PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Nesanica

nesanica
Gotovo da nema odrasle osobe koja se do sada nije našla u situaciji da u određenom razdoblju ne pati od problema s nesanicom. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga.

Zubi karijes

karijes
Karijes zuba je raspadanje i truljenje zubne supstancije, koje dovodi do defekta u zubu. Zubni karijes je oboljenje čovjeka koje ide usporedo s razvojem civilizacije. Kako u današnjici civiliziranih naroda 93% ljudi ima kariozne zube, to se karijes zuba smatra...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Jabuka

Jabuka -CroMaps zdravstveni vodičJabuka je izvrstan eliksir zdravlja. Jabuke imaju niz visokovrijednih hranjivih sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam, a koje ni jedna druga voćka nema, dok njezin blagotvorni učinak je više puta naučno dokazan.

Jabuka sadrži, pored vode i šećera vitamina A, B i C i organske kiseline, jabučnu, limunovu i mravlju, a vlakna se nalaze u količini od 1%. Jabuka sadrži i do 85% vode, u kojoj su otopljene različite tvari te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta. Ona se jede prije obroka ili nekoliko sati poslije. Ono što jabuku izdvaja od ostalog voća je visoki sadržaj pektina. Pektin je rezultat sazrijevanja   ploda. On u kontaktu sa vodom bubri, pa u našem želudcu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Pektin potiče i regulira probavu, te pomaže kod poteškoća sa   probavom. Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1 i B2 te vitamin C.

Najveći dio visokovrijednih hranjivih sastojaka smješten je u kori ploda ili ispod nje, pa je najzdravije pojesti cijelu jabuku, ali danas u doba pesticida, morate znati odakle ta jabuka potiče. Ako ih niste ubrali u vlastitom vrtu, u nekoj čistoj eko oazi, nužno ju je oguliti! A kad ih kupujete na tržnici, ne zaobilazite one male i neugledne, ne grozite se crva u njima, jer crve nećete pronaći u "kemijom" napunjenim jabukama.

Sve više i više studija ukazuju na zdravstvene beneficije kad je jabuka uključena u redovnu prehranu, a povijest ljudskog društva pamti da je još od Adama i Eve pa sve do danas jabuka bila simbol zdravlja i ljepote.

Jedna jabuka dnevno čuvat će vaše zdravlje i spriječiti pojavu mnogih bolesti. Liječnici tvrde da se bolesti srca i krvožilnog sustava mogu izbjeći, sve do duboke starosti ako se svakog dana pojede jedna jabuka. Jabuke su pune flavonida, koje su odlični za prevenciju od obolijevanja kardiovaskularnim bolestima. Flavonidi su poznati i po svojim antioksidantskim svojstvima, pa možemo reći da jabuke čuvaju i mladost.

Ova voćka nema masnoća, holesterola i natrija, a sadrži male količine kalija, što može očuvati zdravlje srca, pomoći u održavanju krvnog tlaka i tjelesne težine. Jabuke su ljekovite i zbog celuloznih vlakana i nekih drugih materija koje utiču na brže pražnjenje crijeva, koje je oslabljeno uslijed nedovoljne fizičke aktivnosti, naročito starijih osoba. One su vrlo važne i za njegu zuba. Sok iz jabuke ubija i do 70% bakterija koje izazivaju karijes. Ona je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Jabuka u sebi sadrži fitonutriente koji sprječavaju nastanak neuro-degenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Zahvaljujući kombinaciji vitamina C, minerala i ostalih tvari u njoj, jabuka, jača imunitet i snabdijeva organizam energijom, te   sprječava umor i gubitak koncentracije.

Samo nezrele jabuke sadrže veće količine pektina koji svoje djelovanje pokazuje kod zatvaranja proljeva i zaštite sluznice. Svježe naribane nezrele jabuke zato koristimo kod tegoba izazvanih proljevom ili kao prvo sredstvo kod unutarnjih krvarenja.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine.

 

na vrh

Komentari

  • Nažalost, čak i nakon pranja, prosječna jabuka na kori sadrži oko 20 štetnih tvari jer se u industrijskoj proizvodnji tretiraju tko zna koliko puta. Ako ih niste ubrali u vlastitom vrtu u nekoj čistoj oazi, guljenje je nužno! A kad ih kupujete na tržnici, ne zaobilazite one male i neugledne. I ne grozite se crva u njima, jer što je dobro crvu, dobro je i nama.

    Komentar Kata, 11/10/2013 6:29pm (6 years ago)

  • jabučni ocat je dobar za visok tlak - redovno uzimajte 2 žlice jabučnog octa na čašu vode

    Komentar Marinka, 24/09/2011 7:18pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.