PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Lan

lan
Latinski naziv: Linum usitatissimum Drugi nazivi: Glavicica, kucina, len, pitomi lan, pravi lan

Majčina dušica

majcinadusica11
Latinski naziv: Thymus serpyllum Drugi nazivi: babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabracpepriš, paponak, timijan

Konoplja

konoplja2
Latinski naziv: Cannabis sativa L. Drugi nazivi: kanabis, marihuana, trava, vutra, hašiš, skank

Aloe Vera

aloevera.jpg
Latinski naziv: (L.) Burm.f. Liliaceae Drugi nazivi: Aloe, Aloe Vera Barbadensis Miller

PREHRANA

E Vitamin

vitamini2
Vitamin E pripada grupi vitamina topljivih u mastima. Vitamin E je u stvari čitava grupa spojeva koju nazivamo tokoferolima koji u organizmu djeluju kao jako dobri antioksidansi. U prirodi postoji 7 različitih tokoferola (alfa, beta, delta, epsilon, eta, gama i zeta).

Klor

minerali
Klor (Kloridi, Cl-) je esencijalni element koji u organizmu nalazimo najvećim dijelom u obliku klorida. Pomaže u regulaciji acidobazne ravnoteže krvi. U tijelu je prisutan u količini od 70 -90 grama, ili manje od 0,15 % od ukupne tjelesne težine.

Naranča

naranca
Naranča je suptropska biljka iz porodice Rutaceae. Može živjeti do 500 godina. Plod je ukusan i sočan, ovalnog oblika. Zimzeleno je drvo iz jugoistočne Azije, roda Citrus. Pradomovine naranče su Indija i Kina.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Karcinom jednjaka

Karcinom jednjaka -CroMaps zdravstveni vodičJednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć. Š iri se po stijenci, probija u okolinu sredoprsja, a najčešće u pluća.

Rizici i čimbenici nastanka: prevruća hrana i napitci, pušenje, prekomjerno uživanje alkohola. Bolesnici sa zloćudnim tumorom jednjaka, češće nego drugi bolesnici sa zloćudnim tumorima, imaju ili su imali i druge tumore u području glave i vrata, najčešće grla ili pluća. Ti zloćudni tumori mogu se povezati s pušenjem i korištenjem alkohola. Također je dokazano da prehrana s mnogo masnoća, s malo bjelančevina i niskokalorična prehrana mogu povećati rizik od Karcinoma jednjaka.


Simptomi
Najčešći su znaci upozorenja poteškoće u gutanju krute hrane, uz bol u prsima pri hranjenju, i mršavljenje. Bolesnici počinju pretežno uzimati tekuću hranu, i to u malim količinama, jer se inače hrana često "vraća". Žale se na stalnu žgaravicu i pečenje iza grudne kosti. Moguća su povraćanja krvi, obilno curenje sline. Često je prisutan karakterističan zadah iz usta. U kasnijim fazama bolesti javlja se bol u prsima i neovisno o jelu, a ako se tumor probio u pluća, dolazi do jakog kašlja pri hranjenju, uz mogućnost gušenja.

Dijagnoza
Pretrage koje je nužno učiniti: najčešće se čini radiološko snimanje jednjaka kontrastom (gusta barijeva kaša -kao kreda, koja se pije tijekom pretrage) ili ezofagogastroskopija. To je pretraga kojom se jednjak gleda iznutra, putem tanke sonde -endoskopa (cijevi) koja se kroz usta uvlači u njega. Liječnik može, putem ugrađene kamere, na ekranu točno vidjeti sluznicu i promjene koje su na njoj nastale i sićušnim kliještima u istom času uzeti uzorak tkiva za analizu, da bi se utvrdila priroda bolesti. Također je nužno učiniti pregled okolnih organa gdje se bolest najčešće širi (pluća, sredoprsje, jetra i želudac), a najčešće se to čini radiološki -kompjutoriziranom tomografijom grudnog koša (CT), uz uporabu kontrastnog sredstva, a za jetru pregled ultrazvukom.

Liječenje
Načini i ishod liječenja ovise o stadiju bolesti, tj. o tome da li je tumor samo u jednjaku ili se proširio na druga mjesta, i o općem zdravstvenom stanju bolesnika. Odabir metode ili kombinacija i redoslijeda čine se za svakog bolesnika individualno, ali slijedeći provjerene protokole i preporuke. U liječenju bolesnika sa zloćudnim tumorom jednjaka koriste se sve vrste liječenja pojedinačno ili u kombinacijama: kirurški zahvat (odstranjivanje dijela jednjaka zahvaćenog zloćudnim tumorom), terapija radioaktivnim zračenjem, kemoterapija (korištenje lijekova -tzv. citostatika radi uništavanja stanica zloćudnog tumora).

Kako si možemo pomoći: izrazito je važno smanjiti ili potpuno prekinuti pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola, izbjegavati često konzumiranje pretjerano masne i jako začinjene hrane.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Mr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med.

 

na vrh

Komentari

 • Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda, konzumirati ga 3-4 puta na dan.

  Komentar Ana, 04/04/2015 7:41am (4 years ago)

 • Ružmarin je biljka koja se često koristi u kuhanju. Sadrži prirodnu masnu kiselinu koja potiče stanice karcinoma u tumorima da zaustave reprodukciju i na kraju odumru.
  Druga uobičajena biljka, peršin poznato je da je učinkovita protiv karcinoma, zbog posebnog sastojka - apigenine koji sadrži. Ova prirodna ulja je pokazala su da mogu spriječiti angiogeneze koja potiču rast krvnih žila a koje opskrbljuju kancerozne tumore s hranjivim tvarima.
  Majčina dušica je obdarena s eteričnim uljem koje je bogato timolom. Timol, uz ružmarinska kiselinu i ursolic areterpenes i smatra se da su korisni u borbi protiv stanica karcinoma. U isto vrijeme, majčina dušica ima izuzetno jak anti-septička i antioksidativna svojstva.
  Menta, često se koristi za aromatiziranje a bogata fitokemikalijama koje su poznate da mogu odsijeći prokrvljenost tumora karcinoma, čime dovodi do njihovog prerane smrti.
  Zeleni čaj kao snažan izvor antioksidansa se smatra učinkovit u prevenciji i liječenju karcinoma.

  Komentar Darko, 22/11/2014 1:30pm (4 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.