BOLESTI

Nos

nos
Deformiteti nosa -estetski i funkcionalni poremećaj. Nos je organ koji ima više važnih funkcija. Osnovna je disanje -zrak koji se kroz nos udiše grije se i vlaži te se na taj način zaštićuju donji dišni putevi.Druga je funkcija nosa protektivna...

Alzheimerova bolest

alzeheimer
Alzheimerova bolest je sporo, progresivno, neurodegenerativno oboljenje od kojeg obolijevaju uglavnom osobe starije životne dobi. Bolest je dobila ime po njemačkom neurologu Alois Alzheimer (1864-1915). Etiološki faktori za nastanak Alzheimerove bolesti nisu poznati, međutim u epidemiološkim studijama su identificirani pojedini...

LJEKOVITO BILJE

Šipak

sipak
Latinski naziv: Rosa canina L. Ljekarničko ime: Fructus Cynosbati Drugi nazivi: šipak, pasja ruža, divlja ruža, šipurina.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Minerali

Minerali su anorganski spojevi i nalaze se u svim tjelesnim tkivima i tekućinama. Ovisno o količini u kojoj su prisutni u tijelu ove anorganske spojeve dijelimo na minerale, elemente u tragovima i elektrolite. Po toj podjeli kalcij i magnezij su minerali, dok su cink, bakar i željezo elementi u tragovima jer su u tijelu prisutni u jako malim količinama. natrij, kalij i kloridi su po svojoj primarnoj funkciji elektroliti.

Elemente, ili kako ih uobičajeno zovemo: minerale, dijelimo u dvije skupine: oligoelemente i elemente u tragovima. U oligoelemente ili makro minerale ubrajamo one elemente čiji je dnevni unos veći od 100
mg/dan. To su Ca, Mg, P, Na, K, S i Cl.

Elementi u tragovima često se dijele na: elemente neophodne organizmu (na primjer Fe, Cu, Zn, Mn, I, Se itd.)
Obzirom na potreban dnevni unos ovi elemnti mogu se podijeliti u dvije skupine:
a) elementi koji su nam potrebni u količini od 1 – 100 mg/dan, poznati ka „trace elements“ (Fe, Zn, Cu, Mn, Si itd.)
b) elementi koji su nam potrebni u količini manjoj od 1mg/dan i čiji unos se mjeri u μg/dan, poznati kao „ultra trace elements“ (Se, Cr, Mo, B, Sn, V, itd.)
2. Toksične elemente (Pb, Cd, Hg, itd.)

Vrlo je važno zapamtiti da i esencijalni elementi mogu biti toksični. Sve ovisi o količini koja se unese u organizam.

Koja je funkcija minerala ?
Minerali, kao i vitamini, imaju veoma važnu ulogu u odvijanju metaboličkih procesa. Biološka uloga pojedinih elemenata očituje se u njihovom značaju u procesu biomineralizacije (Ca, mg, Si, P i F). Djeluju kao aktivni centri metalo-proteina (oko 30% enzima). Važni su za funkcioniranje staničnih membrana (Na, K, Ca i Mg). Izuzetno su važni za reguliranje ravnoteže tekućine u tijelu, provođenje živčanih impulsa, kontrakciju mišića itd.

Za minerale vrijedi isto pravilo kao i za vitamine, potrebe za mineralima može podmiriti samo raznolika prehrana bogata voćem i povrćem. Na količinu minerala koja će se u tijelu apsorbirati iz hrane utječe više čimbenika: količina i sastav drugih sastojaka u hrani, količina drugih minerala prisutnih u hrani, lijekovi, potreba tijela za odreñenim mineralom, kemijski oblik minerala, integritet intestinalnog trakta.

Mnoge tvari mogu nepovoljno utjecati na apsorpciju vitamina i minerala iz hrane. Neki od čimbenika koji utječu na smanjenje vitamina i minerala u tijelu su: duhan, kava, antibiotici, aspirin, alkohol, stres.

Da bi podmirili svoje potrebe za vitaminima i mineralima naša prehrana mora biti kvalitetna, raznovrsna i bogata svježim voćem i povrćem. Uzimanje sokova od voća i povrća umjesto kave ili čaja imati će značajan povoljan utjecaj.

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.