PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Sikavica

sikavica1
Latinski naziv: Silybum (Carduus) marianum L. Drugi nazivi: badelj, bijeli stričak, bodena neža, divji artičok, gospin trn, magareća salata, ostropec, ošebalj, ošljebad, sjekavica, šarena badeljka, šareni čkalj, trn svete Marije,...

Brusnica

brusnica.jpg
Latinski naziv: Vaccinium vitis-idaea L. Drugi nazivi: brusnjak, brusnjača

Konoplja

konoplja2
Latinski naziv: Cannabis sativa L. Drugi nazivi: kanabis, marihuana, trava, vutra, hašiš, skank

Celer

celer
Latinski naziv: Apium graveolens L. Drugi nazivi: ak, čereviz, pitomi celer, celon, selen, selin, zelena

PREHRANA

Magnezij

minerali
Magnezij (Mg) je esencijalni makromineral i elektrolit čija je uloga u organizmu višestruka. Neophodan je za metaboliziranje kalcija i vitamina C, kao i fosfora, natrija i kalija. U tijelu je prisutan u količini od 0,05 % ukupne tjelesne težine.

B12 vitamin

vitamini2
Vitamin B12 (Kobalamin) je u vodi topljivi vitamin s vrlo važnom ulogom u različitim metaboličkim i sintetskim putevima. Naziv "vitamin B12" općenito se koristi za skupinu sličnih spojeva koji sadrže kobalt. Vitamin B12 esencijalni je vitamin.

Artičoka

articoka
Artičoka ili Gardun (Cynara cardunculus subsp. scolymus (Carolus Linnaeus Hegi.) je biljka iz porodice glavočika koja se uzgaja kod nas i u svijetu zbog prehrambenih razloga, kao i za uporabu u medicinske svrhe. Naraste do 2 metra.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Karcinom jednjaka

Karcinom jednjaka -CroMaps zdravstveni vodičJednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć. Š iri se po stijenci, probija u okolinu sredoprsja, a najčešće u pluća.

Rizici i čimbenici nastanka: prevruća hrana i napitci, pušenje, prekomjerno uživanje alkohola. Bolesnici sa zloćudnim tumorom jednjaka, češće nego drugi bolesnici sa zloćudnim tumorima, imaju ili su imali i druge tumore u području glave i vrata, najčešće grla ili pluća. Ti zloćudni tumori mogu se povezati s pušenjem i korištenjem alkohola. Također je dokazano da prehrana s mnogo masnoća, s malo bjelančevina i niskokalorična prehrana mogu povećati rizik od Karcinoma jednjaka.


Simptomi
Najčešći su znaci upozorenja poteškoće u gutanju krute hrane, uz bol u prsima pri hranjenju, i mršavljenje. Bolesnici počinju pretežno uzimati tekuću hranu, i to u malim količinama, jer se inače hrana često "vraća". Žale se na stalnu žgaravicu i pečenje iza grudne kosti. Moguća su povraćanja krvi, obilno curenje sline. Često je prisutan karakterističan zadah iz usta. U kasnijim fazama bolesti javlja se bol u prsima i neovisno o jelu, a ako se tumor probio u pluća, dolazi do jakog kašlja pri hranjenju, uz mogućnost gušenja.

Dijagnoza
Pretrage koje je nužno učiniti: najčešće se čini radiološko snimanje jednjaka kontrastom (gusta barijeva kaša -kao kreda, koja se pije tijekom pretrage) ili ezofagogastroskopija. To je pretraga kojom se jednjak gleda iznutra, putem tanke sonde -endoskopa (cijevi) koja se kroz usta uvlači u njega. Liječnik može, putem ugrađene kamere, na ekranu točno vidjeti sluznicu i promjene koje su na njoj nastale i sićušnim kliještima u istom času uzeti uzorak tkiva za analizu, da bi se utvrdila priroda bolesti. Također je nužno učiniti pregled okolnih organa gdje se bolest najčešće širi (pluća, sredoprsje, jetra i želudac), a najčešće se to čini radiološki -kompjutoriziranom tomografijom grudnog koša (CT), uz uporabu kontrastnog sredstva, a za jetru pregled ultrazvukom.

Liječenje
Načini i ishod liječenja ovise o stadiju bolesti, tj. o tome da li je tumor samo u jednjaku ili se proširio na druga mjesta, i o općem zdravstvenom stanju bolesnika. Odabir metode ili kombinacija i redoslijeda čine se za svakog bolesnika individualno, ali slijedeći provjerene protokole i preporuke. U liječenju bolesnika sa zloćudnim tumorom jednjaka koriste se sve vrste liječenja pojedinačno ili u kombinacijama: kirurški zahvat (odstranjivanje dijela jednjaka zahvaćenog zloćudnim tumorom), terapija radioaktivnim zračenjem, kemoterapija (korištenje lijekova -tzv. citostatika radi uništavanja stanica zloćudnog tumora).

Kako si možemo pomoći: izrazito je važno smanjiti ili potpuno prekinuti pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola, izbjegavati često konzumiranje pretjerano masne i jako začinjene hrane.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Mr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med.

 

na vrh

Komentari

 • Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda, konzumirati ga 3-4 puta na dan.

  Komentar Ana, 04/04/2015 7:41am (4 years ago)

 • Ružmarin je biljka koja se često koristi u kuhanju. Sadrži prirodnu masnu kiselinu koja potiče stanice karcinoma u tumorima da zaustave reprodukciju i na kraju odumru.
  Druga uobičajena biljka, peršin poznato je da je učinkovita protiv karcinoma, zbog posebnog sastojka - apigenine koji sadrži. Ova prirodna ulja je pokazala su da mogu spriječiti angiogeneze koja potiču rast krvnih žila a koje opskrbljuju kancerozne tumore s hranjivim tvarima.
  Majčina dušica je obdarena s eteričnim uljem koje je bogato timolom. Timol, uz ružmarinska kiselinu i ursolic areterpenes i smatra se da su korisni u borbi protiv stanica karcinoma. U isto vrijeme, majčina dušica ima izuzetno jak anti-septička i antioksidativna svojstva.
  Menta, često se koristi za aromatiziranje a bogata fitokemikalijama koje su poznate da mogu odsijeći prokrvljenost tumora karcinoma, čime dovodi do njihovog prerane smrti.
  Zeleni čaj kao snažan izvor antioksidansa se smatra učinkovit u prevenciji i liječenju karcinoma.

  Komentar Darko, 22/11/2014 1:30pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.