BILJKA SE PREPORUČA ZA

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.

Streptokokna angina

angina.jpg
Streptokokna je angina akutna zarazna bolest ždrijela i pripadajućega limfnog prstena (angina streptococcica, tonsillopharyngitis acuta). 25 i 30% svih angina uzrokovano je streptokokom.  Bolest se prenosi kapljičnim putem.  Endemoepidemijski  se pojavljuje u dobi od 3 do 15 godina.  Djeca obolijevaju...

Šarlah

sarlah
Šarlah (škrlet, scarlatina) je akutna, zarazna bolest, od koje obolijevaju najčešće djeca predškolskog i školskog uzrasta, uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju sitno-točkasti osip i malinastim jezikom, koji može imati bijeli pokrov.

Mononukleoza

mononukleoza
Infektivna mononukleoza je akutno oboljenje retikuloendotelnog i limfatičnog sistema, virusne etiologije poznata i kao bolest "poljupca". Smatra se da je uzročnik infekciozne mononukleoze   u većini slučajeva uzrokovan Epstein -Barrovim virusom (EBV), a u manjem dijelu i citomegalovirusom (CMV).
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Islandski lišajLatinski naziv: Cetraria islandica L.
Drugi nazivi: islandska mahovina, islandska pletika, planinska mahovina, planinski mah, plućnik

Islandski lišaj -CroMaps zdravstveni vodičČesto naziva mahovinom, islandski lišaj nije mahovina, nego lišaj. Biljka nije raščlanjena na korijen, stabljiku i listove. Sastoji se od uspravne, grmu nalik, maslinastozelene ili smeđaste steljke, s tamnoružičastim ili bijelim okrajcima. Lišaj s krpastom, razgranatom grmolikom steljkom, naraste do 10 cm visine. Steljka je po rubu trepavičava, u suhom stanju žilava, zelenkastosmeda kad je vlažna. Kod lišaja prevladava vegetativno razmnožavanje: komadići steljke koji se odlome, zajedno s gljivicama i resi nama, dalje se šire.

U povoljnim uvjetima na steljkama se pojave zelenkasta ili smeđa plodišta gljive, u kojima se stvaraju vrećice s truskama. Truske klijaju na odgovarajućim staništima, njihove hife spajaju se s odgovarajućim resinama, a iz te simbioze rada se novi organizam - lišaj. Cvijeta nema.  

Prije upotrebe i za vrijeme pripremanja mora se jako oprezno očistiti. U svježem stanju islandski lišaj je krhak i lomljiv, svjetlije boje. Raste u skupinama, na suhom tlu, osobito u crnogoričnim šumama, na visokim planinama. Mjestimice raste i u ravnicama.
Sabire se isključivo za suha vremena od svibnja do rujna, nekoliko dana nakon sunčanog i lijepog vremena kako bi biljni materijal bio suh (sabiremo po vrlo suhu vremenu), a sušimo ga na sjenovitu i prozračnu mjestu te čuvamo na hladnom i suhom mjestu. Pravilno posušenu biljku izrežemo i spremimo u dobro zatvorene posude i upotrebljavamo za čaj ili druge ljekovite pripravke.

Zbog toga što sadrži mnogo vitamina B 12 , najdjelotvorniji je lijek za slabokrvnost. Okrepljuje i jača iscrpljeno tijelo poslije teških bolesti, velika gubitka krvi prilikom nesreća ili operacije, poslije crijevnih i želučanih bolesti. Liječi osobito dišne organe i bolesti prehlade: bronhijalni katar, plućne bolesti, kašalj i hripavac, upalu krajnika; smanjuje sklonost prehladama. Visok sadržaj lihnina odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Čaj sprečava razvoj bakterija, pogotovo uzročnika sušice. Čaj pojačavamo dodavanjem podbijela. Upotrebljava se kod svih bolesti crijeva i želuca: liječi proljev i zatvor, otklanja probavne smetnje, želučani katar i teške upale u trbuhu. Regulira želučanu kiselinu, uglavnom smanjuje njezinu količinu, ali i povećava kad je ima premalo. Izvrsno pomaže kod slabokrvnosti jer pospješuje razmnožavanje crvenih i bijelih krvnih zrnaca u pravome omjeru. Znatno poboljšava stanje kod šećerne bolesti ali treba liječnički nadzor. Ima i antibiotička svojstva, naime djeluje slično kao penicilin. Liječi neugodne afte u ustima. Pijemo po tri šalice na dan. Bolesnik će s kroničnim bronhitisom koji ujutro popije čaj od islandskog lišaja i podbijela bolje podnijeti napad kašlja i lakše će iskašljavati nakupljenu sluz. Radi boljega okusa čaju dodajemo mlijeko i med.

Čaj se priprema tako da 2 g čaja prelijemo s 250 ml vruće vode i pustimo da odstoji, a potom procijedimo. Preporuka je da se uzima tri šalice čaja na dan. Čaj je dosta gorak. Gorčina se može ublažiti kuhanjem, ali se pri tome u velikoj mjeri smanjuje baktericidno djelovanje.

Dekokt
1 žličica biljke treba da odstoji u hladnoj vodi nekoliko sati. Zatim se voda baci i doda se nova voda u kojoj se biljka kuha 5 minuta, kako bi se odstranila gorka supstanca-cetrarin.

Kod oboljenja respiratornog trakta (dišnih organa), preporučuju se 2-3 šalice dnevno mlakog čaja, zaslađenog medom. Protiv povraćanja pije se hladan čaj.

Postižu se vrlo dobri rezultati u liječenju bronhitisa i velikog kašlja korišćenjem dekokta dobijenog kuhanjem 1 žličice biljke u 250 ml mlijeka, u trajanju 10 minuta.

U toku lečenja treba koristiti i druge biljke koje sadrže tanin. Ne koriste se koncentrirani preparati, jer mogu prouzrokovati gubitak čula dodira. Ne upotrebljavajte ovu biljku (islandski lišaj) ako imate čir na želucu.

Tinktura
20 g lišaja treba da odstoji 10 dana u 100 ml alkohola jačine 70%. Uzima se 15-20 kapi dnevno.

Napomena! To je jako sredstvo, pa bi prevelike količine i dugotrajnija upotreba nadražile crijeva i želudac te poremetile rad jetre. Ne smijemo ga uživati ako imamo bolesne bubrege.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.