BILJKA SE PREPORUČA ZA

Hipotireoza

hipertireoza
Hipotireoza je smanjena funkcija štitnjače odnosno izostanak učinka hormona štitnjače u stanicama. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroiditis (Hašimotova bolest), kronična upala štitnjače. To je autoimuna bolest kod koje, zbog greške u prepoznavanju, organizam stvara protutijela na različite sastavne...

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Pneumonija

pneumonia
Upala pluća ili pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava koja oponaša gripu i zaslužuje posebnu pozornost. Radi se o akutnoj infekciji plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola.

Legionarska bolest

legionarska
Bolest uzrokovana bakterijom Legionella pneumophila koja se javlja u dva oblika, kao akutna respiratorna infekcija, i drugi, teži oblik koji se manifestira kao teška opća bolest sa zahvaćanjem raznih organa uključujući i pluća.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Ivanjsko cvijećeLatinski naziv: Galium Verum L.
Drugi nazivi: žuta broćika, bročac, ivan-cvet, ivanova trava, sirište, sirištica

Ivanjsko cvijeće -CroMaps zdravstveni vodičIvanjsko cvijeće je biljka visine 60 do 150 cm. Stabiljka je četverouglasta s četiri izrazito ispupčene linije. Stabljika je na člancima odebljala i provijena tvrdirn dlakama. Sest do osarn listova, zajedno s uvrnutim rubovima, poredani su u pršljenu jednom žilom. Ističe se u travi nakupinama gustog ali rahlog, izrazito mirisnog žutog cvijeća. Cvjetovi imaju jaki miris poput meda, a okus im je kiseo i trpak. Cvjeta gustim zlatnožutim cvatovima cijelo ljeto.

Ivanjsko cvijeće je jako rasprostranjeno u našim krajevima, a nalazi se na suhirn staništima, livadama, uz putove.

Sastav i aktivne tvari: saponini, vitamini (najviše C), galiozin, aukubin, tanini, heterozid asperulozid (i primaverozid), razne kiseline i druge tvari koje nisu detaljno ispitane.

Ljekoviti dio biljke
Za lijek sabire se gornji dio biljke u cvatu. Suši se u hladu i na zračnom mjestu. Mora vrlo brzo sušiti na toplom i prozračnom mjestu. Ivanjsko cvijeće vrlo brzo potamni i izgubi svoj prepoznatljiv miris ali i dio ljekovitih svojstva, ako se ne poklope svi uvjeti oko sušenja i pravilnog čuvanja.

Ljekovito djelovanje
Smatra se da je ivanjsko cvijeće ili žuta broćika izvrstan lijek za liječenje svih bubrežnih bolesti, čak i onda kada su svi drugi ljekovi zakazali. Osim toga, upotrebljava se u suzbijanju svih oštećenja kože, lišajeva, egzema, kožnih nečistoća i protiv raka kože. Koristi se u liječenju katara želuca i crijeva. Još uvijek se primjenjuje u antitumorskim mješavinama zbog svog (ne još potpuno razjašnjenog) blagotvornog utjecaja na imunitet cijelog tijela.

Ali ipak potreban je   pojačan oprez u upotrebi kod svih oblika autoimunih bolesti, najtežih virusnih oboljenja (HIV), zbog pretjeranog stimuliranja imunološkog sustava koji povećava broj limfocita koji su zapravo nosioci virusa i njihov broj (virusa) naglo poraste. Treba imati na umu da svi imunostimulativi kod autoimunoloških bolesti potiču i onaj dio imunološkog usustava koji napada sam sebe (koji je pobrkao pojmove: štitnjača, ucelozni kolitis i sl).

Općenito djelovanje ivanjsko cvijeća je opuštajuće (mozak), detoksicirajuće, podiže imunitet kod prehlada, opušta tijelo (spazmi), vrlo dobro djeluje na kožu, potiče kretanje limfe, potiče čiščenje sekreta (respiratorni susutav). Najčešće se danas koristi zbog diuretičkog djelovanja (izbacivanje vode iz organizma) i kao vrlo blagi tonik za jetru i gušteraču. Kada se vidi na šta sve djeluje logično je da je česta njena upotreba kod upala grla (grgljanje kao i sa čajem od kadulje ili petrovca).

Predio tiroidne žlijezde se maže mašću od ivanjskog cvijeća. Kod oboljenja glasnica, preporučuje se ispiranje usne šupljine i grla čajem napravljenim od ove biljke.

U slučaju karcinoma jezika i grkljana, takođe se vrši ispiranje čajem od ivanjskog cvijeća i pije se 4-6 šalica dnevno čaja od slijedeće mješavine: 300 g nevena, 100 g hajdučice, 100 g koprive. Jednu punu žličicu ove mješavine preliti sa 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 2 minute i procijediti. Piti po 1 jušnu žlicu na svakih 20 minuta.

Kod karcinoma kože primenjuje se mast od ivanjskog cveća i pije se čaj od ove biljke, koprive i hajdučice.

Mast
Svježu biljku oprati i dok je još vlažna, iz nje iscijediti sok pomoću sokovnika. Putar se topi na pari, a zatim se dobijena smjesa sipa u tegle i ostavi da odstoji dok ne očvrsne. Na ovaj način se postiže odvajanje masnoće od vode. Masnoća koju smo dobili na opisan način, malo se zagrije tako da se može pomiješati sa sokom od ivanjskog cvijeća. Dobro se promiješa dok masa ne postane kompaktna. Mast koju smo na ovaj način dobili, treba ostaviti da se ohladi i čuvati u hladnjaku.

 

na vrh

Komentari

  • 2-3 žličice ivanjskog cvijeća preliti sa 150 ml kipuće vode, poklopiti i nakon 10 min, procijediti, piti 2-3 puta dnevno, meni odlično za izbavicanje vode

    Komentar Helena, 20/01/2015 1:35pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.