PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Lubenica

Lubenica -CroMaps zdravstveni vodičLubenica (citrullus lanatus) je vrlo je ukusno vodenasto voće, tamnozelene ili šarene kore i crvene ili žute sredine, težine do 20 kg. Pripada porodici Cucurbitacae, kao i lubenice, tikve i krastavci.

Plod sadrži preko 90% vode, vrlo malo bjelančevina te 10% voćnog šećera. Od vitamina sadrži karotine, vitamine grupe B i malo vitamina C. Od minerala sadrži kalij, magnezij, fosfor, kalcij, cink, željezo i bakar. Antioksidativni nutrijenti iz lubenice -vitamin C, beta karoten i likopen - učinkoviti su u onesposobljavanju slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenja tjelesnih stanica i tako štite organizam od bolesti. 

Lubenica sadrži aminokiseline: arginin i citrulin, koje su važne u procesima metabolizma i razgradnje proteina u organizmu te stvaranja mokraćevine, čime se spriječava nagomilavanje dušičnih spojeva u većim koncentracijama i stimulira pretvorba amonijaka u ureju i izlučivanje putem mokraće. Na taj se način podržava funkcija dva glavna organa detoksikacije (eliminiranja štetnih tvari iz organizma): jetre i bubrega.

Antioksidativna funkcija likopena podrazumijeva zaštitu stanice i staničnih struktura od štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala, a to djelovanje važno je i u prevenciji bolesti srca. Povoljno djeluje na rad probavnih organa te izlučivanje vode iz organizma. Sama po sebi lubenica je dobra za pročišćavanje bubrega i mokraćnog sustava, a sjemenke lubenice imaju vrsno diuretičko djelovanje. Lubenica sadrži i cutrilin, aminokiselinu koja opušta krvne žile i poboljšava dotok krvi, djelujući poput "prirodne Viagre". Lubenica je bogat izvor vitamina B skupine, koji su odgovorni za proizvodnju energije iz hrane u tijelu. Posebno je dobar izvor vitamina B6 i B1 te minerala magnezija i kalija.

Za ovu namirnicu može se reći da posjeduje visoku nutritivnu gustoću jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama, ali istodobno snabdijeva tijelo s dosta važnih nutrijenata. Zbog velikog sadržaja vode odlično gasi žeđ. U prehrani se koristi svježa, u voćnim salatama i za pravljenje slatkog. Iako se lubenice sad mogu nać na tržištu tijekom cijele godine, sezona lubenica je u ljeti kad su slatke i najbolje kvalitete. Lubenica pripada voću s malo kalorija tako da 100 grama jestivog dijela ploda sadrži 21 kcal ili 88 kJ.

Izvor:

· Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004. PMID:15197064.
Fortin, Francois, Editorial Director. Visual Foods enciklopedija. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York 1996. Macmillan, New York 1996.

· Wood, Rebecca. The Whole Foods Encyclopedia. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988 1988. PMID:15220.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.