Gripa ili prehlada

Infekcije gornjeg respiratornog trakta mogu biti uzrokovane virusima ili bakterijama.

U ove infekcije spadaju: obična prehlada, gripa - influenca, rinitis (curenje iz nosa i/ili začepljen nos, mada navedeno može biti i alergijske prirode), zatim sinusitis - upala sinusa koji predstavljaju šuplje prostore u kostima oko nosa, tonzilitis - upala krajnika, faringitis - upala ždrijela, laringitis - upala grla, odnosno traheitis - upala dušnika ( traheje) i SARS (ozbiljni akutni respiratorni sindrom).

Prehlada je kratko, obično lakše do srednje teško oboljenje i uzrokovana je virusima. Postoji više od 200 različitih vrsta virusa uzorčnika prehlade. Najčešći su rhino virusi, njih preko 60 vrsta, zatim neki entero virusi, virusi parainfluence, respiratorni sincicijski virusi, adeno virusi i reovirusi. Svi oni uzrokuju prehlade djece i odraslih. Dominantni simptomi su začepljenje ili curenje iz nosa, osjećaj bola ili teškoće u zglobovima, kostima i mišićima, grebanje i bol u grlu. Nekada se javi kašalj, groznica i temperatura.

Iako se mnogi proizvodi reklamiraju i preporučuju za tretman simptoma, pravoga lijeka za prehladu nema. Tako se, kao simptomatska terapija, koriste preparati protiv začepljenja i curenja iz nosa, što je ujedno i najčešći simptom ovoga oboljenja. Po potrebi se koriste lijekovi koji ublažavaju bol i snižavaju temperaturu i to samo ako su ovi simptomi prisutni. Dokazano je da visoke doze vitamina C skraćuje trajanje simptoma prehlade. Također su rađena brojna medicinska istraživanja i studije koje su pokazale da je uporaba antibiotika u slučaju prehlade potpuno neopravdana. Antibiotici nemaju efekta na prehladu, a imaju neželjene nuspojave kao što su proljev i alergijske rakcije. Posebna opasnost od upotrebe antibiotika je zbog uništavanja saprofitske crijevne flore čime se narušava značajna karika odbrambenog sistema organizma. Antibiotici ne liječe infekcije uzrokovane virusima! Stoga ih ne treba koristiti kod obične prehlade, gripe, većine upala grla i uha i tzv. „viroza“. Antibiotici djeluju samo protiv bakterija! Radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji može procijeniti samo liječnik. Stoga i odluku o liječenju antibioticima može donijeti samo liječnik.

Prehlada nije isto što i gripa, mada je ponekad teško naći razliku između teže prehlade i blažeg oblika gripe. Gripa obično počinje iznenada, sa velikom groznicom i bolima u mišićima. Simptomi gripe brže nastaju, teži su i duže traju nego oni kod prehlade. Oporavak od gripe je teži, ona često može dovesti do upale pluća. Kada ste zdravi i kada je vaš imunitet snažan, manje su mogućnosti da vas nadvladaju virusi i da se razbolite. Zato je potrebno održati svoj imunitet snažnim. To ćemo postići adekvatnom ishranom i sistemom odmora. Neophodno je izbjegavati stres, nespavanje i iscrpljivanje organizma što slabi njegove odbrambene moći. Poželjno je smanjiti boravak u zatvorenim prostorijama sa puno ljudi. Time izbjegavamo kontakt sa izlučevinama zaraženih osoba. Najzarazniji je sadžaj nosa, usta i grla koji se kapljičnim putem raspršuje po predmetima u okolini.

Nasuprot običnoj prehladi, influenca - gripa može biti vrlo ozbiljno oboljenje koje može nekada dovesti i do smrtnog ishoda, kod osoba čija je otpornost organizma slabija. To su djeca, starije osobe, teži kronični bolesnici, osobito oni sa plućnim bolestima kao što su astma i kronični bronhitits. Gripa je praćena visokom temperaturom, bolima u kostima i mišićima, groznicom, bolima u grlu, kašljem, a može dovesti i do upale pluća (pneumonija). Uzrokovana je virusom influence.

Gripa ili prehlada?

Kada se suočimo sa prehladom najčešći simptomi su nazalna kongestija, kihanje, bolno grlo i blagi do umjereni kašalj. Dok se glavobolja i groznica javljaju rijetko, ne osjećamo se često ispcrpljeno. Za gripu, neočekivana povišena temperatura (iznad 38?C) traje 3-4 dana, praćena je glavoboljom, kašljem i bolovima u zglobovima. Nazalna kongestija je rijetka, i simptomi povremenog kihanja i bolnog grla se mogu javiti, možemo se osjećati vrlo isrpljeno. U datoj situaciji, ovi simptomi također mogu biti tipični i za novi virus gripe. Za ublažavanje simptoma potrebno je mirovanje, uzimanje dosta tekućine (čaj s medom), snižavanje temperature lijekovima koji sadrže paracetamol, kapi za nos.

Izvori:
~ Woodwell DA, Cherry DK. National ambulatory medical care survey: 2002 summary. Adv Data 2004;346:1-44.
~ Fahey T, Stocks N, Thomas T. Systematic review of the treatment of upper respiratory tract infection. Arch Dis Child 1998;79:225-30. ~ Stolz D, Chhajed PN, Leuppi JD, Brutsche M, Pflimlin E, Tamm M. Cough suppression during flexible bronchoscopy using combined sedation with midazolam and hydrocodone: a randomised, double blind, placebo controlled trial. Thorax 2004;59:773-6.
~ Del Mar C, Glasziou P. Upper respiratory tract infection. Clin Evid 2003;10:1747-56.


Return
Mar 23, 2021 Category: Možda niste znali Posted by: Branka
Previous page: Home Next page: A - C