BILJKA SE PREPORUČA ZA

Reumatoidni artritis

reumatoidniartitis 1
Reumatiodni artritis je kronična sustavna autoimuna upalna bolest nepoznatog uzroka, koju karakterizira trajna upala zglobova (artritis), točnije sinovijalne membrane (sinovitis), iako bolest može zahvatiti i dijelove ostalih organe kao što su npr. koža, srce, pluća i oči.

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Bulimija

bulimija
Bulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je...

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

HmeljLatinski naziv: Humulus lupulus L.
Ljekarničko ime: Glandulae Lupuli
Drugi nazivi: blust, kudiljice, melj, meljevina, milje vina, falon, hmel, hmelina, hmeljevina.

Hmelj -CroMaps zdravstveni vodičHmelj je povijuša čija se stabljika digne na kolcima i do šest metara visine. Čitava biljka je oštro dlakava. Listovi s peteljkom nasuprotni su, jajasto-srcolikog oblika i duboko urezani. Hmelj je dvodomna biljka. Muški cvjetovi rastu u rahlim metlicama. Ženski cvjetovi rastu u strobilima (slični češerima), koji su prekriveni svijetlozelenim ljuskama. Ljuske su pune žlijezdi s lupulinom. Cvjeta u srpnju i kolovozu. Plodovi su oraščići zatvoreni u ostatak ocvijeća. Potječe iz podnožja Kavkaza i iz južnog Sibira, ali se proširio po Europi i po ostalim dijelovima svijeta. Uzgaja se kod nas i u drugim zemljama za potrebe pivovara.

Aktivni sastojci: biljka sadrži flavonoide (kamferol, kvercetin), halkone (izoksanto- humol, ksantohumol), smole - gorke kiseline (3 do 12%; humulon, lupulon i njihove produkte), treslovine (2 do 4%), eterično ulje (0,3 do 1%), a od drugih spojeva aminokiseline i fenolkarboksilne kiseline te masti. Sastojci imaju antibakterijski i umirujući učinak; alkoholni ekstrakti ublažavaju grčeve glatkih mišića.

Ljekoviti dijelovi biljke
Strobili (Strobilus lupuli) i lupulin (Glandulae lupuli) važni su za liječenje i za industriju. Šišarke se sabiru prije sazrijevanja u ljetu i suše na toplom tavanu. U proljeće mogu se mladi izdanci jesti kao šparoga.

Ljekovito djelovanje
Hmelj sadrži eterično ulje, tanina, smole, holina, gorčine i narkotični alkaloid hopein. Prašak šišarki, koji se dobiva lupanjem po njima, uzima se na vršku noža jedanput dnevno. Čaj zbog gorčine jača želudac i potiče tek. Pijemo ga hladna, otprilike sat prije glavnoga obroka. Snažno utječe na izlučivanje mokraće i odvodi nakupljenu vodu. Ljekovito djeluje i na giht i reumu. Sok od svježih listova veoma olakšava zatvor i pospješuje izlučivanje i odvođenje mokraće.

Hmelj sadrži eterično ulje u svim svojim dijelovima. Cijela biljka je ljekovita zbog svojstva izazivanja jačeg mokrenja i uklanja nadimanje. Sjeme je jačeg ljekovitog svojstva od korijena i lišća.

Recepti:

Čaj: jušna žlica prelije se sa pola litre kipuće vode, poklopljeno nek odstoji 15 minuta. Pije se triput na dan prije jela po šalicu. Liječi zapaljenje bubrega, bolesnu jetru, djeluje kao blag otrov, tjera mokraću i znoj. Liječi bolesnu slezenu, loš apetit, umiruje, stišava i smiruje živce. Liječi oboljelu žučnu kesicu, groznicu i osjećanje straha.

Epilepsija i grčevi kod djece
Hmelj pretvoriti u prah i jednaki dio šećera u prahu dobro promiješati i svaku večer uzeti na vrh noža. Isti lijek liječi upalu žućne kesice, mokraćne organe.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.