PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Imela

imela
Latinski naziv: Viscum album L. Ljekarničko ime: Stipites, Folia Visci albi Drugi nazivi: bijela imela

Žličnjak

zlicnjak.jpg
Latinski naziv: Cochlearia officinalis L. Drugi nazivi: žličnjača

Sljez crveni

crvenisljez1
Latinski naziv: Althaea Rosea L. Drugi nazivi: trandavilje, pitomi sljez, carev cvijet, ružičasti bijeli sljez, pitomi sljez

Vrkuta

vrkuta1
Latinski naziv: Alchemilla vulgaris L. Drugi nazivi: Gospin plašt, virak, Božja plahtica, rosnik, rosanica, lava, zlatna vrkuta, zečja šapa, lavlja noga

PREHRANA

Šljiva

sljiva
Šljiva (Prunus domestica), koštunjavo voće ukusnog ploda, podrijetlom iz Male Azije, poznata je još u starom vijeku. Danas se uzgaja preko 2000 vrsta šljiva. Najpoznatije su talijanka, požegača, aženka i mirabel.U prehrani se šljiva koristi svježa i sušena.

Rotkvica

rotkvica
Rotkvica povrtnica (Raphanus sativus) poznata je još pod nazivima: rotkva, crna rotkva, rokva, reakev, rotkvica, mjesečarka, rakva, andrkva i sl. Smatra se da je podrijetlo povrtnice ili crne rotkve u zapadnoj Aziji i postoje pretpostavke da je nastala od divlje rotkve.

Blitva

blitva
Blitva (lat. Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris) lisnato je povrće tamnozelene boje iz potporodice labode (Chenopodiaceae). Razlikujemo dvije glavna oblika blitve koje se uzgajaju u Hrvatskoj.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična ili ektopična trudnoća označuje razvitak trudnoće izvan maternične šupljine. Računa se da se na 100 trudnoća javlja otprilike jedna izvanmaternična. Nešto je češća u postupcima izvantjelesne oplodnje.  Izvanmaternična trudnoća - CroMaps zdravstveni vodičNajčešće je zametak (u 95% slučajeva) smješten u jajovodu. Rjeđe su lokacije jajnik, trbušna šupljina ili se trudnoća može razvijati u vratu maternice. Izvanmaternična trudnoća i danas je po život opasno stanje te predstavlja treći uzrok smrti povezane s trudnoćom.

Najveća opasnost sastoji se u obilnom krvarenju u trbušnu šupljinu i šoku zbog iskrvarenja. Da bi se izbjegle te fatalne posljedice, treba posvetiti pažnju ranoj dijagnozi.  Najčešći je razlog izvanmaternične trudnoće ranije preboljena upala jajovoda. Chlamydia trachomatis je čest uzročnik upale jajovoda. Subakutni (blaži) tijek bolesti susreće se u više od 2/3 slučajeva. Prvi simptomi obuhvaćaju uglavnom jednostrane bolove u donjem dijelu trbuha koji su praćeni oskudnim, tamnim krvarenjem iz rodnice, a nakon izostanka menstruacije. Kod neprepoznate izvanmaternične trudnoće ili kasnog javljanja liječniku dolazi do akutnog (naglog) tijeka bolesti: do prsnuća jajovoda te zbog krvarenja u trbuh nastupaju šok i kolaps.

Bolovi u trbuhu snažni su, grčevi, obično samo s jedne strane i javljaju se već 6 – 8 tjedana nakon izostanka menstruacije. Trbušna stijenka tvrda je i osjetljiva. Bez pravovremenog kirurškog zahvata može završiti smrtnim ishodom.

Dijagnoza izvanmaternične trudnoće postavlja se pomoću anamneze, vaginalnog i ultrazvučnog pregleda. Također je nezaobilazno određivanje razine ß-hCG (hormona trudnoće) u krvi. Najkarakterističniji je simptom bol u trbuhu koja se javlja kod bolesnica kojima kasni ili izostaje menstruacija. Kod više od 50% bolesnica javlja se oskudno, tamnosmeđe krvarenje iz rodnice. Vaginalnim pregledom u početnim stadijima često ne možemo postaviti sumnju na izvanmaterničnu trudnoću. Kod uznapredovalih stadija ili krvarenja u trbuh liječnik kod pregleda može napipati zadebljanje u području jajovoda, uz izrazitu bolnost pri pomicanju vrata maternice.


Hitni postupak
Ultrazvučni pregled potrebno je učiniti u svih bolesnica u kojih se postavi sumnja na izvanmaterničnu trudnoću. Sumnjiv je već ultrazvučni nalaz koji pokazuje nedostatak embrija u maternici pri izostanku menstruacije, a siguran ultrazvučni znak izvanmaternične trudnoće jest nalaz vitalnog embrija izvan maternice. Liječenje izvanmaternične trudnoće najčešće je kirurško, a zasniva se na operativnim tehnikama koje se uglavnom izvode laparoskopski. Koji će se postupak primijeniti ovisi o dobi žene, njezinu općem stanju, opsegu krvarenja, željama za sljedećom trudnoćom, o činjenici je li posrijedi prva ili ponovljena trudnoća u jajovodu.

Može se učiniti zahvat kod kojeg se odstranjuje tkivo trudnoće, a ne odstranjuje se cijeli jajovod. Prednost je takvog zahvata što i nakon njega postoji mogućnost oplodnje. Češće je potrebno učiniti zahvat kod kojeg se odstranjuje jajovod u kojem se razvija izvanmaternična trudnoća. Paci- jentice koje su liječene laparoskopski češće sljedeću trudnoću zanesu u maternici, a u manjem će se broju slučajeva nakon prve izvanmaternične trudnoće ponoviti izvanmaternična trudnoća.
 
Kako bi se izbjegle komplikacije i opasnosti koje izvanmaternična trudnoća može predstavljati za ženu, svaka žena kojoj izostane mjesečnica te ima bolove u trbuhu popraćene krvarenjem mora se čim prije javiti svom ginekologu.

autor: Milena Gašparović Krpina, dr. med., izvor: www.zzjzpgz.hr

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.