BILJKA SE PREPORUČA ZA

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Amebijaza

amebijaza1
Amebijaza (Amebiasis) predstavlja protozoalnu infekciju koja protiče akutno ili kronično pod slikom kolitisa (zapaljenje sluznice debelog crijeva) ili vancrijevnih manifestacija. Amebijaza je parazitarna bolest uzrokovana Entamebom histolyticom.

Trihineloza

trihineloza1
Trihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna...

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

LovorLatinski naziv: Laurus nobilis
Drugi nazivi: Plemeniti lovor, loborika, labor, lobor, lovorika

Lovor -CroMaps zdravstveni vodičLovor je uvijek zeleni grm ili drvo iz porodice lovorika na čijim su granama i grančicama naizmjenično smješteni kožasti, tamnozeleni, šiljasti, eliptični, na rubovima valoviti listovi dužine 3 do 7 cm. Mali žutozeleni cvjetovi združeni su u bokore i iz njih se nakon oplodnje razvijaju mali crnoplavi plodovi. Lovor je zimzeleno drvo (visoko i do 8 metara).

Lovorov list i plod koriste se kao lijek i začin, a lovorovo ulje isključivo u ljekovite svrhe. List sadrži eterično ulje, škrob, gorke supstancije i tanin, a plod eterično ulje, masno biljno ulje, škrob i šećer.

Ljekoviti dijelovi biljke
Listove treba brati kad su posve razvijeni i kožasti, jer mlađi sušenjem obično pocrne. Suše se na zraku i u sjeni. Plodovi, malene crne bobice, beru se kad su posve zrele. Iz svježih bobica dobiva se ulje -zelena, zrnata, maziva masa aromatična mirisa.

Ljekovito djelovanje
Lovor ima antiseptično djelovanje, jača apetit, poboljšava probavu, sprječava vrenje u crijevima i pomaže izbacivanje nagomilanih plinova u crijevima. Također je dobar kao sredstvo za iskašljavanje. Koristi se u liječenju kroničnog bronhitisa, prehlade, gripe i reumatizma.

Indikacije: Živčani sustav -nervoza, stres, nesanica.
Krvožilni sustav -slabost cirkulacije, srčane opresije
Dišni sustav -prehlada, bronhitis, otežano disanje, kongestija nosa (začepljenost).
Probavni sustav -povišene masnoće u krvi, nadutost, inapeticija (loš tek), proljev.
Genitourinarni sustav -problemi s prostatom, otežano mokrenje, bolne menstruacije.
Lokomotorni sustav -mišićni i reumatski bolovi, ukočen vrat.
Koža -modrice, pedikuloza (ušljivost), svrab, virusne infekcije, lišaji, celulit.
Kombinacije: dobro se miješa s eteričnim uljem ružmarina, tamjanom, čempresom, borovicom, borom.

Mast protiv reumatizma
Dobro zgnječite 20 grama svježih i zrelih bobica lovora (u drvenom ili porculanskom mužaru) pa ih kuhajte 15 minuta u litri vrele vode. Dobiveni sok procijedite kroz platnenu krpu i ostavite da se ohladi. S površine pokupite lovorovo ulje i pomiješajte ga sa žličicom (neosoljene) svinjske masti. Dobro izmiješajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj posudici. Mast pripravljena od lovorovog ulja odličan je preparat za ublažavanje ili otklanjanje reumatskih tegoba, kod bolova u mišićima i zglobovima. Komprese i lokalno utrljavanje koristite kod ukočenog vrata i reumatskih bolova.

Čaj protiv gripe i bronhitisa
Tri usitnjena svježa lovorova lista kuhajte 10 minuta u dva i pol decilitra vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procijedite, dodajte žlicu limunova soka i dvije žličice meda. Kod gripe ili bronhitisa pijte dva do tri puta (po 2,5 dcl) čaja od lovorova lista.

Lovorovo ulje primjenjuje se isključivo izvana. Vrlo je prikladno za masažu. Omekšava potkožne čireve i čvoruge. Ljekovito je protiv raznih kožnih osipa, bolova u mišićima, kod nategnutih mišića i uganuća zglobova te reumatizma.

Mirisna svjetiljka par kapi ulja odorirati će zrak i osvježiti prostor smanjujući mogućnost zaraze bakterijama i virusima.

Kupke pomažu kod nesanice, stresa, bolova u mišićima.

Oprez upotrebljavajte ga u malim količinama jer može izazvati iritaciju kože!

 

na vrh

Komentari

  • od listova lovora kuhamo jak čaj koji ulijemo u kadu kada su kupamo, pomaže kod reumatskih bolova, a iscrpinu od narezanih listova u alkoholu upotrebljavamo kod nategnutih tetiva, uganuća, reume....

    Komentar Magda, 27/01/2015 6:30pm (5 years ago)

  • Ukoliko zelite svjeze ubran lovor iz Opatije saljem u bilo koji dio Hrvatske putem dostave preko Tiska javite mi se na mail-marijana.lusnickic@gmail.com

    Komentar Marijana, 05/01/2015 11:42pm (5 years ago)

  • sitno narežite 30 grama svježeg lovorovog lista te ga stavite u staklenku i prelijte sa tri decilitra rakije (jakosti najmanje 60%) ili u alkohol, držite sve dobro zatvoreno 10 dana na toplom mjestu, a zatim ocijedite. iscrpina od lovorovog lista odličan je lijek kod nateknuća tetiva, bolova u mišićima, nategnuća mišića, reume, uganuća zglobova, meni pomaže kod reume i bolova u mišićima

    Komentar Ivan, 29/05/2014 5:50pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.