PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom dojke

karcinomdojke
Karcinom dojke - rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u zapadnoj Europi i SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog registra za rak u Hrvatskoj, rak dojke je najčešći rak u žena po incidenciji i mortalitetu.Tijekom 2000.

Dijabetes

dijabetes
Dijabetes, šećerna bolest ili diabetes mellitus nije neizlječiva bolest, ali nije niti prolazna, a ignoriranjem i nebrigom dolaze komplikacije koje su značajan zdravstveni problem. Dijabetes pogađa ljude bez obzira na dob, spol i jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja.

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Karcinom gušterače

karcinomgusterace
Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena duboko u trbuhu, između želuca i kralježnice, zakrivljenog oblika i sastoji se od tri dijela: glave, tijela i repa. Ona proizvodi inzulin (regulira nivo šećera u krvi) i druge hormone koji potpomažu korištenje i pohranu...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje -CroMaps zdravstveni vodičMaslina (Olea europaea L., Oleum Olivarum, Folia Olivae) je porijeklom je iz Palestine ili Male Azije. Ne podnosi veliku udaljenost od mora. Maslina je vrlo značajna za životni standard dalmatinskih poljoprivrednika.

Nutricionisti se slažu da maslinovo ulje treba biti sastavni dio naše prehrane, pri tome se, naravno, misli na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan.

Lijekovita svojstva maslinovog ulja su dobro dokumentirana u znanstvenoj literaturi. Maslinovo ulje predstavlja proizvod izvanrednih svojstava, štiti dobri kolesterol, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina (77%) i smanjuje loš kolesterol zbog sadržaja samo 4 -12 % višestruko nezasićenih i zasićenih masnih kiselina koje dovode do oštećenja krvnih žila.  Maslinovo ulje dragocjena je hrana bogata karotenom i klorofilom (sprječavaju oksidaciju ulja), lecitinom (antioksidans, aktivator metabolizma, masnoća, šećera i bjelančevina) i esencijalnim vitaminima A, D i K, te vitaminom E.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nije kaloričnije niti manje niti više od drugih ulja, ali budući da ima jači okus, često se upotrebljava u prehrani u manjoj količini. Osim povoljnog sastava masnih kiselina to je još jedan od razloga zašto se ekstra djevičansko maslinovo ulje preporučuje kao "masnoća izbora" posebno u bolesnih stanja kao dijabetes, povišene masnoće u krvi, kardiovaskularne bolesti itd. Maslinovo ulje ima visoku točku dimljenja, oko 210°C, u prosjeku višu za 30°C od drugih sjemenskih ulja, pa mu se kuhanjem probavljivost ne mijenja.

Ne samo što je maslinovo ulje jedno od najkvalitetnijih za prehranu, nego je i svestrano i ljekovito: omekšava tvrdu stolicu, istjeruje kamence iz žuči, spriječava djelovanje raznih bakterija, posjeduje blagotvoran utjecaj na dijabetes, srce i krvne žile, kosti i zglobove, usporavanje starenja (zbog visokog sadržaja antioksidanta), moždano tkivo a pomaže u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, prostate, dojki i ostalih tumora. Znanstvena istraživanja novijeg datuma ukazala su da svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži i kemijski spoj oleokantal koji djeluje poput lijekova za smirenje bolova. Oleokantal je prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i svojstva koje u velikoj mjeri odgovaraju lijekovima protiv boli.

Protiv katara uzima se 10-15 kapi na kocku šećera triput dnevno prije jela. Da ojača probavne organe -uzimati natašte po jušnu žlicu. Protiv zaraznih bolesti dvije čajne žličice dva puta dnevno.

Stišava grčeve u crijevima i otvara prolaze iz žučne kesice i jetre, uzima se 100-200 g svakih 3 sata i protiv žučnog napada. 4 puta dnevno protiv povećanog krvnog tlaka i malarije.  

Koristi se kao podloga za izradu melema i raznih masti kojima se liječe opekotine i kožne bolesti. Najzdravija masnoća je maslinovo ulje, štoviše ono bi trebalo zamijeniti gotovo sve druge masnoće koje koristimo u prehrani. Uobičajeno je svaki dan popiti jednu čašu crnog vina. Sve to uz mnogo kretanja vrlo je prihvatljiv način očuvanja zdravlja i vitkosti.

 

na vrh

Komentari

  • ako patite od gubitka kose ili ćelavosti možete primijeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne žlice meda i jedne čajne žlice cimetovog praha prije pranja glave i držati otprilike 15 minuta, a nakon toga oprati glavu, inače dobro za jačanje korijena kose

    Komentar Lidija, 03/06/2014 10:57pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.