BILJKA SE PREPORUČA ZA

Venska tromboza

tromboflebitis
Venska tromboza nastaje zastojem tromba (krvnog ugruška) u veni. Mogu biti zahvaćene površinske vene što se naziva superficijalni tromboflebitis ili duboke vene pa se govori o dubokoj venskoj trombozi.

Zubi - fistula

zubifistule
Sve upale kojima je zub izvor ili put širenja infekcije najčešće se ograniče na prostor oko zuba, gdje se manifestiraju kao akutne, ili prelaze u kronične, ili se privremeno zaliječe.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

IđirotLatinski naziv: Acorus calamus L.
Ljekarničko ime: Rhisoma Calami
Drugi nazivi: baban, iđirot, kalamus, mirisna trska, mirisni korijen.

Iđirot -CroMaps zdravstveni vodičIđirot je močvarna biljka s jako razvijenim i razgranatim podankom, iz kojeg izrastaju sabljasti listovi visine do jednog metra. Dugi maćasti listovi rastu iz vrha podanka, kao i valjkasti klip ravne ovojnice, nagnut u stranu. Klip je u početku zelen, zatim smeđ, a sastoji se od sitnih žutozelenih cvjetova. Cvate od lipnja do kolovoza. Cvjetovi su dvospolni, a razvijaju se u žućkastozelenom klipu dužine do 10 cm. Plodovi su crne bobe, koje se razvijaju samo u toplijim područjima.

Podanak je debeo do 2 cm i aromatična mirisa te aromatična i gorkasta okusa. S gornje strane podanka nalaze se poprečni, smeđi ožiljci od listova, a s donje strane smeđi, okruglasti ožiljci korijenja u nepravilnim kosim redovima. Iđirot vrlo sliči barskoj perunici.

Ljekoviti dijelovi biljke
Podanak (Radix calami aromatici) vadi se i skuplja radi liječenja. Podanci iđirota skupljaju se na jesen, od rujna do studenoga, ili rano u proljeće, u ožujku. Iskapaju se pomoću čvrstih grablji. Temeljito ih operite, pa ih onda razrežite na manje komade. Ubrane dijelove treba sušiti najprije na suncu, a zatim u hladu ili, još bolje, u sušari. Dobro posušena biljka je lomljiva, na presjeku žuta, jako miriše i ima gorak okus. Iđirot se ne smije brkati sa korom koja se koristi kao popularni začin. Ulje iđirota je kancerogeno.

Ljekovito djelovanje
Podanak se zbog svoje gorčine koristi za ublažavanje grčeva probavnog sustava u slučaju gastritisa i probavnih smetnji. Iđirot liječi jetra, organe za probavu, pospješuje probavu i izbacivanje bubrežnih kamenčića. Iđirot umiruje lupanje srca, tjera mokraću, jača tek. Koristi se kao čaj za dezinfekciju pluća, protiv nadimanja. Daje se kod pomanjkanja apetita i želučanih tegoba vezanih uz manjak želučane kiseline.

Aktivni sastojci: eterično ulje sadrži monoterpene, sekviterpene, a diploidne i triploidne forme sadrže akoragermakron i akorin, gorki sastojak, te fenilpropanoide, već prema varijetetu biljke: uglavnom b-azaron i eugenol metileter, zatim treslovine, sluzi i škrob; p-azaron ublažava grčeve probavnog sustava, poboljšava disanje, ublažava glavobolje, smanjuje raz- dražljivost i uznemirenost. Sličan učinak imaju i popratne hlapljive tvari. Eterično ulje pojačava lučenje probavnih sokova. Oprez: 3-azaron ima kancerogena svojstva. U Sjedinjenim Američkim Državama dopušteno je. na primjer, samo korištenje diploidne varijante (A. calamui var. amcricanui); europske su varijante uglavnom triploidne (A.calamus var. calamui). Tetraploidne varijante (A.calamus var. angustus i var. vtrus) ne smiju se koristiti.

Recepti:

Čaj za dezinfekciju pluća, protiv nadimanja: jednu jušnu žlicu čaja (usitnjenog korijena) preliti sa 3 dcl ključale vode i ostaviti poklopljeno 10-15 minuta da stoji. Nakon toga se ocijedi i pije triput dnevno prije jela po šalicu. Ako se radi o bolesti želuca, onda iđirotov korijen treba miješati sa isto toliko preslice.

Rakija u kojoj je iđirot služi za ispiranje usta i učvršćivanje zubnog mesa; dodaje se i jakim rakijama za pravljenje likera. U svakom slučaju zdravo je popiti malu čašicu rakije u kojoj je kvašen iđirot.

Sok od iđirota
Na 120 grama isjeckanog korijena nalijemo 4 dcl 96% alkohola i 6 dcl čiste vode. Ostavimo stajati 4-6 dana. Svaki dan dvaput protresemo. Nakon toga procijedimo. Na ostatak nalijemo 2 dcl alkohola i 4 dcl vode i ostavimo 24 sata stajati. Nakon toga ocijedimo. Obje se ocjeđevine sliju zajedno i kuhaju dok se sve ne ukuha do pola količine.

Uzima se dnevno tri puta po kavenu žlicu kod sluzavosti crijeva, lupanja srca, skrofula, povratne groznice, reume; osobito pomaže ženama u prelazno doba, kod žučnih i bubrežnih bolesti, vodene i šećerne bolesti i neredovite menstruacije.

Začin:
Služi kao nadomjestak za muškatni oraščić ili za ingver, a zbog aromatičnosti se primjenjuje u proizvodnji kozmetičkih preparata, paste za zube i likera.

 

na vrh

Komentari

  • Jušnu žlicu iđirota navečer prelijte s pola litre hladne vode pa promjšajte, poklopite i ostavite da prenoći, ujutro sve blago zagrijte (ne da vri) i dodajte dvije žlice majčine dušice, poklopite i ostavite 15 minuta. Procjediti i popiti u malim gutljajima tijekom dana - jako dobro pomaže kod prestanka pušenja.

    Komentar Jadranka, 18/09/2014 7:26pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.