PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Ihtioza

ihitoza2
Ihtioza je stvaranje ljusaka i perutanje kože, što može biti u rasponu od blagog do neugodne suhoće (kseroderma) te do teške deformirajuće bolesti (nasljedna ihtioza). Ihtioza također može predstavljati znak sistemske bolesti. Dijagnoza se postavlja klinički.

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Dijabetes

dijabetes
Dijabetes, šećerna bolest ili diabetes mellitus nije neizlječiva bolest, ali nije niti prolazna, a ignoriranjem i nebrigom dolaze komplikacije koje su značajan zdravstveni problem. Dijabetes pogađa ljude bez obzira na dob, spol i jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Krastavci

Krastavci -CroMaps zdravstveni vodičKrastavci (Cucumis sativus) su jedna od kalorijski najsiromašnijih namirnica, a sadrže tek 15 kcal u 100 g. Krastavci su većim dijelom sastavljeni od vode. U značajnijim količinama sadrže prehrambena vlakna; minerale silicij, kalij, magnezij te vitamin C i kafeinsku kiselinu.

Visoki postotak kalija i mali postotak natrija daje krastavcu izuzetno djelotvorno diuretičko svojstvo. Da bi se taj omjer sačuvao, krastavce ne treba soliti, kako se taj omjer ne bi promijenio unošenjem natrija iz kuhinjske soli, čime bi krastavac izgubio jedno od svojih najvrednijih svojstava. Zbog toga se ovo povrće preporučuje pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega, a i protiv reume. Budući rastvara mokraćnu kiselinu, pomaže bolesnicima s bubrežnim kamencom, jer pospješuje izlučivanje vode, ali potpomaže i izlučivanje otrovnih sastojaka iz organizma, čime je djelotvoran u borbi protiv celulita.

Sirovi krastavac regulira rad crijeva, a stolicu čini mekšom. Snižava šećer u krvi pa se preporučuje i dijabetičarima. Od vitamina, krastavac je najbogatiji vitaminom C (11 mg%), a sadrži gotovo sve vitamine grupe B i nešto karotina u tragovima.

Ukratko, krastvci pomažu kod čišćenja i odstranjivanja štetnih tvari iz želuca, jačaju njegovu sluznicu, sprečavaju opstipaciju i normaliziraju probavu. Krastavci čiste bubrege, mjehur i mokraćne putove od otrova i bakterija. Zahvaljujući svojim sastojcima, posebno gorkim tvarima, krastavci blagotvorno djeluju na rad jetre i žuči te snižavaju šećer u krvi. K tome, općenito podižu imunitet organizma i potiču cjelokupnu izmjenu tvari, jačaju živce te djeluju i protiv stresa.

Zahvaljujuci nutritivnoj vrijednosti, posebice sadržaju silicija, vitamina C i kafeinske kisleine, krastavac se koristi i u svrhu održavanja lijepe i zdrave kože.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.