PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Dragušac

dragusac
Latinski naziv: Nasturtium officinale R. Br. Ljekarničko ime: Herba Nasturtii Drugi nazivi: Dragušac, ugas, potočarka, krstovnik, kreša

Jarebika

jarebika.jpg
Latinski naziv: Sorbus aucuparia L. Drugi nazivi: jarebina, gorska smrdljika, mukinja, oskoruša

Peršin

lisnatipersin
Latinski naziv: Petroselinum hortense Drugi nazivi: Peršin, peršun.

Naprstak

naprstak0.jpg
Latinski naziv: Digitalis lanata Ehrh. Drugi nazivi: vunasta pustikara, besnik, žućkasta pustikara

PREHRANA

Molibden

minerali
Molibden (Mo) je poslijednji važan element, mineral u tragovima prisutan je u svim namirnicama biljnog ili životinjskog porijekla. Djeluje kao kofaktor više enzima: ksantin oksidaze (važna za mobilizaciju željeza iz jetre) i aldehid oksidaze (važan za oksidaciju masti) i td.

Badem

badem
Badem (Prunus amigdalus communis), poznat je i po nazivima: bajam, mandula, mjendula, migdal, pitomi badem. Badem potječe iz centralne Azije i Turkestana, u kojima još i danas divlje raste. Badem je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka.

PABA

vitamini2
PABA (para-aminobezojeva kiselina) kao vitamin nije u potpunosti proučen. Ova kiselina je sastavni dio molekule vitamina B9. Smatra se jedinstvenom i mnogi je nazivaju "vitaminom među vitaminima". Zna se da je ljudski organizam sintetizira u crijevima uz pomoć bakterija.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Limfedem

Limfedem -CroMaps zdravstveni vodičLimfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.

Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju krvnim i limfnim žilama neprestano donoseći hranjive tvari i kisik stanicama i odnoseći nepotrebne produkte metabolizma. Limfni sustav je ključan za održavanje tijela zdravim. Limfna tekućina cirkulira u tijelu, skuplja sve štetne tvari, te u limfnim čvorovima se taj otpad filtrira limfocitima kojima je najznačajnija funkcija sinteza specifičnih antitijela koji štite organizam od djelovanja stranih mikroorganizama, njihovih toksina i ostalih produkata, uloga im je isključivo obrambena.

Limfedem nastaje kada se u međućelijskom prostoru nagomilava limfa, jer ne može da se odlije limfnom niti venskom cirkulacijom i dolazi do progresivnog oticanje međućelijskog tkiva, određenog dijela tela, najčešće   jednog ili više ekstremiteta.

Simptomi
Oticanje dijela ili cijele ruke ili noge
Osjećaj težine ili stezanja u ruci ili nozi, svrbež
Ograničeni pokreti ruku ili nogu
Ponavljajuće infekcije u bolesnom ekstermitetu
Zadebljanje kože na bolesnom ekstremitetu

Otekline uzrokovane limfedemom variraju od blagog, jedva zamjetljive promjene u veličini bolesnog dijela tijela do ekstremnih oteklina koje mogu onemogućiti i kretnje.

Dijagnoza
Postavlja se na temelju simptomatologije, kliničkog pregleda, dijagnostičkim metodama poput limfoscintigrafije, kontrasne limfografije, color dopplera, CT, MR.

Liječenje
Limfedem je teško, kronično, progresivno, dugotrajno i neizlječivo oboljenje. Ne postoji lijek za limfedem ali se može staviti pod kontrolu adekvatnom njegom, smanjiti i kontrolirati oticanje bolesnog ekstremiteta. Konzervativne metode podrazumijevaju elevaciju ekstremiteta, kompresivnu bandažu i odjeću, manualnu limfnu drenažu, vježbe, primjenu klasičnih fizikalnih terapija, njegu kože s ciljem prevencije i eliminacije bakterijskih infekcija. Ukoliko dođe do komplikacija (infekcije, nekroza kože, tromboze) pristupa se kirurškom liječenju da se popravi funkcija, smanji težina ekstremiteta.

Manuelna limfna drenaža (MLD) predstavlja specijalnu tehniku limfne dekompresivne masaže koja stimulire limfne   puteve a time se vrši pražnjenje i dekompresija oboljelih limfatika te preusmjerava limfa u susjedne, funkcionalne limfne regije.  

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.