BILJKA SE PREPORUČA ZA

Tumori vjeđa

tumorvjeda
Tumore vjeđa dijelimo na benigne i maligne.Benigni tumori vjeđaNajčešći benigni tumori vjeđa su fibromi, papilomi, hemangiomi i ateromi. Kod djece su najčešći hemangiomi. To su ograničene tamnocrvene tvorbe koje se mogu javiti na bilo kojem dijelu vjeđa.

Crveni vjetar

crvenivjetar1
Erizipel ili crveni vjetar akutna je bakterijska infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva. Bolest je najčešće uzrokovana piogenim streptokokom (Streptococcus pyogenes), a znatno rjeđe drugim bakterijama.

Štitnjača

stitnjacaorgan
Bolesti štitnjače drevne su bolesti čovječanstva. Obilježja tih bolesti nalaze se prikazana u rezbarijama s religijskim likovima na spomenicima kulture Hindusa, starog Egipta, stare Grčke i Rima.Prije nove ere i kasnije, u religijsko-filozofskom shvaćanju života i smrti, guša (struma) i...

Faringitis

laringitis
Grlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Ivanjsko cvijećeLatinski naziv: Galium Verum L.
Drugi nazivi: žuta broćika, bročac, ivan-cvet, ivanova trava, sirište, sirištica

Ivanjsko cvijeće -CroMaps zdravstveni vodičIvanjsko cvijeće je biljka visine 60 do 150 cm. Stabiljka je četverouglasta s četiri izrazito ispupčene linije. Stabljika je na člancima odebljala i provijena tvrdirn dlakama. Sest do osarn listova, zajedno s uvrnutim rubovima, poredani su u pršljenu jednom žilom. Ističe se u travi nakupinama gustog ali rahlog, izrazito mirisnog žutog cvijeća. Cvjetovi imaju jaki miris poput meda, a okus im je kiseo i trpak. Cvjeta gustim zlatnožutim cvatovima cijelo ljeto.

Ivanjsko cvijeće je jako rasprostranjeno u našim krajevima, a nalazi se na suhirn staništima, livadama, uz putove.

Sastav i aktivne tvari: saponini, vitamini (najviše C), galiozin, aukubin, tanini, heterozid asperulozid (i primaverozid), razne kiseline i druge tvari koje nisu detaljno ispitane.

Ljekoviti dio biljke
Za lijek sabire se gornji dio biljke u cvatu. Suši se u hladu i na zračnom mjestu. Mora vrlo brzo sušiti na toplom i prozračnom mjestu. Ivanjsko cvijeće vrlo brzo potamni i izgubi svoj prepoznatljiv miris ali i dio ljekovitih svojstva, ako se ne poklope svi uvjeti oko sušenja i pravilnog čuvanja.

Ljekovito djelovanje
Smatra se da je ivanjsko cvijeće ili žuta broćika izvrstan lijek za liječenje svih bubrežnih bolesti, čak i onda kada su svi drugi ljekovi zakazali. Osim toga, upotrebljava se u suzbijanju svih oštećenja kože, lišajeva, egzema, kožnih nečistoća i protiv raka kože. Koristi se u liječenju katara želuca i crijeva. Još uvijek se primjenjuje u antitumorskim mješavinama zbog svog (ne još potpuno razjašnjenog) blagotvornog utjecaja na imunitet cijelog tijela.

Ali ipak potreban je   pojačan oprez u upotrebi kod svih oblika autoimunih bolesti, najtežih virusnih oboljenja (HIV), zbog pretjeranog stimuliranja imunološkog sustava koji povećava broj limfocita koji su zapravo nosioci virusa i njihov broj (virusa) naglo poraste. Treba imati na umu da svi imunostimulativi kod autoimunoloških bolesti potiču i onaj dio imunološkog usustava koji napada sam sebe (koji je pobrkao pojmove: štitnjača, ucelozni kolitis i sl).

Općenito djelovanje ivanjsko cvijeća je opuštajuće (mozak), detoksicirajuće, podiže imunitet kod prehlada, opušta tijelo (spazmi), vrlo dobro djeluje na kožu, potiče kretanje limfe, potiče čiščenje sekreta (respiratorni susutav). Najčešće se danas koristi zbog diuretičkog djelovanja (izbacivanje vode iz organizma) i kao vrlo blagi tonik za jetru i gušteraču. Kada se vidi na šta sve djeluje logično je da je česta njena upotreba kod upala grla (grgljanje kao i sa čajem od kadulje ili petrovca).

Predio tiroidne žlijezde se maže mašću od ivanjskog cvijeća. Kod oboljenja glasnica, preporučuje se ispiranje usne šupljine i grla čajem napravljenim od ove biljke.

U slučaju karcinoma jezika i grkljana, takođe se vrši ispiranje čajem od ivanjskog cvijeća i pije se 4-6 šalica dnevno čaja od slijedeće mješavine: 300 g nevena, 100 g hajdučice, 100 g koprive. Jednu punu žličicu ove mješavine preliti sa 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 2 minute i procijediti. Piti po 1 jušnu žlicu na svakih 20 minuta.

Kod karcinoma kože primenjuje se mast od ivanjskog cveća i pije se čaj od ove biljke, koprive i hajdučice.

Mast
Svježu biljku oprati i dok je još vlažna, iz nje iscijediti sok pomoću sokovnika. Putar se topi na pari, a zatim se dobijena smjesa sipa u tegle i ostavi da odstoji dok ne očvrsne. Na ovaj način se postiže odvajanje masnoće od vode. Masnoća koju smo dobili na opisan način, malo se zagrije tako da se može pomiješati sa sokom od ivanjskog cvijeća. Dobro se promiješa dok masa ne postane kompaktna. Mast koju smo na ovaj način dobili, treba ostaviti da se ohladi i čuvati u hladnjaku.

 

na vrh

Komentari

  • 2-3 žličice ivanjskog cvijeća preliti sa 150 ml kipuće vode, poklopiti i nakon 10 min, procijediti, piti 2-3 puta dnevno, meni odlično za izbavicanje vode

    Komentar Helena, 20/01/2015 1:35pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.