PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Giht

giht
Giht je jedan od nekoliko tipova artritisa kojem je poznat uzrok, bolest koja je vezana za metabolizam. Radi se o poremećaju metabolizma purina s odlaganjem amorfnih soli mokraćne kiseline ili mikrokristala urata u različita tkiva, najčešće kost i hrskavicu.

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Limun

Limun -CroMaps zdravstveni vodičLimun (lat. Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Limun je plod koji je uzgajan već tisućama godina na području Azije odakle je stigao u Evropu, a jedan je od opće ljekovitih sredstava za čišćenje krvi od prezasićene mokraćne kiseline. Sa dodatkom malo soli potiče rad srca i jetre. Limun čisti krv, sluznicu i žlijezde, rastapa kamence, reumatične taloge; zaustavlja krvarenje, suzbija malariju. Pomlađuje i razrijeđuje krv. Limunov sok treba uzimati preko cijele godine umjesto octa.

Limun sadrži šećer, limunsku kiselinu, galnu kiselinu, jabučnu kiselinu, eterično ulje sa citralom. Sadrži visok postotak kalija, vapna i fosforne kiseline. Fosfor oživljava i pothranjuje živce, kalij oživljava srce, liječi bubrege, vapno neutralizira oksalnu i druge štetne kiseline u krvi. Limunska kiselina uništava štetne bakterije.

Limun ima vrlo široku primjenu. Bogat je vitaminima pa se mnogo upotrebljava za pripremu sokova, dobar je i dodatak piću, naročito čajevima i drugim osvježavajućim napicima. Njime se ispire bolesno grlo od angine i odrasli se liječe od skorbuta s 2-3 žlice limunova soka u kavi. Nekoliko limuna dnevno izvrstan je lijek protiv reumatičnih oboljenja.

U prehrani se limunov sok koristi kao zamjena za ocat u mariniranju povrća, ribe i bijelog mesa, jer omekšava hranu, koja pritom ne mijenja miris, a hrana postaje probavljivija. Limunova kora obogaćuje aromu mnogih slatkih i slanih jela, a upotrebljava se i u izradi likera.

50 dg limuna (paziti trebao bi biti iz domaćeg uzgoja), 50 dg kvalitetnog domaćeg meda
Oprati limun, razrezati ga, izvaditi koštice i nasjeckati ga zajedno s korom da se dobije kaša, pomiješati s medom i spremiti u staklenku, uzimati svako jutro jednu jušnu žlicu ovog pripravka sa 2 dcl vode.

Ako se uzme jednaki dio cvijeta bazge, lipe i smrekovih bobica, doda malo meda i limunova soka, tjera na znojenje -i lijek je protiv svih prehlada i zapaljenja dišnih organa.

Limun sadrži šećer, limunsku kiselinu, galnu kiselinu, jabučnu kiselinu, eterično ulje sa citralom. Sadrži visok postotak kaliuma, vapna i fosforne kiseline. Fosfor oživljava i pothranjuje živce, kalij oživljava srce, liječi bubrege, vapno neutralizira oksalnu i druge štetne kiseline u krvi. Limunska kiselina uništava štetne bakterije.

U aromaterapiji se ulje limuna koristi se za poboljšanje raspoloženja i koncentracije pri radu.

 

na vrh

Komentari

 • samo da znate, svako jutro na prazan želudac pojedete oguljen limun i nema bolesti koju ćete natovariti na svoja leđa, svaki dan

  Komentar Kornelija, 22/08/2014 4:29pm (5 years ago)

 • Limun npr. u naše “balkanske zemlje” uvozi se potpuno zelen onda u komorama neograničeno i van kontrole prska da bi nevjerovatnom brzinom počeo da žuti i tako biva spreman za tržište, pazite dobro kad kupujete limun, ako u kući na toplom se upljesnivi znajte da ste kupili upravo ovaj umjetno žut

  Komentar Monika, 29/06/2014 12:31pm (5 years ago)

 • Za poboljšanje cirkulacije, vraćanje snage organizmu.
  -30 kom češnjića bijelog luka očistiti, a zatim izmiksati zajedno sa 5 cijelih limuna (s korom)
  - dodati 1 litru vode i to sve lagano da samo provri, zatim ocijediti
  -piti po 1 dl na dan (može prije jela), tako 3 tjedna
  -poslije toga napraviti pauzu od 8 dana, pa opet piti 3 tjedna

  Komentar Ivan, 29/01/2014 2:34pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.