BILJKA SE PREPORUČA ZA

Nervoza želuca

nervzeludac
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa, no, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod ljudi koji su suviše duševno napeti ili ih...

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Urtikarija

utrikarije
Urtikarija (koprivnjača) je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati uslijed djelovanja velikog broja raznih čimbenika koji mogu biti lijekovi, posebice penicilin, analgetici, acetilsalicilna kiselina, inzulin, antitetanusni serum, kozmetički preparati, razne vrste hrane (ribe, školjke, jagode i drugo voće, sirevi, jaja),...

Ulcerozni kolitis

ulcerozni.jpg
Ulcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva, osim bolnih grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

KamilicaLatinski naziv: Matricaria chamomilla L.
Ljekarničko ime: Flores Chamomillae vulgaris
Drugi nazivi: kamilica, titrica, kamomila, milica, žabnjak.

Kamilica -CroMaps zdravstveni vodičKamilica je jednogodišnja, aromatična biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su dvostruko prstasto rascijepljeni s uskim končastim listićima. Cvjetovi se od proljeća do jeseni pojavljuju na kraju tanke peteljke. Cvijetna stabljika je brazdasta i na vrhu šuplja. Kad se glavica prereze, šuplja je i ugodnog mirisa. Cvjetne glavice su slične tratinčici. Cvjeta od svibnja do rujna. Plodovi su sivosmeđe roške. Raste ponajviše u blizini naselja, nalazimo je i na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz putove. Kamilica je jedna od najstarijih lijekova u kućanstvu. Kamilica je "lijek za sve".

Kamilicu nalazimo na širokom pojasu Euroazije, a prenesena je i u Ameriku i Australiju. Uzgaja se na poljima kao jednogodišnja kultura. Aktivni sastojci: eterično ulje sadrži azulen, seskviterpene, kumarine, flavonoide i tamnoplave je boje, a ostali sastojci uključuju antemičku kiselinu, aminokiseline i masne kiseline, polisaharide, treslovine. Te tvari djeluju protualergijski i protuupalno, zatim štite od čira na želucu (a-bisabolol), imaju antibakterijski, antivirusni i imunostimulativni učinak (polisaharidi), ublažuju grčeve (flavonoidi i terpeni). Eterično ulje povećava lučenje žuči, a pokusi na životinjama pokazuju da veće doze koče rad srca i dišnog sustava.

Ljekoviti dijelovi biljke
Cvatovi kamilice (Flos chamomillae vulgaris) skupljaju se radi liječenja. Na malim površinama sabiranje se obavlja ručno, trganjem ili pročešljavanjem rascvalih cvatova s kratkom stapkom.Branje počinje oko 3 do 5 dana nakon početka cvatnje, a ponavlja se nekoliko puta godišnje. Ubrani materijal suši se u hladu ili u sušarama. Biljka je prijatna mirisa i gorka.

Ljekovito djelovanje
Sadrži eterična ulja (bisabolol, bisabolol oksid A, B i C), flavonoide, seskviterpenske laktone (matricin). Djeluje antiflogistično (protuupalno), spazmolitično (opušta grčevite boli), baktericidno, dezodorirajuće, pospješuje cijeljenje rana. Ublažuje bolove i grčeve, regulira probavu, pomaže kod upale debelog crijeva, smiruje želudac. Dobro je sredstvo za ispiranje grla i usta. Koristi za inhalacije kod upala dišnih puteva. Kvalitetna je i za ispiranje i pripremanje obloga kod bolesti oka i raznih kožnih bolesti. Uzma se 3 do 8 g u obliku naljeva tri puta na dan.

Opisane su alergijske reakcije na kamilicu; one su uzrokovane prije svega zamjenom s biljkom sličnog cvata iz iste biljne porodice koje se koriste umjesto kamilice, a sadrže nadražujuće terpene (antekotulid). Pripravak ne treba davati djeci dulje vremena zbog toga što djeluje na rad crijeva, koja se zbog toga znaju ulijeniti.

Recepti:

Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice. Dvije jušne žlice cvijeta prelije se sa 2-3 dcl ključale vode. Zatim ostavi jedan sat stajati (poklopljeno). Nakon toga se pritiskivanjem procijedi, po volji zasladi i toplo pije. Tako pripremljen čaj umiruje bolove ma gdje se oni pojavili u tijelu.

Čaj od kamilice ne smije se kuhati, jer sadrži hlapljivo ulje koje se kuhanjem ispari, pa čaj u tom slučaju gubi ljekovita svojstva.

Ako imate problema sa ispadanjem kose, za ispiranje koristite čaj od kamilice, pripremljen od četiri jušne žlice kamilice koje prelijete litrom vrele vode, poslije deset minuta procijedite i kada se smlači isperite kosu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.