PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Herpes zoster

herpeszoster.jpg
Herpes zoster je recidivantna virusna bolest koja dovodi do teških bolnih izbijanja mjehura na koži ispunjenih tekućinom. Herpes zoster uzrokuje isti virus herpesa, virus varicella-zoster, koji uzrokuje vodene kozice.

Infarkt miokarda

infarktmiokarda
Infarkt miokarda, ili srčani udar (lat. infarctus myocardii), događa se kada koronarne arterije postanu u potpunosti začepljene. Regija miokarda koju opskrbljuje baš ta koronarna arterija izgubi svoju krvnu opskrbu, te u nedostatku kisika i drugih nutrijenata, odumire.

Karcinom grlića maternice

karcinomgrlic
Karcinom vrata maternice ili karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja pogađa žene, nastaje nekontroliranim rastom stanica, koje čine vrat maternice (cerviks). Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).
Pretraživanje prehrane po abecedi

Lizin

Lizin - CroMaps zdravstveni vodičLizin je esencijalna aminokiselina izolirana 1889. godine iz mliječnog proteina kaseina. Kemijska struktura lizina je otkrivena 1902. godine. Budući da ga naš organizam ne može sintetizirati , lizin se u dovoljnoj mjeri mora uzimati hranom.

Lizin sudjeluje u izgradnji bjelančevina te stvaranju kolagena. Uz to što sudjeluje u izgradnji bjelančevina, neophodna je za stvaranje kolagena i time povoljno djeluje na svim mjestima gdje se nalazi kolagen, npr. vezivna tkiva i stijenke krvnih žila, jer pomaže u očuvanju njihove strukture. Lizin je za organizam jednako važan kao i vitamin C.

Zdrav organizam sadrži pola kilograma lizina koji funkcionira kao sastavni dio vezivnog tkiva. Vezivno tkivo stvara potkožni sloj te dijeli, obavija, učvršćuje i spaja unutarnje organe te dovodi k njima živce i krv. Lizin je nezamjenjiv u sintezi L-karnitina, aminokiseline esencijalne za metabolizam masti, stvaranje energije i očuvanje određenih mišićnih funkcija.

Lizin i djelovanje na zdravlje

Primjena lizina vrlo je široka - od sudjelovanja u zarastanju ožiljaka, strija, bora na licu, krhkih krvnih žila, pa sve do pomoći u borbi protiv virusa.  Pridonosi razvoju, obnovi tkiva, stvaranju enzima, hormona i antitijela, kao i sintezi kolagena i zdravlju kostiju. Vjeruje se da lizin sudjeluje u apsorpciji i pohrani kalcija. Nadalje, lizin održava ravnotežu dušika, a i igra važnu ulogu u obrani organizma. Pridonosi zdravlju srca, krvožilnog sustava, jačanju stijenka arterija. Lizin smanjuje mogućnost nastajanja i/ili sprečava herpes-simpleks infekciju, potreban je za rast, obnavljanje tkiva, stvaranje antitijela, hormona i enzima.

U slučaju nedostatka lizina mogu nastupiti smetnje funkcija organizma koje ovise o lizinu. To se posebno odnosi na rast, ravnotežu dušika u organizmu i obrambene funkcije organizma. Ako ste često umorni, nesposobni da se koncentrirate, podložni mučnini, vrtoglavici, opadanju kose i anemiji, možda vam nedostaje lizin. Starije osobe, naročito muškarci, imaju potrebe za više lizina nego mlađe osobe.

Doziranje

Dnevna potreba za lizinom je otprilike 24 mg/ kg tjelesne mase.

Ako imate groznicu ili neku drugu herpes-simpleks infekciju, preporučljivi su dodaci lizina u dozama od 3 do 6 grama dnevno uz namirnice bogate lizinom. Uzimati između obroka, sa vodom a ne sa proteinima.

Najbolji prirodni izvori Lizina

Prirodni izvori su riba, mlijeko, grah, meso, sir, kvasac, jaja, proizvodi od soje, sve namirnice bogate proteinima.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.