BILJKA SE PREPORUČA ZA

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...

Pijelonefritis

Pijelonefritis
Pijelonefritis je akutna ili kronična upala pijelona bubrega i potpornog tkiva bubrežnih putova, a uzrokovana je bakterijama. Nastaje najčešće prodorom bakterija iz mokraćnog mjehura putem mokraćovoda u bubreg. Urinarni sustav pomaže u održavanju potrebne ravnoteže vode i soli u organizmu.

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

LjupčacLatinski naziv: Levisticum officinale L.
Drugi nazivi: ijubačac, miloduh, milobud, luštrik, luštek, velestika, luštrek, selen, torjevac, biljka "vegeta", maggy biljka

Ljupčac-CroMaps zdravstveni vodičLjupčac je kultivirana biljka specifična mirisa, visoka do 2 m, zeljasta trajnica iz por. štitarki (Apiaceae). Podrijetlom iz Perzije, nastanjuje planinska područja velikog dijela Europe i Sjev. Amerike. Listovi su mesnati, tamnozeleni, svijetložuti cvjetovi udruženi su u štitasti cvat, plodovi plosnati, do 7 cm veliki. Vrlo je mirisan (poput celera) pa se rabi kao začin. Cvate od lipnja do kolovoza. Ima sitne, žute cvjetove. Plodovi sazrijevaju ujesen. Korijen vadimo u proljeće i u kasnu jesen. Cijela biljka je iskoristiva od korijena do sjemena iako se u kulinarstvu najčešće upotrebljavaju svježi listovi koji su u našoj klimi dostupni od 3. do 10.mj.

Listove brati po potrebi, ali uvijek ostaviti mlade središnje listove. Za pohranu ubrati prije nego biljka procvate. Stabljike skupljati u proljeće. Sjeme skupljati u kolovozu i rujnu, kad sazri i posmeđi. Stabljike s listovima sušiti na sjenovitom mjestu, a potom listove odvojiti od stabljika. Štitce sa sjemenkama odrezati i sušiti na sjenovitom mjestu, a potom sjemenke istresti.

Svježe listove čuvati 3-4 dana u plastičnoj vrećici u hladnjaku ili zamrznuti u posudi za led i tako čuvati 3-4 mjeseca. Osušene sjemenke i listove zdrobiti ili samljeti  i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu.

Korijen ubrzava lučenje mokraće, sluzi, potiče tek, ublažava grčeve. Uspješan je kod pojave bjelančevina u mokraći, upale bubrežne čašice, kod reume i gihta, srčanih oboljenja te pogotovo kod vodene bolesti. Ublažava probavne smetnje i migrenu ako je ona posljedica slaba rada bubrega.  Biljka je korisna za izlučivanje vode iz tijela, kod bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, pospješuje mjesečnicu, pojačava tek.

Sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca. Jača cijeli organizam, pospješuje protok krvi. Oblozi od skuhana korijena ubrzavaju zacjeljivanje starih, gnojnih rana. Protiv tuberkuloze: žlicu meda i žlicu maslaca pomiješamo sa žličicom naribana korijena biljke i žlicom hrena. Za proljetno liječenje pomiješamo jaje i narezane listove ljupčaca te ispržimo. Listove upotrebljavamo za čaj kod bolesnih bubrega i mjehura. Čaj od plodova smiruje dišne organe i sprečava nadimanje.

Čaj za bolju funkciju bubrega
Dvije žlice osušenog korijena prelijemo s 2,5 dcl hladne vode i ugrijemo do vrenja. Pije se 2 puta dnevno ujutro i navečer. Osobe koje imaju problema sa upalnim procesima mokraćnih puteva također mogu koristiti ovaj čaj.

Napomena! Trudnice i bolesnici s povišenom tjelesnom temperaturom ne smiju uzimati ljupčac.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.