BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom štitnjače

stitnjacakarcinom
štitnjača (lat. glandula thyroidea) je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem, budući da svoje hormone koje proizvodi izlučuje izravno u krv. Sastoji se od dva režnja koja su međusobno spojena suženim dijelom, ima oblik leptira.

Tromboflebitis

tromboflebitis
U ljudskom tijelu nalaze se tri vrste vena, i to: površne vene -nalaze se neposredno ispod kože, duboke vene -nalaze se između mišića,   perforantne vene -spajaju površne i duboke vene.Tromboflebitis je aseptična ili septična upala venske stijenke.

Nos

nos
Deformiteti nosa -estetski i funkcionalni poremećaj. Nos je organ koji ima više važnih funkcija. Osnovna je disanje -zrak koji se kroz nos udiše grije se i vlaži te se na taj način zaštićuju donji dišni putevi.Druga je funkcija nosa protektivna...

Šarlah

sarlah
Šarlah (škrlet, scarlatina) je akutna, zarazna bolest, od koje obolijevaju najčešće djeca predškolskog i školskog uzrasta, uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju sitno-točkasti osip i malinastim jezikom, koji može imati bijeli pokrov.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Majčina dušicaLatinski naziv: Thymus serpyllum
Drugi nazivi: babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabracpepriš, paponak, timijan

Majčina dušica-CroMaps zdravstveni vodičMajčina dušica spada u porodicu usnača (lat. Lamiaceae). Majčina dušica i timijan imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana nešto izraženija. Srodna je s majoranom, mravincem (origano), bosiljkom, metvicom, ružmarinom i kaduljom. Majčina dušica je trajna oko 30 cm visoka, grmasta biljka. Majčina dušica je višegodišna zeljasta biljka grmolikog oblika, vrlo jakog aromatičnog mirisa, no okus je pomalo gorak.

Puzeći grmić s brojnim izdancima i vriježama, grančice su mu uspravne, a listovi uski elipsasto sivo - zeleni s kratkim peteljkama, goli ili obrasli dlakama. Roze do lila cvjetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvjetove, jakog i ugodnog mirisa. Raste na sunčanim suhim padinama, kamenjarima, pašnjacima, livadama, u parkovima, vrtovima, na poljima, uz puteve i uz more. Poznat je veliki broj broj samostalnih oblika majčine dušice, ali ih nestručnjaci ne razlikuju i Thymus serpyllum je zapravo skupno ime za različite oblike i vrste, koje su međusobno povezane križancima i prijelaznim oblicima.

Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Majčina dušica biljka je koja prije svega pomaže ženama. Majčina dušica je jak antiseptik za unutarnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Koristi se kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Upotrebljava se protiv crijevnih parazita, a naročito protiv dječjih glista.

Cvate čitavo ljeto i sabire se čitava biljka bez korijenja i osušenih dijelova biljke. Osušena biljka sadrži oko 0,6% eteričnog ulja (Oleum Serpylli), koje se sastoji pretežno od cineola, a najvažniji sastojak ulja, timol, zastupljen je u manjoj količini. Majčina dušica sadrži sadrži još karvakrol, tanin, gorke tvari i flavone. Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima.

Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Treba odsjecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu i to škarama. Za zaštitu u vrijeme epidemija se preporučuje svakodnevna uporaba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Bere se u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Za liječenje se sabiru mladice s cvjetovima prije i za vrijeme cvatnje. Upotrebljava se samo gornja trećina biljke.

Onima koji pate od čestih upala bronhija, sekreta u plućima, imaju slabu probavu i neredovitu stolicu ili imaju reumatske bolove često se kao pravi spas nudi majčina dušica. Majčina dušica smiruje kašalj, hripavac, živce. Uspavljuje, pospješuje znojenje. Majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice, reume, gihta. Vrlo vrijedna čajna mješavina za liječenje slabokrvnosti kod mladih i starih je majčina dušica pomiješana s jednakim dijelom koprive. Fitoterapeuti tvrde da se čaj od majčine dušice nikad ne kuha u otvorenoj posudi.

Priprema čaja: vrhom punu čajnu žličicu bilja prelijemo s 1/4 litre upravo prokuhane vode i ostavimo da kratko odstoji. Čaj pijte tri puta dnevno za maksimalni učinak,a  možete mu dodati i žlicu meda i sok pola limuna.

Protiv reume - tinktura od majčine dušice: 80 g cvijetova, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo s 38 - 40 % -tnom voćnom rakijom i ostavimo 20 dana na suncu, procijedite i koristite za masiranje bolnih mjesta na tijelu.

Sirup od majčine dušice: cvjetove i stabljike, koje smo nabrali po sunčanom vremenu pri stavljanju u staklenku smočimo mokrim rukama. Staklenku napunimo naizmjence zbijenim redovima bilja i meda. Sve zajedno ostavimo oko tri tjedna na suncu.

Za zdrave sinuse: jednu jušnu žlicu majčine dušice prelijte vrućom vodom i inhalirajte se dva puta dnevno.

Pripravke od ove biljke ne bi trebale uzimati osobe s komplikacijama žuči, s akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i s jetrenim komplikacijama.

 

na vrh

Komentari

 • Majčina dušica namočena u rakiji ili maslinovom ulju djelotvorna je kod bakterijskih oboljenja crijeva i pluća.

  Komentar Tea, 27/01/2015 9:19pm (5 years ago)

 • Ružmarin je biljka koja se često koristi u kuhanju. Sadrži prirodnu masnu kiselinu koja potiče stanice karcinoma u tumorima da zaustave reprodukciju i na kraju odumru.
  Druga uobičajena biljka, peršin poznato je da je učinkovita protiv karcinoma, zbog posebnog sastojka - apigenine koji sadrži. Ova prirodna ulja je pokazala su da mogu spriječiti angiogeneze koja potiču rast krvnih žila a koje opskrbljuju kancerozne tumore s hranjivim tvarima.
  Majčina dušica je obdarena s eteričnim uljem koje je bogato timolom. Timol, uz ružmarinska kiselinu i ursolic areterpenes i smatra se da su korisni u borbi protiv stanica karcinoma. U isto vrijeme, majčina dušica ima izuzetno jak anti-septička i antioksidativna svojstva.
  Menta, često se koristi za aromatiziranje a bogata fitokemikalijama koje su poznate da mogu odsijeći prokrvljenost tumora karcinoma, čime dovodi do njihovog prerane smrti.
  Zeleni čaj kao snažan izvor antioksidansa se smatra učinkovit u prevenciji i liječenju karcinoma.

  Komentar Emil, 23/11/2014 10:33am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.