BILJKA SE PREPORUČA ZA

Mononukleoza

mononukleoza
Infektivna mononukleoza je akutno oboljenje retikuloendotelnog i limfatičnog sistema, virusne etiologije poznata i kao bolest "poljupca". Smatra se da je uzročnik infekciozne mononukleoze   u većini slučajeva uzrokovan Epstein -Barrovim virusom (EBV), a u manjem dijelu i citomegalovirusom (CMV).

Tuberkuloza

tbc
Tuberkuloza (TBC, sušica) je bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako može zahvatiti i bilo koji drugi organ, kao što su: limfni čvorovi, koža, kosti ili mozak.

Gripa

gripa
Gripa ili influenca je najteža virusna bolest dišnog sustava koja se prenosi od jedne osobe prema drugoj ( širi kapljičnim putem ), a prouzročena je virusima. Uzročnik gripe je virus influence koji spada u porodicu mikrovirusa.

Ureaplasma urealyticum

ureaplazma
Kod simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta - infekcija urogenitalnog sustava praćenih kliničkim simptomima, izolirane su tri vrste uzročnika iz ove skupine: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

MiloduhLatinski naziv: Hyssopus offinalis L.
Ljekarničko ime: Herba Folia et Flores Hyssopi
Drugi nazivi: Miloduh, hisop, izop, sipan, šipant

Miloduh -CroMaps zdravstveni vodičMiloduh je višegodišnja biljka koja se razvije u mirisan grm do jednog metra visokim i uspravnim grančicama i zeleno-crnim lancetastim listovima skoro bez držaka. Cvijetovi su ljubičasto plavi rijeđe bijeli ili ružičasti, nalazi se na vrhovima stabljike gusto poredan u pazuhu lista, gusto raspoređeni u duge prividne klasove. Cvjeta od srpnja do listopada. Cijela biljka ugodno miriši.

Miloduh raste samoniklo u prirodi, na suhim kamenitim mjestima a uzgaja se i po vrtovima.

Ljekoviti dijelovi biljke
Sadrži eterično ulje, alkaloid, hesperedin, smolu, tanin, jabučnu kiselinu i druge tvari. Za liječenje se upotrebljava cijela biljka osušena na zračnom mjestu u hladu.

Ljekovito djelovanje
Ova biljka vrlo dobro djeluje kod oboljenja organa za disanje. Liječi kašalj, bronhitis, plućne bolesti; koristi kod izbacivanja ispljuvka. Vrlo je dobar lijek protiv bolesti crijeva, astme, krajnika, reume, kašlja i potiče slabe menstruacije.

Recepti
Čaj: jedna jušna žlica lišća ili cvijeta prelije se sa 3 dcl ključale vode, poklopiti 10 minuta i piti.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.