PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Rusomača

rusomaca
Latinski naziv: Capsella bursa-pastoris L. Ljekarničko ime: Herba Bursae pastoris Drugi nazivi: rusomača, pastirska torbica, goromuk, mošnjak, parčuška.

Maslačak

maslacak
Latinski naziv: Taraxacum officinale Web. Ljekarničko ime: Radix Taraxaci cum herba Drugi nazivi: maslačak, radić, mlječnjak, popino gumno, žuti dimac, žučanik.

Imela

imela
Latinski naziv: Viscum album L. Ljekarničko ime: Stipites, Folia Visci albi Drugi nazivi: bijela imela

Ljoskavac

ljoskovac
Latinski naziv: Physalis alkekengi L. Ljekarničko ime: Fructus, Baccae Alkekengi Drugi nazivi: ljoskavac, pogančeva trava, pljuskavac, lampion, mjehurica.

PREHRANA

Banane

banane
Banane (Musaceae) su tropska biljna porodica koja rađa jestivi plod koji se koristi za prehranu ljudi i životinja. Banana je četvrta biljka u svijetu prema upotrebi za prehranu, nakon riže, pšenice   i kukuruza.

K Vitamin

vitamini2
Vitamin K je poznat kao koagulacijski (od tuda i ono K u nazivu), odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Postoje tri vitamina K: K1, K2 i K3.

Triptofan

aminokiseline
Triptofan je jedna od 8 esencijalnih aminokiselina, organizmu se ne može sintetizirati, stoga se mora dobiti iz ishrane. Triptofan nam je neophodan za život. Triptofan je esencijalna aminokiselina koju koristi mozak zajedno sa vitaminom B6, niacinom (ili niacinamidom) i magnezijem...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična ili ektopična trudnoća označuje razvitak trudnoće izvan maternične šupljine. Računa se da se na 100 trudnoća javlja otprilike jedna izvanmaternična. Nešto je češća u postupcima izvantjelesne oplodnje.  Izvanmaternična trudnoća - CroMaps zdravstveni vodičNajčešće je zametak (u 95% slučajeva) smješten u jajovodu. Rjeđe su lokacije jajnik, trbušna šupljina ili se trudnoća može razvijati u vratu maternice. Izvanmaternična trudnoća i danas je po život opasno stanje te predstavlja treći uzrok smrti povezane s trudnoćom.

Najveća opasnost sastoji se u obilnom krvarenju u trbušnu šupljinu i šoku zbog iskrvarenja. Da bi se izbjegle te fatalne posljedice, treba posvetiti pažnju ranoj dijagnozi.  Najčešći je razlog izvanmaternične trudnoće ranije preboljena upala jajovoda. Chlamydia trachomatis je čest uzročnik upale jajovoda. Subakutni (blaži) tijek bolesti susreće se u više od 2/3 slučajeva. Prvi simptomi obuhvaćaju uglavnom jednostrane bolove u donjem dijelu trbuha koji su praćeni oskudnim, tamnim krvarenjem iz rodnice, a nakon izostanka menstruacije. Kod neprepoznate izvanmaternične trudnoće ili kasnog javljanja liječniku dolazi do akutnog (naglog) tijeka bolesti: do prsnuća jajovoda te zbog krvarenja u trbuh nastupaju šok i kolaps.

Bolovi u trbuhu snažni su, grčevi, obično samo s jedne strane i javljaju se već 6 – 8 tjedana nakon izostanka menstruacije. Trbušna stijenka tvrda je i osjetljiva. Bez pravovremenog kirurškog zahvata može završiti smrtnim ishodom.

Dijagnoza izvanmaternične trudnoće postavlja se pomoću anamneze, vaginalnog i ultrazvučnog pregleda. Također je nezaobilazno određivanje razine ß-hCG (hormona trudnoće) u krvi. Najkarakterističniji je simptom bol u trbuhu koja se javlja kod bolesnica kojima kasni ili izostaje menstruacija. Kod više od 50% bolesnica javlja se oskudno, tamnosmeđe krvarenje iz rodnice. Vaginalnim pregledom u početnim stadijima često ne možemo postaviti sumnju na izvanmaterničnu trudnoću. Kod uznapredovalih stadija ili krvarenja u trbuh liječnik kod pregleda može napipati zadebljanje u području jajovoda, uz izrazitu bolnost pri pomicanju vrata maternice.


Hitni postupak
Ultrazvučni pregled potrebno je učiniti u svih bolesnica u kojih se postavi sumnja na izvanmaterničnu trudnoću. Sumnjiv je već ultrazvučni nalaz koji pokazuje nedostatak embrija u maternici pri izostanku menstruacije, a siguran ultrazvučni znak izvanmaternične trudnoće jest nalaz vitalnog embrija izvan maternice. Liječenje izvanmaternične trudnoće najčešće je kirurško, a zasniva se na operativnim tehnikama koje se uglavnom izvode laparoskopski. Koji će se postupak primijeniti ovisi o dobi žene, njezinu općem stanju, opsegu krvarenja, željama za sljedećom trudnoćom, o činjenici je li posrijedi prva ili ponovljena trudnoća u jajovodu.

Može se učiniti zahvat kod kojeg se odstranjuje tkivo trudnoće, a ne odstranjuje se cijeli jajovod. Prednost je takvog zahvata što i nakon njega postoji mogućnost oplodnje. Češće je potrebno učiniti zahvat kod kojeg se odstranjuje jajovod u kojem se razvija izvanmaternična trudnoća. Paci- jentice koje su liječene laparoskopski češće sljedeću trudnoću zanesu u maternici, a u manjem će se broju slučajeva nakon prve izvanmaternične trudnoće ponoviti izvanmaternična trudnoća.
 
Kako bi se izbjegle komplikacije i opasnosti koje izvanmaternična trudnoća može predstavljati za ženu, svaka žena kojoj izostane mjesečnica te ima bolove u trbuhu popraćene krvarenjem mora se čim prije javiti svom ginekologu.

autor: Milena Gašparović Krpina, dr. med., izvor: www.zzjzpgz.hr

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.