PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom gušterače

karcinomgusterace
Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena duboko u trbuhu, između želuca i kralježnice, zakrivljenog oblika i sastoji se od tri dijela: glave, tijela i repa. Ona proizvodi inzulin (regulira nivo šećera u krvi) i druge hormone koji potpomažu korištenje i pohranu...

Karcinom jajnika

karcinomgrlic
Karcinom jajnika (ovarija) s incidencijom od 11 - 15/100.000 žena predstavlja treći po učestalosti ginekološki malignom (nakon karcinoma vrata maternice, kao i karcinoma endometrija), dok se po smrtnom ishodu nalazi na prvom mjestu.

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Ciroza jetre

Ccirozajetre
Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i njezina je glavna zadaća u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja čimbenika zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih procesa.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Kivi

Kivi -CroMaps zdravstveni vodičKivi -aktinidija voće je egzotičnog okusa. U novije vrijeme ta voćka osvaja svijet, a od posljednje četvrtine prošloga stoljeća mnogi je sade i u nas, bilo za veću proizvodnju ili za potrebe domaćinstva.Kivi ima nisku kaloričnu vrijednost i bogat je vitaminima, mineralima i drugim sastojcima koji su značajni za zdravu prehranu.

To voće, neugledna izgleda, posebno se preporučuje djeci, starijim osobama i rekonvalescentima. Kivi povećava otpornost protiv gripe, povoljno utječe na zacjeljivanje rana, stvaranje hemoglobina i povećava snagu mišića.

Kivi -na 100 grama težine -ima 390 mg vitamina C, a sadrži 16 puta više vitamina C nego jabuka, 8 puta više nego ribizl i 6 puta više nego limun! Primjerice, kada se pojede samo malo više od 6 dekagrama kivija, u organizam se unese ista količina vitamina C kao kada se pojede kilogram jabuka. Osim vitamina C, kivi sadrži i vitamin A, B1 i B2 te mnogo fosfora, željeza i kalcija.

Kivi najčešće, uzimamo svjež (dovoljno mu je oguliti tanku kožu), ali se može jesti i u slasticama (kolačima ili sladoledu). Također, od tog vrlo vrijednog i korisnog voća možemo praviti sirupe, likere i marmeladu. Kivi se posebno preporučuje u dijetnoj prehrani. Sa stabla se bere dok je još tvrd (ali zreo), a jede se kada omekša.

Osvježavajući napitak od kivija
Priredite: 25 dekagrama kivija, 1 naranču, 2 žličice šećera, 3 klinčića, na vrhu noža samljevenog cimeta te po jednu litru bijelog i crnog vina.

Kiviju treba oguliti kožu pa ga narezati na ploške i staviti u staklenu zdjelu. Zatim dodajte sok jedne naranče, cimet, klinčiće, šećer i pola litre bijeloga vina. Sve dobro izmiješajte, pokrijte (poklopiti) i stavite u hladnjak da odstoji 24 sata. Zatim, u mikseru sve dobro izmiješajte, ostavite da odstoji pola sata te procijedite i dodajte ostalo vino. Taj osvježavajući napitak (za odrasle) poslužuje se hladan, uz kolače, poslijepodne ili navečer, dakako u umjerenoj količini. Razumljivo, ne preporučuje se dijabetičarima i vozačima koji se spremaju sjesti za upravljač automobila ili na motorkotač.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr -Borislav Ostojić

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.