BILJKA SE PREPORUČA ZA

Trombocitopenija

trombocitop
Trombociti nastaju u koštanoj srži u procesu trombocitopoeze iz prekurskorskih ćelija -megakariocita. Trombociti su male, anukleusne, bikonveksne ćelije. Kao fragmenti citoplazme ne sadrže jedro, a izgrađeni su od granula i proteinskih filamenata aktina, miozina i trombostenina.

Sinusitis

Sinusitis
Nos i paranazalni sinusi čine početak dišnog sustava. Oko 0,5% infekcija gornjih dišnih puteva zakomplicira se sinusitisom, koji je u 90% slučajeva rinogenog podrijetla te se najčešće upotrebljava termin rinosinusitis. Drugi najčešći uzrok sinusitisa uzrokovan je karioznim zubima.

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Streptokokna angina

angina.jpg
Streptokokna je angina akutna zarazna bolest ždrijela i pripadajućega limfnog prstena (angina streptococcica, tonsillopharyngitis acuta). 25 i 30% svih angina uzrokovano je streptokokom.  Bolest se prenosi kapljičnim putem.  Endemoepidemijski  se pojavljuje u dobi od 3 do 15 godina.  Djeca obolijevaju...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

LipaLatinski naziv: Tilia cordata Mill.; Tilia platyphyllos Scop.
Drugi nazivi: Lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa

Lipa -CroMaps zdravstveni vodičLipa je veliko drvo koje stablo doseže visinu do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugačkoj stapci što je, otprilike, do polovice srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u paštitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugački do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plodovi su mali oraščići. Cvate od lipnja do srpnja. Lipa raste pojedinačno po planinama, a ljudi je sade veoma često uz putove.

Cvjetovi sadrže eterično ulje, flavonoide, kiseline, aminokiseline (alanin, cistein, cistin), šećere (monosaharide, glukuronsku i galakturonsku kiselinu), sluzi (3%), saponine, treslovine i tokoferol. U eksperimentima sa životinjama ekstrakt listova pokazao je spazmolitički i antimikotički učinak te učinak pojačanog znojenja. Eterično ulje ima diuretička i spazmolitička svojstva, a djeluje i umirujuće. Vrlo je skupo i često se krivotvori ili se miješanjem komponenti dobiva tzv. miris lipe.

Ljekoviti dijelovi biljke
Cvjetovi sitnolisne lipe trgaju se rukom početkom cvjetanja, tj. krajem lipnja i početkom srpnja. Ubrani se materijal rasprostre po u tankom sloju, brzo se osuši, isključivo u hladu ili u sušari, na temperaturi od oko 35°C. Dobro osušena droga je žućkaste ili blijedozelene boje, mednog mirisa i sluzavog okusa. Pohranite je u suhe, hermetički zatvorene posude.

Ljekovito djelovanje
Lipovi cvjetovi koriste se za liječenje prehlade i bolesti dišnih organa, pomaže kod nadražaja sluznice dišnih putova, razrjeđivanju sekreta i olakšavanju iskašljavanja. Pospješuje znoj i mokraću. Preporučuje se u liječenju kroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i preuzbuđenosti živaca, pomaže kod nesanice. Čisti krv.

Poseban ljekovit učinak ima lipin ugljen (Ligni Tiliae carbo pulveratus), ugljen lipina drveta, jer u crijevima veže na sebe otrove ili uzročnike bolesti. Upotrebljavamo ga kod otrovanja, proljeva, nadimanja, upala, katara. No nakon njegova korištenja treba se pobrinuti i za brzo pražnjenje (stolica, mokrenje) kako bi otrovi što prije bili odstranjeni iz tijela. Migrenama mogu biti uzrok plinovi u crijevima koji nastaju za procesa truljenja. I tu će pomoći lipin ugljen. Njime možemo posipati i gnojne rane kako bi upio otrovne tvari. Nakon 10 minuta ranu valja isplahnuti da se nečistoće odstrane. Tu njegovu ljekovitost možemo iskušati i kod karcinoma. Čaj od lipine kore ­ 10 dag na dvije litre vode ­ skuhamo i koristimo za obloge kod opeklina.

Čaj od lipe
Čaj od lipe pripravlja se u obliku čajnog oparka, (1 žličica lipe na 2 dl kipuće vode). Za kuru znojenja preporuča se čajni oparak od slijedeće mješavine: 40 g cvijeta lipe, 30 g cvijeta bazge, 30 g cvijeta kamilice.

Napomena! Čaj ne smijemo piti neograničeno i u nedogled jer može izazvati srčane smetnje.

 

na vrh

Komentari

  • za spavanje lipa - 3 žlice cvjetova popariti litrom kipuće vode, ostaviti da stoji 5 minuta, piti po 3 šalice čaja na dan, a jednu i prije spavanja

    Komentar Marica, 24/02/2012 9:45pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.