PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Ciroza jetre

Ccirozajetre
Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i njezina je glavna zadaća u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja čimbenika zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih procesa.

Herpes simplex

hipertireoza
Akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom herpesa simplexa. Herpes simpleks je uobičajena virusna infekcija koja ima svoju primarnu a potom i sekundarnu fazu kada se povremeno vraća.

Karcinom gušterače

karcinomgusterace
Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena duboko u trbuhu, između želuca i kralježnice, zakrivljenog oblika i sastoji se od tri dijela: glave, tijela i repa. Ona proizvodi inzulin (regulira nivo šećera u krvi) i druge hormone koji potpomažu korištenje i pohranu...

Karcinom dojke

karcinomdojke
Karcinom dojke - rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u zapadnoj Europi i SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog registra za rak u Hrvatskoj, rak dojke je najčešći rak u žena po incidenciji i mortalitetu.Tijekom 2000.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Grašak

Grašak -CroMaps zdravstveni vodičGrašak (Pisum sativum) je jednogodišnja zeljasta biljka koja se zbog svojih ljekovitih sastojaka vrlo često koristi u prehrani u skoro cijelom svijetu.

Grašak sadrži vitamine B skupine, osobito vitamine B1, B2, B6, niacin i folnu kiselinu neophodnima za iskorištavanje energije iz ugljikohidrata, bjelančevina i lipida. Uz navedene mikronutrijente grašak sadrži i vitamin A, magnezij, bakar, cink i kalij. Grašak obiluje snažnim fitokemikalijama antioksidativne aktivnosti, luteinom i zeaksantinom -karotenoidima koji pomažu očima od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Zeleni grašak također je dobar izvor željeza, minerala potrebnog za normalno stvaranje krvnih stanica i očuvanju njihove funkcije, čiji nedostatak dovodi do anemije, umora, smanjenog imuniteta.

Ukoliko redovno konzumirate grašak, on pomaže kod održavanja zdravlja kostiju i srčano-krvožilnog sistema, u borbi protiv anemije i umora, spriječava karcinom debelog crijeva. Preporučuje se bolesnicima poslije dugog uzimanja antibiotika, kako bi im poboljšao metabolizam.

Grašak je vrlo korisna namirnica i dobar prirodan lijek za prevenciju mnogih bolesti, pa ga svakako treba koristiti u redovnoj prehrani.

Bubrežni bolesnici trebaju izbjegavati suhe plodove graška zbog velikog sadržaja proteina (smiju ga jesti samo kao mladi grašak bez soli). Zbog prisutnosti purina, ne preporučuje se bolesnicima od gihta.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.