PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Zubna proteza

zubnaproteza
Kad prirodni zubi više ne mogu obavljati svoju funkciju, zubna proteza omogućava da se ponovno žvače normalno. Privikavanje na nju nije uvijek lako jer strano tijelo u ustima izaziva osjećaj nelagode.Proteze olakšavaju život mnogim starijim osobama, ali treba znati da...

Estetska stomatologija

estetskakirurgija
Estetska stomatologija je interdisciplinarna grana stomatologije koja ujedinjuje gotovo sva područja stomatologije, a dovedena je do savršenstva kako estetski tako i funkcionalno. Dok se tradicionalna stomatologija fokusira na oralnu higijenu i sprječavanje, dijagnosticiranje i liječenje zubnih bolesti, estetska stomatologija se...

Venski ulkus

venskiulkus01
Kronična venska insuficijencija započinje pokretanjem niza događaja koji dovode do patoloških promjena u venama i tkivima (destrukcije venskih zalistaka ili kronične opstrukcije vene), a posljedica je kronična venska hipertenzija.

Venska tromboza

tromboflebitis
Venska tromboza nastaje zastojem tromba (krvnog ugruška) u veni. Mogu biti zahvaćene površinske vene što se naziva superficijalni tromboflebitis ili duboke vene pa se govori o dubokoj venskoj trombozi.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Magnezij

Magnezij -CroMaps zdravstveni vodičMagnezij (Mg) je esencijalni makromineral i elektrolit čija je uloga u organizmu višestruka. Neophodan je za metaboliziranje kalcija i vitamina C, kao i fosfora, natrija i kalija. U tijelu je prisutan u količini od 0,05 % ukupne tjelesne težine. Oko 70 % magnezija nalazi se u kostima s kalcijem i fosforom, dok je preostalih 30 % prisutno u mekim tkivima i tjelesnim tekućinama. Magnezij je važan za brojne esencijalne metaboličke procese. Veliki dio magnezija nalazi se unutar stanica gdje
djeluje kao aktivni centar enzima važnih za metabolizam aminokiselina i ugljikohidrata. Pomaže apsorpciju drugih minerala (Ca, P, Na, K), iskorištenje vitamina C i E.  Magnezij je, kao i kalcij otkriven 1808. godine, a oba minerala otkrio je Sir Humphrey Davy.

Magnezij je jedan od najzastupljenijih iona u stanicama, nalazi se i u kostima, sudjeluje u enzimskim biokemijskim reakcijama u stanicama, u normalnom radu mišića, u izgradnji kostiju; značajan je za održavanje normalnog krvnog tlaka i za funkcije središnjeg živčanog sustava. Znanstvenici su utvrdili da je magnezij jedna od 8 neophodnih tvari u metabolizmu ugljikohidrata. Ravnotežu magnezija u tijelu reguliraju crijeva i bubrezi.

Magnezij spada u koenzimske faktore koji su potrebni u metabolizmu esencijalnih masnih kiselina, čime utječu na stvaranje parakrinih hormona eikozanoida. Prerafinirana i industrijski prerađena hrana siromašna magnezijem te je danas nedostatak magnezija sve češći. Potrebe za magnezijem se povećavaju tijekom rasta, trudnoće ili dojenja. Osobe koje redovito vježbaju zahtijevaju više magnezija jer gube više minerala. Bubrežni bolesnici ne smiju uzimati magnezij bez konzultacija s liječnikom. Postoji mogućnost interakcija s nekim lijekovima pa je potreban oprez. Manjak magnezija uvijek je popraćen i promjenama u metabolizmu kalcija i kalija. Pravilan odnos magnezija i kalcija je od iznimne važnosti.

Magnezij i djelovanje na zdravlje

Bitan je za djelotvorno funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava i važan je za pretvaranje šećera u krvi u energiju. U kombinaciji sa kalcijem poznat je kao antistresni mineral.

Magnezij nam pomaže u savladavanju depresije, doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema i pomaže prevenciju srčanih napada. Održava zube u zdravijem stanju. Pomaže sprečavanje taloženja kalcija, stvaranje kamenaca u bubrezima i žuči. Olakšava probavne smetnje.

Poznato je da se kod manjka magnezija javljaju slabost, grčevi u mišićima (tetanija i tremor), poremećaji rada srca, živčana razdražljivost, glavobolje. Nedostatak magnezija može izazvati pojačano zgrušavanje krvi, naročito u već oštećenim krvnim žilama.

Doziranje

Potrebe za magnezijem ovise o nizu faktora kao što su zdravstveno stanje čovjeka, starost, sastav hrane, konzumiranje alkohola, stres, trudnoća i dojenje. RDA za žene je 280 -300 mg, a za muškarce 350 -400 mg. Unos prevelike količine magnezija, u prvom redu putem dijetetskih pripravaka i putem lijekova, može izazvati ozbiljne poremećaje, koji mogu u konačnici oštetiti organizam. Pravilnom prehranom se dnevno unese oko 300 mg magnezija.

Magnezij najbolje djeluje sa vitaminom A, kalcijem i fosforom.

Najbolji prirodni izvori Magnezija

Najučinkovitiji način povećanja unosa magnezija je hranom. Ovim se putem lakše apsorbira nego iz dodataka prehrani. Magnezija ima osobito u orašastim plodovima, žitaricama, grahu, zelenom lisnatom povrću, ribi, smokvama, žutom kukuruzu i crvenom mesu pa kod normalne raznovrsne prehrane s njim ne bi trebalo biti problema. Sto grama crne čokolade sa 70 posto kakaa osigurava 11 mg magnezija. Dobar izvor je i mlijeko u prahu. Možete i piti mineralnu vodu koja u sebi ima više od 70 mg magnezija po litri.

Ako konzumirate alkohol u većim količinama, uzimajete više magnezija. Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule ili estrogen u bilo kojem obliku, preporučeno je da uzimaju veće količine magnezija. Ukoliko u prehrani imate dosta jezgrastih plodova, sjemenki i zelenog povrća, vjerojatno u izobilju dobivate magnezij -kao i oni koji žive u regijama sa tvrdom vodom. Rafinirane namirnice često su osiromašene magnezijem.

Izvor
· ^ "Magnesium in health". www.mg12.info
· ^ a b University of Maryland Medical Center. Magnesium

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.