PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Echinacea

Echinacea
Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C. Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida Drugi nazivi: echinacea

Zečja kiselica

zecjakiselica.jpg
Latinski naziv: Oxalis acetosella L. Drugi nazivi: šumski cecelj, kisela djetelina, cecelj ili sočica

Dimnjača

dimnjaca2
Latinski naziv: Fumaria officinalis L. Drugi nazivi: pelin morski, markva, zelje rosno, trava rosna, rosnica, dim zemaljski, dimica, dimnjavica, krfulica mačja, pelinac, pelinak mali, rosica, rusno zelje, koromačić, dimarka crvena

Sikavica

sikavica1
Latinski naziv: Silybum (Carduus) marianum L. Drugi nazivi: badelj, bijeli stričak, bodena neža, divji artičok, gospin trn, magareća salata, ostropec, ošebalj, ošljebad, sjekavica, šarena badeljka, šareni čkalj, trn svete Marije,...

PREHRANA

Fosfor

minerali
Uloga fosfora (P) u ljudskom organizmu uključena je u sve naše vitalne funkcije. Fosfor je po zastupljenosti drugi mineral u našem organizmu, nalazimo ga u svim stanicama.

Smokva

smokva
Smokva (Ficus carica) se svrstava u porodicu dudova. Ona je plodonosno listopadno drvo, a razlikujemo preko 600 vrsta. Kao kultura široko je rasprostranjena u mnogim suptropskim zemljama. U Mezopotamiji je poznata prije više od 4000 godina.

Kelj

kelj1
Kelj (Brassica oleracea L) je lisnato povrće, varijetet kupusa, sa specifičnim karakteristikama koje ga čine zasebnom povrtnom kulturom. Izvorno se uzgaja u Aziji i na Mediteranu, no široko je rasprostranjen i u sjevernoj Europi te Americi.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Karcinom žučnjaka

Karcinom žučnjaka -CroMaps zdravstveni vodičŽučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.

Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci. Oko 75-90% ljudi s karcinomom žučnjaka ima žučne kamence. Drugi su čimbenici rizika: starija životna dob (60-70 godina), ženski spol (žene obolijevaju dvaput češće), nepravilnosti žučnih vodova ili polipi u žučnjaku, pušenje, pretjerana debljina, izlaganje nekim supstancijama (npr. nitrozamini, azotoluen). Hormonalna nadomjesna terapija koju žene dugotrajno rabe u menopauzi također je čimbenik rizika.

Karcinom žučnjaka uglavnom ne čini tegobe u ranijim stadijima i najčešće je tek slučajni nalaz prigodom odstranjenja žučnjaka u kojem su bili kamenci. I simptomi često sliče na simptome upale žučnjaka ili žučnog napadaja. Žutica je najčešći znak karcinoma žučnjaka, često je praćena svrbežom kože, slijede je bol u trbuhu gore desno, mučnina i povraćanje, gubitak apetita i mršavljenje. Mokraća je tamna, a stolica bijela ili blijedožuta. Može se javiti i povišena tjelesna temperatura.


Pretrage za potvrđivanje dijagnoze uglavnom su slične kao u dijagnostici karcinoma gušterače i/ili jetara i obuhvaćaju ultrazvuk, CT ili MRI trbuha, ERCP.

Liječenje.
Optimalno je kirurško odstranjenje žučnjaka, a uz njega se rabe zračenje i kemoterapija. Iako se karcinom žučnjaka ne može prevenirati, može se smanjiti rizik. Uputno je operativno odstranjenje žučnih kamenaca. Općenito, uravnotežena ishrana, uz dosta tjelesne aktivnosti, može znatno smanjiti rizik oboljenja od mnogih oblika karcinoma. Smanjenje tjelesne težine i prestanak pušenja također su od velike važnosti.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Mr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med.

 

na vrh

Komentari

 • Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda, konzumirati ga 3-4 puta na dan.

  Komentar Ana, 04/04/2015 7:43am (5 years ago)

 • Ružmarin je biljka koja se često koristi u kuhanju. Sadrži prirodnu masnu kiselinu koja potiče stanice karcinoma u tumorima da zaustave reprodukciju i na kraju odumru.
  Druga uobičajena biljka, peršin poznato je da je učinkovita protiv karcinoma, zbog posebnog sastojka - apigenine koji sadrži. Ova prirodna ulja je pokazala su da mogu spriječiti angiogeneze koja potiču rast krvnih žila a koje opskrbljuju kancerozne tumore s hranjivim tvarima.
  Majčina dušica je obdarena s eteričnim uljem koje je bogato timolom. Timol, uz ružmarinska kiselinu i ursolic areterpenes i smatra se da su korisni u borbi protiv stanica karcinoma. U isto vrijeme, majčina dušica ima izuzetno jak anti-septička i antioksidativna svojstva.
  Menta, često se koristi za aromatiziranje a bogata fitokemikalijama koje su poznate da mogu odsijeći prokrvljenost tumora karcinoma, čime dovodi do njihovog prerane smrti.
  Zeleni čaj kao snažan izvor antioksidansa se smatra učinkovit u prevenciji i liječenju karcinoma.

  Komentar Emil, 30/09/2014 10:17pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.