BILJKA SE PREPORUČA ZA

Tuberkuloza

tbc
Tuberkuloza (TBC, sušica) je bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako može zahvatiti i bilo koji drugi organ, kao što su: limfni čvorovi, koža, kosti ili mozak.

Analne fistule

analnefistule
Analna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Trihineloza

trihineloza1
Trihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna...

Mononukleoza

mononukleoza
Infektivna mononukleoza je akutno oboljenje retikuloendotelnog i limfatičnog sistema, virusne etiologije poznata i kao bolest "poljupca". Smatra se da je uzročnik infekciozne mononukleoze   u većini slučajeva uzrokovan Epstein -Barrovim virusom (EBV), a u manjem dijelu i citomegalovirusom (CMV).
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

HrenLatinski naziv: Armoracia rusticana L.
Drugi nazivi: hrelj, torman, ljudi korijen, andrkva, morska rotkva, trupka, povrtnica, vrtna rotkva

Hrast -CroMaps zdravstveni vodičHren je trajnica sa zadebljanim korijenom i uspravnom, četvrtastom, razgranatom stabljikom. Potječe iz jugoistočne Europe i zapadne Azije.  Njegova gorušičina ulja izazivaju suze i imaju jako ljut okus, a izlučuju ih glikozidi pri rezanju debelog korijena. Navedene tvari obrazlažu ljekovitu i kulinarsku popularnost biljke.

Hren je grmasta biljka do 1,2 m visoka. Stabljika je 30 do 40 cm duga i do 6 cm široka. Cvjetne latice hrena su križno raspoređene. Korijen stabljike je bijele boje i koristi se kao povrće ili začin. Biljka ima bijele, mirisne cvjetove s po četiri slobodna lapa i latice. Cvjeta od svibnja do srpnja. Hren raste većinom kao samonikla biljka na neobrađenom tlu i rubovima puteva, ali gaji se i kao povrtlarska kultura.  Ribani korijen hrena prikladan je - s par kapi vinskog octa ili soka od limuna - za umake i jela s mesom.

Aktivni sastojci: kumarini, fenoli, eterično ulje, kao i drugi spojevi (vitamin C, asparagin, peroksidaza, smola, škrob, saharidi). Intravenoznim davanjem tih tvari smanjuje se krvni tlak kod mačaka (peroksidaza potiče stvaranje tvari koje nastaju iz arahidne kiseline); ako se koriste iznutra, one povećavaju lučenje probavnih enzima, pojačavaju metabolizam te imaju diuretički učinak. Nadražuju kožu i sluzokožu te ih snažno prokrvljuju. Uzimanje većih doza hrena ili dugotrajna primjena ima nadražujuće djelovanje na kožu. a može izazvati alergije i upale. Hren može također zakočiti rad štitnjače (hipotireoza), pa se ne preporuča onima koji boluju od nedovoljnog lučenja te žlijezde.

Ljekoviti dijelovi biljke  
Uzgojeni hren skuplja se najčešće na jesen, a tek iznimno u rano proljeće. Korijenje se iskopa ili izore, uklone se zeleni dijelovi, opere se i obradi. Korijeni moraju biti 30 do 40 cm dugački, normalne debljine, bijeli na presjeku, a kad se smrve i naribaju, ne smiju postati smeđi. Svežnjeve korijenja treba odmah isporučiti ili pohraniti u podrum lagano ih posuvši pijeskom.

Ljekovito djelovanje
Pomaže i kao lijek protiv glavobolje i kijavice, naročito ako se promiješa s jakim vinskim octom i duboko u nos udiše. Ako se hren stavi na upaljeno bolno mjesto izvlači upalu isto kao slačica. Kod glavobolje treba komadićem hrena dobro istrljati čelo i potiljak s vratnim žilama. To se ponavlja nekoliko dana. Ujedno treba hren udisati kroz nos.

Hren je pored mnogih blagotvornih sredstava i sredstvo za svestrano čišćenje organizma. Uzima se 3—4 nedjelje u malim količinama. Hren jača probavne organe i čisti ih od sluzi, regulira probavu i uklanja zatvor stolice. Ovo staro domaće sredstvo odlično je protiv katara pluća, želuca i crijeva ako se uzima dulje vremena (60 dana) tri puta dnevno. Hren podražuje funkcioniranje raznih organa i pospješuje stvaranje potrebnih sokova. Svježe nariban hren upotpunjuje prehranu, osim toga je odličan lijek protiv bolesti, gihta, reumatizma, neuralgije, upale bubrega i jetra, žuči, mokraćnog mjehura, bolesti crijeva, bolesti živaca, suvišne kiseline, trovanja sa soli (ako se previše uzima). Sok od korijena hrena (jedna čajna žlica) uzima se u vodi ili u mlijeku kod upale gore navedenih bolesti. Mlijeko s hrenom je jedno sveobuhvatno sredstvo za čišćenje. Pikantni mladi listovi biljke, bogati vitaminom C, karotenom i klorofilom, mogu se upotrebljavati u salatama.

Izbjegavajte ga koristiti ako je funkcija vaše štitnjače niska ili uzimate tiroksin.

na vrh

Komentari

  • Umor, teški hod, i teško disanje - svako jutro natašte uzeti žlicu naribanog hrena sa žlicom pravog meda, 30 dana ponavljati.

    Komentar Ana, 04/04/2015 7:26am (5 years ago)

  • Hren je još jedna biljka koja se koristi za niz zdravstvenih problema, kao što je za liječenje poremećaja mokraćnog mjehura, hormonskih poremećaja, nosebleeds, unutarnjih krvarenja, tuberkuloze i mokraćnog sustava. U isto vrijeme, ovo prirodno čudo može pomoći vratiti normalno funkcioniranje pluća kod pacijenata koji boluju od astme ili KOPB-a.

    Komentar Dunja, 22/11/2014 1:33pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.