BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom jajnika

karcinomgrlic
Karcinom jajnika (ovarija) s incidencijom od 11 - 15/100.000 žena predstavlja treći po učestalosti ginekološki malignom (nakon karcinoma vrata maternice, kao i karcinoma endometrija), dok se po smrtnom ishodu nalazi na prvom mjestu.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Endoskopska kirurgija

endoskopskakd
Endoskopska kirurgija u ginekologiji je kirurška tehnika "bez reza" kojom liječnik operira pod nadzorom videokamere uvodeći instrumente u trbušnu šupljinu kroz nekoliko uskih  uboda  na  trbušnoj  stijenci  ili  pak  u  maternicu  kroz  cervikalni  kanal.

Karcinom grlića maternice

karcinomgrlic
Karcinom vrata maternice ili karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja pogađa žene, nastaje nekontroliranim rastom stanica, koje čine vrat maternice (cerviks). Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

KimLatinski naziv: Carum carvi, cuminum
Drugi nazivi: Kim, divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim.

Kim -CroMaps zdravstveni vodičKim jedan je od najstarijih poznatih začina iz porodice apiaceae. Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 1 m. Stabljika je uspravna, bridasta, razgranata u donjem dijelu. Listovi su slični kao kod mrkve, dvostruko perasti s nasuprotno prekriženim uskolisnatim parnim liskama; cvjetovi bijeli ili svjetloružičasti. Korijen kima je bijel, a oblik mu je poput mrkve. Ima pet uzdužnih rebara i u tim udubljenjima smješteni su uljni kanali. Korijen kima je bijel, a oblik mu je poput mrkve. Ima pet uzdužnih rebara i u tim udubljenjima smješteni su uljni kanali.

Stanište: raširena u svježe gnojnim livadama. Za lijek se upotrebljava samo biljka iz uzgoja. Udomaćen je u sjevernim dijelovima Evrope i Azije, i najstarija je evropska začinska biljka. Ustanovljeno je da divlji kim, izrastao na siromašnom tlu, sadrži mnogo više djelotvornih aromatičnih tvari nego oblik uzgojen u vrtu.

Ljekoviti dijelovi biljke
Berbom započeti od lipnja, čim plodovi poprime smeđu boju. Plodove ostaviti na suhom i sjenovitom mjestu da dozore i posuše se. Postupati kao sa sjemenjem, čuvati na suhom. Plodovi su sitni, duguljasti, rebrasti i srpasto zavijeni, sadrže etrično ulje, koje se sastoji od karvona koji ulju daje karakrističan miris i drugih djelotvornih sastojaka. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.

Ljekovito djelovanje
Kim pospješuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i loše probave. Ulje od kima tjera vjetrove, ublažava grčeve te djeluje sekrelitično, a ove osobine iskorištavaju se protiv osjećaja nadutosti i drugih tegoba u području želuca i crijeva, pogotovo nakon konzumiranja masnih jela. Preko dana se sažvače par plodova kima ili se pije oparak (1-2 čajne žlicie izmrvljenih plodova/šalica, ostavili da odstoji 5 minuta). Kim sadrži eterična ulja, višemasne kiseline i vitamin C.

Kim je veliki izvor željeza koji je ključan u održavanju vašeg imunološkog sustava zdravim i proizvodnju energije i održavanje vašeg metabolizma. Djeca, tinejdžeri, žene koje prolaze kroz mensturalne cikluse i žene koje su trudne, kad je potrebno konzumirati više željeza, kim je idealan izvor za dobivanje željeza.

Znanstvenici kroz istraživanja o kimu potvrdili su da kim sadržava i anti-kancerogena svojstva koja su ključ za prevenciju karcinoma. Laboratorijski štakori koji su dobivali preparat kima nisu razvili tumore, zahvaljujući sposobnosti kima za detoksikaciju jetre i spriječavanje slobodnih radikala od ulaska u krvotok. Kim je sjajan način da se pomogne detoksifikacija tijela i održavanja zdravlja probavnog sustava.

Začin
Zbog svog blagotvornog djelovanja na probavni sustav, kumin se prvenstveno dodaje teškim i masnim jelima, ili se žvače.

Čaj
 1,5 g (1 čajna žličica) svježe smrvljenih plodova na jednu šalicu od 2 dcl preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Piti po jednu šalicu 2-3 puta na dan kod nadutosti i probavnih smetnji.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.