PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Petoprsta

petoprsta2
Latinski naziv: Potentilla erecta L Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca

Žličnjak

zlicnjak.jpg
Latinski naziv: Cochlearia officinalis L. Drugi nazivi: žličnjača

Lavanda

lavanda
Latinski naziv: lavandula officinalis Ljekarničko ime: lavandula officinalis Drugi nazivi: despik, lavanda, lavandl, levanda, mirisni despik.

Dimnjača

dimnjaca2
Latinski naziv: Fumaria officinalis L. Drugi nazivi: pelin morski, markva, zelje rosno, trava rosna, rosnica, dim zemaljski, dimica, dimnjavica, krfulica mačja, pelinac, pelinak mali, rosica, rusno zelje, koromačić, dimarka crvena

PREHRANA

C vitamin

vitamini2
Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. Iako je vitamn C jedan je od najviše istraživanih vitamina i iako poznajemo brojne procese u organizmu u kojima on sudjeluje ipak...

Biotin

vitamini2
Biotin (Koenzim R ili vitamin H) u organizmu igra centralnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Dio je enzimskog sustava koji povezuje izgradnju i razgradnju spomenutih biomolekula, izvora energije u stanicama.

B17 vitamin

vitamini2
Vitamin B17 (Laetril) jedan je od najspornijih "vitamina". Proizvodi se od koštica marelice. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. Kemijski, to je smjesa dvije molekule šećera (jednog benzaldelida i jednog cijanida) zvana amigdalin.
Pretraživanje bolesti po abecedi

IBD

IBD, Chron -zdravstveni vodič CroMaps IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom crijevu.

Glavni oblici upalnih bolesti crijeva su: Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Glavna razlika izmedđu ovih bolesti je lokacija i priroda upalnih promjena u probavnom traktu. Glavna karakteristika Crohnove bolesti je transmuralnost upale koja može zahvatiti bilo koji dio probavne cijevi za razliku od ulceroznog kolitisa kod kojeg je upala ograničena samo na sluznicu kolona, a promjene se nalaze u kontinuitetu od rektuma prema proksimalnijim dijelovima crijeva.

Crohnova bolest i Ulcerozni kolitis povezani su i s raznima ekstra-intestinalnim komplikacijama kao što su artritis, psorijaza, iritis, uveitis, problemi s jetrom, itd. Mnoge od ovih komplikacija su rezultat agresivnih lijekova koji se koriste u liječenju osnovne bolesti, prvenstveno kortikosteroida i imunosupresiva. Simptomi su slični i za ulcerozni kolitis i za Crohnovu bolest -proljev, bol u trbuhu, krv i sluz u stolici. Ovi simptomi mogu izbiti, a zatim proći sa remisijama koje ponekad traju godinama. Bolovi u crijevima mogu također upućivati na ozbiljna stanja, kao što su apscesi, ili perforacije crijevne stijenke.


Simptomi
Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest imaju mnogo zajedničkih simptoma, ali se i razlikuju u bitnim karakteristikama. Obje su kronične bolesti i kod mnogih bolesnika, simptomi izbijaju (recidiv) nakon perioda bez simptoma (remisija); drugi bolesnici imaju stalne simptome, iako liječenje može dovesti do remisije čak i kod mnogih od tih bolesnika. Kliničke manifestacije Crohnove bolesti su mnogo raznolikije nego kod ulceroznog kolitisa zbog zahvaćanja cijele stjenke crijeva te različitog zahvaćanja crijeva. Bolesnici mogu imati simptome mnogo godina prije postavljanja dijagnoze. Zbog nespecifičnih simptoma često se sumnja na sindrom iritabilnog crijeva.

Simptomi mogu biti blagi ili vrlo jaki i onemogućavati normalan život. Mogu se razvijati postupno ili izbiti naglo. Jačina simptoma i učestalost recidiva također variraju ovisno o godišnjem dobu, rizik je najveći zimi i u jesen, a najmanji ljeti. Najčešći simptom kako ulceroznog kolitisa tako i Chronove bolesti je proljev. Može se pojaviti krv u stolici, posebno kod ulceroznog kolitisa. Krv može biti lako vidljiva ili vidljiva samo pod mikroskopom, u tom slučaju se naziva okultna krv.

Opstipacija se može razviti tijekom aktivnog izbijanja kako Chronove bolesti tako i ulceroznog kolitisa. Do opstipacije kod Chronove bolesti obično dolazi zbog opstrukcije u tankom crijevu. Kod ulceroznog kolitisa do opstipacije može doći kad upaljeno zadnje crijevo šalje refleksni odgovor u debelo crijevo koji dovodi do zadržavanja stolice. Mogu se pojaviti grčevi zbog kontrakcije crijeva izazvane upalom. Sustavni simptomi su gubitak tjelesne mase i vrućica kao glavni opći simptomi. Mršavljenje je obično povezano s izbjegavanjem hrane jer se bolesnici znaju osjećati bolje ako ne jedu. Vrućica može biti uzrokovana upalnim procesom ili rezultat perforacije crijeva i naknadne infekcije.

