BOLESTI

Rubeola

rubeola
Rubeola je akutna, infektivna bolest uzrokovana virusom Rubella, koju karakterizira osip s svijetlocrvenim nepravilnim mrljama, te povećanje limfnih čvorova, a osobito na vratu ili iza uha.

Nervoza želuca

nervzeludac
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa, no, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod ljudi koji su suviše duševno napeti ili ih...

LJEKOVITO BILJE

Šikalina žuta

sikalinazuta0.jpg
Latinski naziv: Cnicus benedictus L. Drugi nazivi: badalj, blaženi čakalj, babino zelje, meki trn, pitomi čkalj, sveta sikavica, biskupova brada
Pretraživanje prehrane po abecedi

Minerali

Minerali su anorganski spojevi i nalaze se u svim tjelesnim tkivima i tekućinama. Ovisno o količini u kojoj su prisutni u tijelu ove anorganske spojeve dijelimo na minerale, elemente u tragovima i elektrolite. Po toj podjeli kalcij i magnezij su minerali, dok su cink, bakar i željezo elementi u tragovima jer su u tijelu prisutni u jako malim količinama. natrij, kalij i kloridi su po svojoj primarnoj funkciji elektroliti.

Elemente, ili kako ih uobičajeno zovemo: minerale, dijelimo u dvije skupine: oligoelemente i elemente u tragovima. U oligoelemente ili makro minerale ubrajamo one elemente čiji je dnevni unos veći od 100
mg/dan. To su Ca, Mg, P, Na, K, S i Cl.

Elementi u tragovima često se dijele na: elemente neophodne organizmu (na primjer Fe, Cu, Zn, Mn, I, Se itd.)
Obzirom na potreban dnevni unos ovi elemnti mogu se podijeliti u dvije skupine:
a) elementi koji su nam potrebni u količini od 1 – 100 mg/dan, poznati ka „trace elements“ (Fe, Zn, Cu, Mn, Si itd.)
b) elementi koji su nam potrebni u količini manjoj od 1mg/dan i čiji unos se mjeri u μg/dan, poznati kao „ultra trace elements“ (Se, Cr, Mo, B, Sn, V, itd.)
2. Toksične elemente (Pb, Cd, Hg, itd.)

Vrlo je važno zapamtiti da i esencijalni elementi mogu biti toksični. Sve ovisi o količini koja se unese u organizam.

Koja je funkcija minerala ?
Minerali, kao i vitamini, imaju veoma važnu ulogu u odvijanju metaboličkih procesa. Biološka uloga pojedinih elemenata očituje se u njihovom značaju u procesu biomineralizacije (Ca, mg, Si, P i F). Djeluju kao aktivni centri metalo-proteina (oko 30% enzima). Važni su za funkcioniranje staničnih membrana (Na, K, Ca i Mg). Izuzetno su važni za reguliranje ravnoteže tekućine u tijelu, provođenje živčanih impulsa, kontrakciju mišića itd.

Za minerale vrijedi isto pravilo kao i za vitamine, potrebe za mineralima može podmiriti samo raznolika prehrana bogata voćem i povrćem. Na količinu minerala koja će se u tijelu apsorbirati iz hrane utječe više čimbenika: količina i sastav drugih sastojaka u hrani, količina drugih minerala prisutnih u hrani, lijekovi, potreba tijela za odreñenim mineralom, kemijski oblik minerala, integritet intestinalnog trakta.

Mnoge tvari mogu nepovoljno utjecati na apsorpciju vitamina i minerala iz hrane. Neki od čimbenika koji utječu na smanjenje vitamina i minerala u tijelu su: duhan, kava, antibiotici, aspirin, alkohol, stres.

Da bi podmirili svoje potrebe za vitaminima i mineralima naša prehrana mora biti kvalitetna, raznovrsna i bogata svježim voćem i povrćem. Uzimanje sokova od voća i povrća umjesto kave ili čaja imati će značajan povoljan utjecaj.

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.