BILJKA SE PREPORUČA ZA

Flebotromboza

flebotromboza
Flebotromboza -phlebothrombosis (duboka venska tromboza) je stvaranje krvnog ugruška u dubokim venama, a u 80 odsto slučajeva posljedica je dugotrajnih i neliječenih proširenih površinskih vena. Kada su površinske vene jako proširene, u duboki venski sastav prelazi puno venske krvi.

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Venska tromboza

tromboflebitis
Venska tromboza nastaje zastojem tromba (krvnog ugruška) u veni. Mogu biti zahvaćene površinske vene što se naziva superficijalni tromboflebitis ili duboke vene pa se govori o dubokoj venskoj trombozi.

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

LazarkinjaLatinski naziv: Asperuta Odorata L.
Ljekarničko ime: Herba Asperulae
Drugi nazivi: lazarkinja, mirisni broćika, dišeć perla.

Lazarkinja -CroMaps zdravstveni vodičLazarkinja je trajnica s uspravnom stabljikom visine do pola metra. Ima puzavi crveno-smeđi podanak. Na donjem dijelu stabljike nalaze se lisnati pršljeni. U pršljenima ima duge jajaste listove dok su na vrhu stabljike sitni bijeli cvjetići, koji su izrasli u cvatovima; prijatnog je i jakog mirisa. Cvate u svibnju i lipnju. Cvijet miješan sa kamilicom i lipom zamjenjuje ruski i kineski čaj. Raste u bukovim sjenovitim šumama. Suha biljka, kad se smrvi u ruci, ugodno miriše po kumarinu.

Biljka sadrži glikozide kumarinske kiseline, iz kojih se sušenjem oslobađa kumarin, zatim iridoide, treslovine, gorke tvari, organske kiseline, vitamine (C, nikotinamid) i tragove eteričnog ulja.

Kumarin ima blago narkotički učinak (ekstrakt u malim dozama djeluje umirujuće), povećava lučenje mokraće, štiti krvne žile, poboljšava cirkulaciju ne djelujući značajnije na sedimentaciju. Ublažava grčeve i djeluje protuupalno. Asperulozid i treslovine imaju protuupalni i adstringentni učinak.

U svibnju se priređuje napitak od broćike ili lazarkinje (Asperula odorata): on ne smije sadržavati više od 3 g svježe biljke na 1 litru. Ako redovito uzimate veće doze, može doći do pojave mučnine, glavobolje, povraćanja, pospanosti i smetenosti, a može se oštetiti jetra i djelovati na sedimentaciju krvi.

Beremo biljku u cvatu, bez korijena, i brzo je sušimo u hladu i na propuhu. Pravilno osušena zelene je boje i ugodno miriše.

Ljekovito djelovanje
Upotrebljava se za razne bolesti: liječenje živaca, lupanje srca, migrene, pijeska u mjehuru i drugih tegoba. U suhom stanju jako miriši na kumarin koji uspavljuje. Kumarin je u zelenim djelovima biljke prisutan tijekom cijelog proljeća i ljeta. Osim kumarina sadrži eterično ulje, tanin i gorčine. Lazarkinja ima antiseptičko svojstvo zbog prisutnosti kumarina. Kod žutice, bolesne jetre, ili slezene svojom organskom kiselinom povećava mokraću i rastvara kamence. Lazarkinja se upotrebljava kod oboljenja vena i problema krvotoka. Svježe zdrobljene biljke stavljamo na otekline, nagnječenja i druga bolesna mjesta. Poznato je osvježavajuće piće bola, kad lazarkinju namačemo u vinu.

Uzimanje velike količine čaja može zbog sadržaja kumarina oštetiti jetru. Zbog brojnih nuspojava treba je koristiti u malim dozama.

Recepti
Jedna jušna žlica usitnjenog čaja sa 2-3 dcl ključale vode da stoji poklopljeno 10 minuta, zasladi se medom i doda limunova soka; time se liječi nesanica kod djece i odraslih.

Napomena! Ne valja pretjerivati u dozama jer to može naštetiti središnjem živčanom sustavu. Posljedica: povraćanje, glavobolja.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.