PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Demencija

demencija
Proces starenja sam po sebi obilježen je brojnim promjenama u našem organizmu. Promjene su organske, ali i psihičke. Pojam demencije odnosi se na promjene u spoznajnim sposobnostima u bolesnika s organskim oboljenjem središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem...

Nesanica

nesanica
Gotovo da nema odrasle osobe koja se do sada nije našla u situaciji da u određenom razdoblju ne pati od problema s nesanicom. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga.

Vratna kralježnica

vratnakraljez1
Bolesti vratne kralježnice, jedan uzrok za brojne simptome. Kralježnica je šuplji koštani stup koji čini os tijela. Njezina građa omogućava veliku pokretljivost trupa i uspravno držanje zahvaljujući koordiniranom djelovanju mišića, sveza i kostiju.  Normalno kralježnica ima četiri zakrivljenosti: dvije prema...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Mangan

Magnezij -CroMaps zdravstveni vodičOvaj element ubraja se u grupu minerala u tragovima („trace elements“). Mangan (Mn) sudjeluje u aktivnostima mnogih enzima, uključujući neke u metabolizmu lipida, bjelančevina i ugljikohidrata. Promiče normalan rast kostiju, pomaže u održavanju reproduktivnog zdravlja, živčanog i imunološkog sustava, te sudjeluje u regulaciji šećera u krvi. Mangan pomaže tijelu apsorbirati vitamin B1 i vitamin E, pomaže vitaminima B-kompleksa u borbi protiv depresije, tjeskobe i drugih psiholoških poremećaja. Poboljšava fuknciju štitnjače koja ovisi o ravnoteži mangana i joda, a nedostatak može uzrokovati hipotireozu (značajan je za stvaranje tiroksina, glavnog hormona tiroidne žlijezde).

Obično se dnevno izluči iz tijela oko 4 miligrama mangana. Tijelo odraslog čovjeka u prosjeku sadrži oko 10 – 20 mg mangana.

Mangan i djelovanje na zdravlje

Mangan ima vrlo važnu ulogu u pravilnom oblikovanju i održavanju kostiju, hrskavice i veznog tkiva, pridonosi sintezi bjelančevina i genetskog materijala, djeluje kao antioksidans, pomaže stvaranju energije iz hrane. Mangan može smanjiti umor, spriječiti osteoporozu pa čak poboljšati pamćenje. Nedostatak mangana vezan je za neplodnost, malforacije kostiju, slabost, aterosklerozom, konvulzije, očni problemi, poremećaji srca, visokog kolesterola, hipertenzije, razdražljivosti, gubitka pamćenja, kontrakcije mišića, oštećenja gušterače, obilno znojenje, brzi puls, drhtanje i osteoporoza.

Ako patite od povratne vrtoglavice, mogli biste da dodate više mangana svojoj ishrani. Zaboravni i svi koji imaju problema sa pamćenjem trebaju provjeriti da li uzimaju dovoljno ovog minerala. Oni koji piju puno mlijeka i jedu puno mesa potrebno je više mangana.

Doziranje

Nije ustanovljena službena preporučena dnevna potreba, ali od 2,5 do 5 mg je uobičajeno kao prosječna potrebna količina za odrasle. Pravilnom prehranom unosimo dovoljne količine mangana u organizam, nedostatak je vrlo rijetka pojava. Velike količine kalcija i fosfora sprečavaju apsorbiranje mangana.

Najbolji prirodni izvori Mangana

Prirodni izvori mangana su avokado, orasi i sjemenke, alge, čaj, grožđice, ananas, špinat, brokula, naranča, grah, cjelovite žitarice, borovnice, sušeni grašak, zeleno lisnato povrće.

Mnoge biljke sadrže mangan, npr. korijen čička, kamilica, maslačak, sjeme koromača, ginseng, hmelj, preslica, peršin, maline.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.