BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Menstrualni poremećaji

menstrualnetegobe
Svakog mjeseca u zdrave žene dolazi do menstrualnog krvarenja iz maternice u trajanju do sedam dana, što smatramo normalnim ginekološkim krvarenjem. Sluznica maternice odgovara na hormone koje stvara jajnik.

Ciste jajnika

cistajajnika
Ciste jajnika (ovarijske ciste) su patološke promjene obavijene kapsulom, ispunjene tekućinom ili polu-čvrstim tkivom koje se nalaze u ili na jajniku. Većina cista je dobrućudna i povlače se za jedan do tri mjeseca nakon njihova nastanka bez uzrokovanja bilo kakvih problema.

Emfizem

emfizem
Emfizem ili kronična opstrukcijska bolest pluća (KOB) je bolest kroničnog i progredirajućeg tijeka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva emfizema, ali i pušenje se smatra čestim uzrokom, aktivno ili...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Majčina dušicaLatinski naziv: Thymus serpyllum
Drugi nazivi: babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabracpepriš, paponak, timijan

Majčina dušica-CroMaps zdravstveni vodičMajčina dušica spada u porodicu usnača (lat. Lamiaceae). Majčina dušica i timijan imaju ista svojstva, s tim da su ona u timijana nešto izraženija. Srodna je s majoranom, mravincem (origano), bosiljkom, metvicom, ružmarinom i kaduljom. Majčina dušica je trajna oko 30 cm visoka, grmasta biljka. Majčina dušica je višegodišna zeljasta biljka grmolikog oblika, vrlo jakog aromatičnog mirisa, no okus je pomalo gorak.

Puzeći grmić s brojnim izdancima i vriježama, grančice su mu uspravne, a listovi uski elipsasto sivo - zeleni s kratkim peteljkama, goli ili obrasli dlakama. Roze do lila cvjetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvjetove, jakog i ugodnog mirisa. Raste na sunčanim suhim padinama, kamenjarima, pašnjacima, livadama, u parkovima, vrtovima, na poljima, uz puteve i uz more. Poznat je veliki broj broj samostalnih oblika majčine dušice, ali ih nestručnjaci ne razlikuju i Thymus serpyllum je zapravo skupno ime za različite oblike i vrste, koje su međusobno povezane križancima i prijelaznim oblicima.

Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Majčina dušica biljka je koja prije svega pomaže ženama. Majčina dušica je jak antiseptik za unutarnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Koristi se kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Upotrebljava se protiv crijevnih parazita, a naročito protiv dječjih glista.

Cvate čitavo ljeto i sabire se čitava biljka bez korijenja i osušenih dijelova biljke. Osušena biljka sadrži oko 0,6% eteričnog ulja (Oleum Serpylli), koje se sastoji pretežno od cineola, a najvažniji sastojak ulja, timol, zastupljen je u manjoj količini. Majčina dušica sadrži sadrži još karvakrol, tanin, gorke tvari i flavone. Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima.

Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Treba odsjecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvijetu i to škarama. Za zaštitu u vrijeme epidemija se preporučuje svakodnevna uporaba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Bere se u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Za liječenje se sabiru mladice s cvjetovima prije i za vrijeme cvatnje. Upotrebljava se samo gornja trećina biljke.

Onima koji pate od čestih upala bronhija, sekreta u plućima, imaju slabu probavu i neredovitu stolicu ili imaju reumatske bolove često se kao pravi spas nudi majčina dušica. Majčina dušica smiruje kašalj, hripavac, živce. Uspavljuje, pospješuje znojenje. Majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice, reume, gihta. Vrlo vrijedna čajna mješavina za liječenje slabokrvnosti kod mladih i starih je majčina dušica pomiješana s jednakim dijelom koprive. Fitoterapeuti tvrde da se čaj od majčine dušice nikad ne kuha u otvorenoj posudi.

Priprema čaja: vrhom punu čajnu žličicu bilja prelijemo s 1/4 litre upravo prokuhane vode i ostavimo da kratko odstoji. Čaj pijte tri puta dnevno za maksimalni učinak,a  možete mu dodati i žlicu meda i sok pola limuna.

Protiv reume - tinktura od majčine dušice: 80 g cvijetova, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo s 38 - 40 % -tnom voćnom rakijom i ostavimo 20 dana na suncu, procijedite i koristite za masiranje bolnih mjesta na tijelu.

Sirup od majčine dušice: cvjetove i stabljike, koje smo nabrali po sunčanom vremenu pri stavljanju u staklenku smočimo mokrim rukama. Staklenku napunimo naizmjence zbijenim redovima bilja i meda. Sve zajedno ostavimo oko tri tjedna na suncu.

Za zdrave sinuse: jednu jušnu žlicu majčine dušice prelijte vrućom vodom i inhalirajte se dva puta dnevno.

Pripravke od ove biljke ne bi trebale uzimati osobe s komplikacijama žuči, s akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i s jetrenim komplikacijama.

 

na vrh

Komentari

 • Majčina dušica namočena u rakiji ili maslinovom ulju djelotvorna je kod bakterijskih oboljenja crijeva i pluća.

  Komentar Tea, 27/01/2015 9:19pm (5 years ago)

 • Ružmarin je biljka koja se često koristi u kuhanju. Sadrži prirodnu masnu kiselinu koja potiče stanice karcinoma u tumorima da zaustave reprodukciju i na kraju odumru.
  Druga uobičajena biljka, peršin poznato je da je učinkovita protiv karcinoma, zbog posebnog sastojka - apigenine koji sadrži. Ova prirodna ulja je pokazala su da mogu spriječiti angiogeneze koja potiču rast krvnih žila a koje opskrbljuju kancerozne tumore s hranjivim tvarima.
  Majčina dušica je obdarena s eteričnim uljem koje je bogato timolom. Timol, uz ružmarinska kiselinu i ursolic areterpenes i smatra se da su korisni u borbi protiv stanica karcinoma. U isto vrijeme, majčina dušica ima izuzetno jak anti-septička i antioksidativna svojstva.
  Menta, često se koristi za aromatiziranje a bogata fitokemikalijama koje su poznate da mogu odsijeći prokrvljenost tumora karcinoma, čime dovodi do njihovog prerane smrti.
  Zeleni čaj kao snažan izvor antioksidansa se smatra učinkovit u prevenciji i liječenju karcinoma.

  Komentar Emil, 23/11/2014 10:33am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.