BILJKA SE PREPORUČA ZA

Gripa

gripa
Gripa ili influenca je najteža virusna bolest dišnog sustava koja se prenosi od jedne osobe prema drugoj ( širi kapljičnim putem ), a prouzročena je virusima. Uzročnik gripe je virus influence koji spada u porodicu mikrovirusa.

Upala uha

upalauha
Upala uha (Otitis media acuta) nastaje u trenutku prodora infekcije iz nosne šupljine u šupljinu srednjeg uha, kroz spljošteni kanalić tzv. Eustahijevu tubu, koji normalno služi za regulaciju tlaka u uhu. Najčešći dio otološke patologije je upala srednjeg uha.

Pneumonija

pneumonia
Upala pluća ili pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava koja oponaša gripu i zaslužuje posebnu pozornost. Radi se o akutnoj infekciji plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola.

Nos

nos
Deformiteti nosa -estetski i funkcionalni poremećaj. Nos je organ koji ima više važnih funkcija. Osnovna je disanje -zrak koji se kroz nos udiše grije se i vlaži te se na taj način zaštićuju donji dišni putevi.Druga je funkcija nosa protektivna...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

KužnjakLatinski naziv: Datura stramonium L..
Drugi nazivi: vražja trava, noćna frajla, bunika

Kužnjak - CroMaps zdravstveni vodičKužnjak je jednogodišnja biljka koja ima vretenast korijen te uspravnu, razgranatu stabljiku, koja naraste do 1 m visine. Listovi su nasuprotni, veliki, s kratkom peteljkom, jajoliki ili eliptični, duboko nazubljeni i šiljasti. Veliki cvjetovi rastu pojedinačno. Oni su peteročlani, dvospolni, s cjevastom čaškom s pet lapova te Ijevkastim bijelim ili ljubičastim vjenčićem od pet sraslih latica. Plod je jajolik, gladak ili bodljikav tobolac s mnogo sjemenki. Cvjeta od lipnja do rujna. Crne sjemenke su bubrežastog oblika i bubuljičave vanjske ljuske. Čitava biljka je otrovna i neugodna mirisa. Stoka se otruje jedući lišće biljke, dok se djeca mogu otrovati već samim udisanjem nektara cvjetova. Lišće često može uzrokovati osip po rukama ukoliko ga se dira duže vrijeme. Ova vrsta potječe iz istočnih dijelova Sjeverne Amerike. Uzgaja se plantažno.

Aktivni sastojci: glavnu skupinu aktivnih sastojaka tvore bitropanski alkaloidi: hioscijamin, atropin, skopolamin, skopin, beladonin itd. Osim toga, kužnjak još sadrži kumarine, treslovine (5%) i malu količinu eteričnog ulja. Droga ima učinak sličan lišću velebilja; tropanski alkaloidi dovode do širenja zjenice, ublažuju grčeve glatke muskulature, smanjuju lučenje nekih žlijezda, a u većim dozama uzrokuju halucinacije, pa i delirij.

Ljekoviti dijelovi biljke
List (Folium stramonii), sama biljka (Herba stramonii), kao i sjemenke (Semen stramonii) koriste se za liječenje. Listovi i stabljike beru se u doba cvjetanja, tj. od lipnja do jeseni. Branje se obavlja ručno, trganjem listova bez peteljki ili rezanjem biljki u jutarnjim satima. Osušite prikupljeni materijal u hladu ili u sušari na temperaturi do 50°C. Biljka je opojna mirisa i slano-gorka okusa. Sjemenke se najprije oljušte iz zrelih tobolaca i zatim osuše.

Ljekovito djelovanje
Ova vrsta koristi se i u farmaceutskoj industriji zbog alkaloida hiociamina atropina, skopolamina. Sastojci kužnjaka nalaze se u malim količinama u lijekovima koji se koriste za liječenje astme i parkinsonove bolesti. Kužnjak se u pučkoj medicini više skoro i ne upotrebljava. U prošlosti su je dodavali složenim pripravcima za liječenje bronhijalne astme, jer su njeni sastojci ublažavali grčeve bronhijalnih mišića; koristila se i u slučaju Parkinsonove bolesti. S obzirom na toksičnost i mogućnost predoziranja, ne smije se nikako koristiti u vrijeme trudnoće i dojenja.

Nije nepoznato da mnoga djeca posežu za sjemenkama kužnjaka, jer izazivaju učinak sličan učinku lakih droga, a potpuno su besplatne. No, posljedica njihova prekomjernog konzumiranja može biti paraliza centralnog živčanog sustava, pa čak i smrt. Kako se može pročitati u stručnim knjigama, a to će potvrditi i svaki agronom, Datura stramonium je vrlo rasprostranjen korov koji raste uz ratarske kulture, a može se pronaći na gotovo svim poljima. To je biljka vrlo neugodna mirisa čiji su i listovi i sjeme otrovni.

Znakovi trovanja kužnjakom su glavobolja, sumanutost, gubitak pamćenja, ubrzani puls, ubrzano disanje, vizije i haluciniranje, prestanak stolice i mokrenje.
na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.