PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Estetska stomatologija

estetskakirurgija
Estetska stomatologija je interdisciplinarna grana stomatologije koja ujedinjuje gotovo sva područja stomatologije, a dovedena je do savršenstva kako estetski tako i funkcionalno. Dok se tradicionalna stomatologija fokusira na oralnu higijenu i sprječavanje, dijagnosticiranje i liječenje zubnih bolesti, estetska stomatologija se...

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Amebijaza

amebijaza1
Amebijaza (Amebiasis) predstavlja protozoalnu infekciju koja protiče akutno ili kronično pod slikom kolitisa (zapaljenje sluznice debelog crijeva) ili vancrijevnih manifestacija. Amebijaza je parazitarna bolest uzrokovana Entamebom histolyticom.

Zubne krunice

zubnekrunicey
Ako je Vaš zub jako oštećen i narušena estetika ostalih zuba, rješenje je krunica. Za to je potrebno malo izbrusiti zub, uzeti otisak i u dentalnom laboratoriju izrađuje se krunica koja se kasnije fiksira na zub.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Jabuka

Jabuka -CroMaps zdravstveni vodičJabuka je izvrstan eliksir zdravlja. Jabuke imaju niz visokovrijednih hranjivih sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam, a koje ni jedna druga voćka nema, dok njezin blagotvorni učinak je više puta naučno dokazan.

Jabuka sadrži, pored vode i šećera vitamina A, B i C i organske kiseline, jabučnu, limunovu i mravlju, a vlakna se nalaze u količini od 1%. Jabuka sadrži i do 85% vode, u kojoj su otopljene različite tvari te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta. Ona se jede prije obroka ili nekoliko sati poslije. Ono što jabuku izdvaja od ostalog voća je visoki sadržaj pektina. Pektin je rezultat sazrijevanja   ploda. On u kontaktu sa vodom bubri, pa u našem želudcu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Pektin potiče i regulira probavu, te pomaže kod poteškoća sa   probavom. Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1 i B2 te vitamin C.

Najveći dio visokovrijednih hranjivih sastojaka smješten je u kori ploda ili ispod nje, pa je najzdravije pojesti cijelu jabuku, ali danas u doba pesticida, morate znati odakle ta jabuka potiče. Ako ih niste ubrali u vlastitom vrtu, u nekoj čistoj eko oazi, nužno ju je oguliti! A kad ih kupujete na tržnici, ne zaobilazite one male i neugledne, ne grozite se crva u njima, jer crve nećete pronaći u "kemijom" napunjenim jabukama.

Sve više i više studija ukazuju na zdravstvene beneficije kad je jabuka uključena u redovnu prehranu, a povijest ljudskog društva pamti da je još od Adama i Eve pa sve do danas jabuka bila simbol zdravlja i ljepote.

Jedna jabuka dnevno čuvat će vaše zdravlje i spriječiti pojavu mnogih bolesti. Liječnici tvrde da se bolesti srca i krvožilnog sustava mogu izbjeći, sve do duboke starosti ako se svakog dana pojede jedna jabuka. Jabuke su pune flavonida, koje su odlični za prevenciju od obolijevanja kardiovaskularnim bolestima. Flavonidi su poznati i po svojim antioksidantskim svojstvima, pa možemo reći da jabuke čuvaju i mladost.

Ova voćka nema masnoća, holesterola i natrija, a sadrži male količine kalija, što može očuvati zdravlje srca, pomoći u održavanju krvnog tlaka i tjelesne težine. Jabuke su ljekovite i zbog celuloznih vlakana i nekih drugih materija koje utiču na brže pražnjenje crijeva, koje je oslabljeno uslijed nedovoljne fizičke aktivnosti, naročito starijih osoba. One su vrlo važne i za njegu zuba. Sok iz jabuke ubija i do 70% bakterija koje izazivaju karijes. Ona je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Jabuka u sebi sadrži fitonutriente koji sprječavaju nastanak neuro-degenerativnih bolesti, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest. Zahvaljujući kombinaciji vitamina C, minerala i ostalih tvari u njoj, jabuka, jača imunitet i snabdijeva organizam energijom, te   sprječava umor i gubitak koncentracije.

Samo nezrele jabuke sadrže veće količine pektina koji svoje djelovanje pokazuje kod zatvaranja proljeva i zaštite sluznice. Svježe naribane nezrele jabuke zato koristimo kod tegoba izazvanih proljevom ili kao prvo sredstvo kod unutarnjih krvarenja.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine.

 

na vrh

Komentari

  • Nažalost, čak i nakon pranja, prosječna jabuka na kori sadrži oko 20 štetnih tvari jer se u industrijskoj proizvodnji tretiraju tko zna koliko puta. Ako ih niste ubrali u vlastitom vrtu u nekoj čistoj oazi, guljenje je nužno! A kad ih kupujete na tržnici, ne zaobilazite one male i neugledne. I ne grozite se crva u njima, jer što je dobro crvu, dobro je i nama.

    Komentar Kata, 11/10/2013 6:29pm (6 years ago)

  • jabučni ocat je dobar za visok tlak - redovno uzimajte 2 žlice jabučnog octa na čašu vode

    Komentar Marinka, 24/09/2011 7:18pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.