PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).

Karcinom jednjaka

karcinomjednjaka
Jednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć.

Flebotromboza

flebotromboza
Flebotromboza -phlebothrombosis (duboka venska tromboza) je stvaranje krvnog ugruška u dubokim venama, a u 80 odsto slučajeva posljedica je dugotrajnih i neliječenih proširenih površinskih vena. Kada su površinske vene jako proširene, u duboki venski sastav prelazi puno venske krvi.

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Lizin

Lizin - CroMaps zdravstveni vodičLizin je esencijalna aminokiselina izolirana 1889. godine iz mliječnog proteina kaseina. Kemijska struktura lizina je otkrivena 1902. godine. Budući da ga naš organizam ne može sintetizirati , lizin se u dovoljnoj mjeri mora uzimati hranom.

Lizin sudjeluje u izgradnji bjelančevina te stvaranju kolagena. Uz to što sudjeluje u izgradnji bjelančevina, neophodna je za stvaranje kolagena i time povoljno djeluje na svim mjestima gdje se nalazi kolagen, npr. vezivna tkiva i stijenke krvnih žila, jer pomaže u očuvanju njihove strukture. Lizin je za organizam jednako važan kao i vitamin C.

Zdrav organizam sadrži pola kilograma lizina koji funkcionira kao sastavni dio vezivnog tkiva. Vezivno tkivo stvara potkožni sloj te dijeli, obavija, učvršćuje i spaja unutarnje organe te dovodi k njima živce i krv. Lizin je nezamjenjiv u sintezi L-karnitina, aminokiseline esencijalne za metabolizam masti, stvaranje energije i očuvanje određenih mišićnih funkcija.

Lizin i djelovanje na zdravlje

Primjena lizina vrlo je široka - od sudjelovanja u zarastanju ožiljaka, strija, bora na licu, krhkih krvnih žila, pa sve do pomoći u borbi protiv virusa.  Pridonosi razvoju, obnovi tkiva, stvaranju enzima, hormona i antitijela, kao i sintezi kolagena i zdravlju kostiju. Vjeruje se da lizin sudjeluje u apsorpciji i pohrani kalcija. Nadalje, lizin održava ravnotežu dušika, a i igra važnu ulogu u obrani organizma. Pridonosi zdravlju srca, krvožilnog sustava, jačanju stijenka arterija. Lizin smanjuje mogućnost nastajanja i/ili sprečava herpes-simpleks infekciju, potreban je za rast, obnavljanje tkiva, stvaranje antitijela, hormona i enzima.

U slučaju nedostatka lizina mogu nastupiti smetnje funkcija organizma koje ovise o lizinu. To se posebno odnosi na rast, ravnotežu dušika u organizmu i obrambene funkcije organizma. Ako ste često umorni, nesposobni da se koncentrirate, podložni mučnini, vrtoglavici, opadanju kose i anemiji, možda vam nedostaje lizin. Starije osobe, naročito muškarci, imaju potrebe za više lizina nego mlađe osobe.

Doziranje

Dnevna potreba za lizinom je otprilike 24 mg/ kg tjelesne mase.

Ako imate groznicu ili neku drugu herpes-simpleks infekciju, preporučljivi su dodaci lizina u dozama od 3 do 6 grama dnevno uz namirnice bogate lizinom. Uzimati između obroka, sa vodom a ne sa proteinima.

Najbolji prirodni izvori Lizina

Prirodni izvori su riba, mlijeko, grah, meso, sir, kvasac, jaja, proizvodi od soje, sve namirnice bogate proteinima.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.