BILJKA SE PREPORUČA ZA

Bronhitis

bronhitis
Uzročnici infekcija dišnog sustava uglavnom se prenose sitnim kapljicama sline i sluzi koje nastaju tijekom kihanja, kašljanja ili govora. Stoga ne čudi činjenica da se spomenute bolesti mahom javljaju u hladnijim jesenskim, zimskim i proljetnim mjesecima, tijekom kojih se ljudi...

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Analne fistule

analnefistule
Analna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Benigna hiperplazija prostate

prostatabenigna.jpg
Benigna hiperplazija prostate (BHP) označava stanje bujanja (povećanja) žljezdanog tkiva prostate, koje se u svih muškaraca počinje zbivati negdje oko 40. godine života, kao posljedica hormonskih promjena.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Islandski lišajLatinski naziv: Cetraria islandica L.
Drugi nazivi: islandska mahovina, islandska pletika, planinska mahovina, planinski mah, plućnik

Islandski lišaj -CroMaps zdravstveni vodičČesto naziva mahovinom, islandski lišaj nije mahovina, nego lišaj. Biljka nije raščlanjena na korijen, stabljiku i listove. Sastoji se od uspravne, grmu nalik, maslinastozelene ili smeđaste steljke, s tamnoružičastim ili bijelim okrajcima. Lišaj s krpastom, razgranatom grmolikom steljkom, naraste do 10 cm visine. Steljka je po rubu trepavičava, u suhom stanju žilava, zelenkastosmeda kad je vlažna. Kod lišaja prevladava vegetativno razmnožavanje: komadići steljke koji se odlome, zajedno s gljivicama i resi nama, dalje se šire.

U povoljnim uvjetima na steljkama se pojave zelenkasta ili smeđa plodišta gljive, u kojima se stvaraju vrećice s truskama. Truske klijaju na odgovarajućim staništima, njihove hife spajaju se s odgovarajućim resinama, a iz te simbioze rada se novi organizam - lišaj. Cvijeta nema.  

Prije upotrebe i za vrijeme pripremanja mora se jako oprezno očistiti. U svježem stanju islandski lišaj je krhak i lomljiv, svjetlije boje. Raste u skupinama, na suhom tlu, osobito u crnogoričnim šumama, na visokim planinama. Mjestimice raste i u ravnicama.
Sabire se isključivo za suha vremena od svibnja do rujna, nekoliko dana nakon sunčanog i lijepog vremena kako bi biljni materijal bio suh (sabiremo po vrlo suhu vremenu), a sušimo ga na sjenovitu i prozračnu mjestu te čuvamo na hladnom i suhom mjestu. Pravilno posušenu biljku izrežemo i spremimo u dobro zatvorene posude i upotrebljavamo za čaj ili druge ljekovite pripravke.

Zbog toga što sadrži mnogo vitamina B 12 , najdjelotvorniji je lijek za slabokrvnost. Okrepljuje i jača iscrpljeno tijelo poslije teških bolesti, velika gubitka krvi prilikom nesreća ili operacije, poslije crijevnih i želučanih bolesti. Liječi osobito dišne organe i bolesti prehlade: bronhijalni katar, plućne bolesti, kašalj i hripavac, upalu krajnika; smanjuje sklonost prehladama. Visok sadržaj lihnina odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Čaj sprečava razvoj bakterija, pogotovo uzročnika sušice. Čaj pojačavamo dodavanjem podbijela. Upotrebljava se kod svih bolesti crijeva i želuca: liječi proljev i zatvor, otklanja probavne smetnje, želučani katar i teške upale u trbuhu. Regulira želučanu kiselinu, uglavnom smanjuje njezinu količinu, ali i povećava kad je ima premalo. Izvrsno pomaže kod slabokrvnosti jer pospješuje razmnožavanje crvenih i bijelih krvnih zrnaca u pravome omjeru. Znatno poboljšava stanje kod šećerne bolesti ali treba liječnički nadzor. Ima i antibiotička svojstva, naime djeluje slično kao penicilin. Liječi neugodne afte u ustima. Pijemo po tri šalice na dan. Bolesnik će s kroničnim bronhitisom koji ujutro popije čaj od islandskog lišaja i podbijela bolje podnijeti napad kašlja i lakše će iskašljavati nakupljenu sluz. Radi boljega okusa čaju dodajemo mlijeko i med.

Čaj se priprema tako da 2 g čaja prelijemo s 250 ml vruće vode i pustimo da odstoji, a potom procijedimo. Preporuka je da se uzima tri šalice čaja na dan. Čaj je dosta gorak. Gorčina se može ublažiti kuhanjem, ali se pri tome u velikoj mjeri smanjuje baktericidno djelovanje.

Dekokt
1 žličica biljke treba da odstoji u hladnoj vodi nekoliko sati. Zatim se voda baci i doda se nova voda u kojoj se biljka kuha 5 minuta, kako bi se odstranila gorka supstanca-cetrarin.

Kod oboljenja respiratornog trakta (dišnih organa), preporučuju se 2-3 šalice dnevno mlakog čaja, zaslađenog medom. Protiv povraćanja pije se hladan čaj.

Postižu se vrlo dobri rezultati u liječenju bronhitisa i velikog kašlja korišćenjem dekokta dobijenog kuhanjem 1 žličice biljke u 250 ml mlijeka, u trajanju 10 minuta.

U toku lečenja treba koristiti i druge biljke koje sadrže tanin. Ne koriste se koncentrirani preparati, jer mogu prouzrokovati gubitak čula dodira. Ne upotrebljavajte ovu biljku (islandski lišaj) ako imate čir na želucu.

Tinktura
20 g lišaja treba da odstoji 10 dana u 100 ml alkohola jačine 70%. Uzima se 15-20 kapi dnevno.

Napomena! To je jako sredstvo, pa bi prevelike količine i dugotrajnija upotreba nadražile crijeva i želudac te poremetile rad jetre. Ne smijemo ga uživati ako imamo bolesne bubrege.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.