Dijagnoza
Pregled tijela može dati uredne rezultate ili nespecifične simptome (blijeda koža, mršavost) ili pak nalaze koji ukazuju na Crohnovu bolest: crijevne fistule s kožom, masa u trbuhu koja može biti na dodir bolna. Test antitijela -niz autoantitijela otkriveno je kod oboljelih od upalne bolesti crijeva, a neka od njih mogu biti klinički korisna za postavljanje dijagnoze te razlikovanje Crohnove bolesti od ulceroznog kolitisa.

Endoskopske i radiološke pretrage crijeva glavne su pretrage. Izbor pretraga ovisi o pretpostavljenom mjestu upalnog zbivanja. Digitorektalni pregled, ispitivanje okultnog krvarenja u stolici, rendgenski pregled završnog crijeva, sigmoidoskopija ili kolonoskopija koja je najučinkovitiji način za procjenu zahvaćanja debelog crijeva, osobito u početku bolesti. Biopsija crijeva se obično koristi za potvrdu dijagnoze.

Snimanje crijeva dvostrukim kontrastom (zrak/barijeva kaša) ne mora prikazati početne promjene, ali može prikazati aftozna oštećenja te dokumentirati opseg zahvaćanja, raspodjelu i težinu suženja crijeva, vrećaste deformacije. Može prikazati fistule i male perforacije.

Liječenje
Različiti lijekovi se primjenjuju u liječenju Crohnove bolesti i ulcerozni kolitisa. Liječnik će izabrati lijek ovisno o zahvaćenosti probavnog sustava, simptomima, stanju bolesnika. Konzervativnim liječenjem mogu se kontrolirati simptomi te odgoditi potreba za operacijom. Lijekovi koje primjenjujemo u ovih bolesnika su aminosalicilati, kortikosteroidi, imunomodulatori i antibiotici.

Ulcerozni kolitis se smatra ozbiljnim ako su prisutni sljedeći simptomi: više od šest stolica dnevno, česta ili stalna krv u stolici, povišena temperatura, brz puls, anemija, nenormalan rendgenski nalaz debelog crijeva, bolovi u trbuhu na pritisak, uz moguću nadutost. Kirurško uklanjanje debelog crijeva jedini je lijek za ulcerozni kolitis, ali bolest uvelike varira u jačini.

Kod Crohnove bolesti kirurški zahvat je "zadnja linija obrane" jer neće izliječiti bolest, iako kod nekih bolesnika najbrže popravlja zdravlje. Oko 80% bolesnika će u nekom trenutku tijekom bolesti trebati operaciju, obično zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Kirurgija se koristi za zaustavljanje krvarenja, zatvaranje fistula te zaobilaženje zažepljenja, a ponekad jednostavno za uklanjanje zahvaćenog dijela crijeva. Kod teške Chronove bolesti, bolesnik ima stolicu toliko često da to zahtijeva opijate ili druge jake lijekove protiv proljeva.

Preporuka čaja:
Po 15 g lanenog i dunjinog sjemena, 10 g cvijeta majske ruže, sljeza (Alcea rosea), podbjela i kamilice, 20 g piskavice i 10 g orahovog lišća, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

30 g lanenog i dunjinog sjemena i korijena crnog gaveza i 10 g troskota, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

20 g očajnice, majčine dušice, vranilovke (origanum vulgare), nane i odoljena,, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

30 g iđirota, hrastove kore i majčine dušice i 10 g orahovog Iišća,, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

 

na vrh

Komentari

 • 1-3 male žličice suhih plodova borovnice prelijte sa 200 ml hladne vode, ostavi da ključa 10 min. i odmah procijediti, pije se više puta dnevno, dok dijareja ne prođe.

  Komentar Mijo, 20/01/2015 7:03am (6 years ago)

 • proljev
  ječmeno brašno - preprženo i kuhano u mlijeku pomaže kod proljeva
  riža - prepržiti dvije žlice riže kao kavu, dodati dva dcl hladne vode i kuhati dok riža ne postane mekana, jesti bez masti i soli
  glina - kod težih probavnih smetnji možemo povećati dozu na dvije do tri žličice na dan, kako pijemo zelenu glinu mislim da ne treba objašnjavati?
  anis - dvije do četiri kapi na šećeru

  Komentar Stara mama, 12/06/2014 8:44pm (7 years ago)

 • zdrava crijeva i obnovu crijevn stjenke - 1 mala žličica sjemenki lana i piskavice, 1 dcl kozjeg mlijeka ili tekućeg jogurta

  sjemenke lana (Linum usitatissimum) i piskavice (Trigonella foenum graecum ) možete kupiti u biljnim ljekarnama, sameljite ih mlincem za kavu i zajedno pomiješajte u posudi koju možete zatvoriti i na taj način čuvati u frižideru
  jednom dnevno malu žličicu pripravka umutiti u 1 dcl mlijeka kozjeg ili u jogurt te popiti
  koristi se uzastopce i po nekoliko mjeseci, ovisi o oboljenju, isprobano i djeluje dobro na crijeva

  Komentar Majda, 02/06/2014 9:22am (7 years ago)

 • Crohnova bolest
  http://www.youtube.com/watch?v=Py6StmeJ5rQ&feature=related

  Komentar Dragica, 21/01/2012 1:26pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.