mjestu a najbolje je da se ulje nakon pripreme ulije u tamnu bocu.

  Komentar Anamarija, 01/09/2014 10:14pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.