BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom pluća

stoppusenje
Pluća, parni spužvasti organi čunjastog oblika, dio su dišnog sustava. Desno se pluće sastoji od tri režnja; malo je veće od lijevog pluća koje ima dva režnja.

Rota virusi

rotavirus
Rota virusi spadaju u obitelj Reoviridae. To su RNK virusi, veličine 65-75 nm. Sastoje se od jezgra (dvolančane RNK) i dva omotača pri čemu je spoljašnji sloj infektivan za čovjeka.

Endoskopska kirurgija

endoskopskakd
Endoskopska kirurgija u ginekologiji je kirurška tehnika "bez reza" kojom liječnik operira pod nadzorom videokamere uvodeći instrumente u trbušnu šupljinu kroz nekoliko uskih  uboda  na  trbušnoj  stijenci  ili  pak  u  maternicu  kroz  cervikalni  kanal.

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

KimLatinski naziv: Carum carvi, cuminum
Drugi nazivi: Kim, divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim.

Kim -CroMaps zdravstveni vodičKim jedan je od najstarijih poznatih začina iz porodice apiaceae. Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 1 m. Stabljika je uspravna, bridasta, razgranata u donjem dijelu. Listovi su slični kao kod mrkve, dvostruko perasti s nasuprotno prekriženim uskolisnatim parnim liskama; cvjetovi bijeli ili svjetloružičasti. Korijen kima je bijel, a oblik mu je poput mrkve. Ima pet uzdužnih rebara i u tim udubljenjima smješteni su uljni kanali. Korijen kima je bijel, a oblik mu je poput mrkve. Ima pet uzdužnih rebara i u tim udubljenjima smješteni su uljni kanali.

Stanište: raširena u svježe gnojnim livadama. Za lijek se upotrebljava samo biljka iz uzgoja. Udomaćen je u sjevernim dijelovima Evrope i Azije, i najstarija je evropska začinska biljka. Ustanovljeno je da divlji kim, izrastao na siromašnom tlu, sadrži mnogo više djelotvornih aromatičnih tvari nego oblik uzgojen u vrtu.

Ljekoviti dijelovi biljke
Berbom započeti od lipnja, čim plodovi poprime smeđu boju. Plodove ostaviti na suhom i sjenovitom mjestu da dozore i posuše se. Postupati kao sa sjemenjem, čuvati na suhom. Plodovi su sitni, duguljasti, rebrasti i srpasto zavijeni, sadrže etrično ulje, koje se sastoji od karvona koji ulju daje karakrističan miris i drugih djelotvornih sastojaka. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.

Ljekovito djelovanje
Kim pospješuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i loše probave. Ulje od kima tjera vjetrove, ublažava grčeve te djeluje sekrelitično, a ove osobine iskorištavaju se protiv osjećaja nadutosti i drugih tegoba u području želuca i crijeva, pogotovo nakon konzumiranja masnih jela. Preko dana se sažvače par plodova kima ili se pije oparak (1-2 čajne žlicie izmrvljenih plodova/šalica, ostavili da odstoji 5 minuta). Kim sadrži eterična ulja, višemasne kiseline i vitamin C.

Kim je veliki izvor željeza koji je ključan u održavanju vašeg imunološkog sustava zdravim i proizvodnju energije i održavanje vašeg metabolizma. Djeca, tinejdžeri, žene koje prolaze kroz mensturalne cikluse i žene koje su trudne, kad je potrebno konzumirati više željeza, kim je idealan izvor za dobivanje željeza.

Znanstvenici kroz istraživanja o kimu potvrdili su da kim sadržava i anti-kancerogena svojstva koja su ključ za prevenciju karcinoma. Laboratorijski štakori koji su dobivali preparat kima nisu razvili tumore, zahvaljujući sposobnosti kima za detoksikaciju jetre i spriječavanje slobodnih radikala od ulaska u krvotok. Kim je sjajan način da se pomogne detoksifikacija tijela i održavanja zdravlja probavnog sustava.

Začin
Zbog svog blagotvornog djelovanja na probavni sustav, kumin se prvenstveno dodaje teškim i masnim jelima, ili se žvače.

Čaj
 1,5 g (1 čajna žličica) svježe smrvljenih plodova na jednu šalicu od 2 dcl preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Piti po jednu šalicu 2-3 puta na dan kod nadutosti i probavnih smetnji.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.