PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Lubenica

Lubenica -CroMaps zdravstveni vodičLubenica (citrullus lanatus) je vrlo je ukusno vodenasto voće, tamnozelene ili šarene kore i crvene ili žute sredine, težine do 20 kg. Pripada porodici Cucurbitacae, kao i lubenice, tikve i krastavci.

Plod sadrži preko 90% vode, vrlo malo bjelančevina te 10% voćnog šećera. Od vitamina sadrži karotine, vitamine grupe B i malo vitamina C. Od minerala sadrži kalij, magnezij, fosfor, kalcij, cink, željezo i bakar. Antioksidativni nutrijenti iz lubenice -vitamin C, beta karoten i likopen - učinkoviti su u onesposobljavanju slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenja tjelesnih stanica i tako štite organizam od bolesti. 

Lubenica sadrži aminokiseline: arginin i citrulin, koje su važne u procesima metabolizma i razgradnje proteina u organizmu te stvaranja mokraćevine, čime se spriječava nagomilavanje dušičnih spojeva u većim koncentracijama i stimulira pretvorba amonijaka u ureju i izlučivanje putem mokraće. Na taj se način podržava funkcija dva glavna organa detoksikacije (eliminiranja štetnih tvari iz organizma): jetre i bubrega.

Antioksidativna funkcija likopena podrazumijeva zaštitu stanice i staničnih struktura od štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala, a to djelovanje važno je i u prevenciji bolesti srca. Povoljno djeluje na rad probavnih organa te izlučivanje vode iz organizma. Sama po sebi lubenica je dobra za pročišćavanje bubrega i mokraćnog sustava, a sjemenke lubenice imaju vrsno diuretičko djelovanje. Lubenica sadrži i cutrilin, aminokiselinu koja opušta krvne žile i poboljšava dotok krvi, djelujući poput "prirodne Viagre". Lubenica je bogat izvor vitamina B skupine, koji su odgovorni za proizvodnju energije iz hrane u tijelu. Posebno je dobar izvor vitamina B6 i B1 te minerala magnezija i kalija.

Za ovu namirnicu može se reći da posjeduje visoku nutritivnu gustoću jer ne opterećuje tijelo suvišnim kalorijama, ali istodobno snabdijeva tijelo s dosta važnih nutrijenata. Zbog velikog sadržaja vode odlično gasi žeđ. U prehrani se koristi svježa, u voćnim salatama i za pravljenje slatkog. Iako se lubenice sad mogu nać na tržištu tijekom cijele godine, sezona lubenica je u ljeti kad su slatke i najbolje kvalitete. Lubenica pripada voću s malo kalorija tako da 100 grama jestivog dijela ploda sadrži 21 kcal ili 88 kJ.

Izvor:

· Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004. PMID:15197064.
Fortin, Francois, Editorial Director. Visual Foods enciklopedija. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York 1996. Macmillan, New York 1996.

· Wood, Rebecca. The Whole Foods Encyclopedia. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988 1988. PMID:15220.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.