BOLESTI

Epilepsija

epilepsija
Epilepsija je poremećaj karakteriziran sklonošću ponavljanim napadajima koji mogu dovesti do gubitka budnosti ili svijesti, poremećaja kretanja, osjeta, autonomnih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija. Napadi često dovode do izražene promjene ponašanja ili konvulzija. Napadi dolaze i prestaju naglo.

Amebijaza

amebijaza1
Amebijaza (Amebiasis) predstavlja protozoalnu infekciju koja protiče akutno ili kronično pod slikom kolitisa (zapaljenje sluznice debelog crijeva) ili vancrijevnih manifestacija. Amebijaza je parazitarna bolest uzrokovana Entamebom histolyticom.

LJEKOVITO BILJE

Konoplja

konoplja2
Latinski naziv: Cannabis sativa L. Drugi nazivi: kanabis, marihuana, trava, vutra, hašiš, skank
Pretraživanje prehrane po abecedi

Minerali

Minerali su anorganski spojevi i nalaze se u svim tjelesnim tkivima i tekućinama. Ovisno o količini u kojoj su prisutni u tijelu ove anorganske spojeve dijelimo na minerale, elemente u tragovima i elektrolite. Po toj podjeli kalcij i magnezij su minerali, dok su cink, bakar i željezo elementi u tragovima jer su u tijelu prisutni u jako malim količinama. natrij, kalij i kloridi su po svojoj primarnoj funkciji elektroliti.

Elemente, ili kako ih uobičajeno zovemo: minerale, dijelimo u dvije skupine: oligoelemente i elemente u tragovima. U oligoelemente ili makro minerale ubrajamo one elemente čiji je dnevni unos veći od 100
mg/dan. To su Ca, Mg, P, Na, K, S i Cl.

Elementi u tragovima često se dijele na: elemente neophodne organizmu (na primjer Fe, Cu, Zn, Mn, I, Se itd.)
Obzirom na potreban dnevni unos ovi elemnti mogu se podijeliti u dvije skupine:
a) elementi koji su nam potrebni u količini od 1 – 100 mg/dan, poznati ka „trace elements“ (Fe, Zn, Cu, Mn, Si itd.)
b) elementi koji su nam potrebni u količini manjoj od 1mg/dan i čiji unos se mjeri u μg/dan, poznati kao „ultra trace elements“ (Se, Cr, Mo, B, Sn, V, itd.)
2. Toksične elemente (Pb, Cd, Hg, itd.)

Vrlo je važno zapamtiti da i esencijalni elementi mogu biti toksični. Sve ovisi o količini koja se unese u organizam.

Koja je funkcija minerala ?
Minerali, kao i vitamini, imaju veoma važnu ulogu u odvijanju metaboličkih procesa. Biološka uloga pojedinih elemenata očituje se u njihovom značaju u procesu biomineralizacije (Ca, mg, Si, P i F). Djeluju kao aktivni centri metalo-proteina (oko 30% enzima). Važni su za funkcioniranje staničnih membrana (Na, K, Ca i Mg). Izuzetno su važni za reguliranje ravnoteže tekućine u tijelu, provođenje živčanih impulsa, kontrakciju mišića itd.

Za minerale vrijedi isto pravilo kao i za vitamine, potrebe za mineralima može podmiriti samo raznolika prehrana bogata voćem i povrćem. Na količinu minerala koja će se u tijelu apsorbirati iz hrane utječe više čimbenika: količina i sastav drugih sastojaka u hrani, količina drugih minerala prisutnih u hrani, lijekovi, potreba tijela za odreñenim mineralom, kemijski oblik minerala, integritet intestinalnog trakta.

Mnoge tvari mogu nepovoljno utjecati na apsorpciju vitamina i minerala iz hrane. Neki od čimbenika koji utječu na smanjenje vitamina i minerala u tijelu su: duhan, kava, antibiotici, aspirin, alkohol, stres.

Da bi podmirili svoje potrebe za vitaminima i mineralima naša prehrana mora biti kvalitetna, raznovrsna i bogata svježim voćem i povrćem. Uzimanje sokova od voća i povrća umjesto kave ili čaja imati će značajan povoljan utjecaj.

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.