BOLESTI

Pneumonija

pneumonia
Upala pluća ili pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava koja oponaša gripu i zaslužuje posebnu pozornost. Radi se o akutnoj infekciji plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola.

Lumbago

lumbago
Lumbago (Bol u leđima, križobolja, lumboishialgija) -prema epidemiološkim podacima zapadnih zemalja, 50 do 80 posto stanovništva ima ili je imalo najmanje jednom u životu križobolju (lumbalni sindrom).

LJEKOVITO BILJE

Matičnjak

maticnjak2
Latinski naziv: Melissa officinalis L. Drugi nazivi: arbaroža, čelina trava, čelinjak, limun, limunka, majčina ljubica, maternjak, matičnik, medenka, melisa, nana, pitoma metvica, pčelarica, pčelinja ljubica, pčelinja meta, pčelinja metvica, pčelinja trava, pčelinjak, rojevnica
Pretraživanje prehrane po abecedi

Minerali

Minerali su anorganski spojevi i nalaze se u svim tjelesnim tkivima i tekućinama. Ovisno o količini u kojoj su prisutni u tijelu ove anorganske spojeve dijelimo na minerale, elemente u tragovima i elektrolite. Po toj podjeli kalcij i magnezij su minerali, dok su cink, bakar i željezo elementi u tragovima jer su u tijelu prisutni u jako malim količinama. natrij, kalij i kloridi su po svojoj primarnoj funkciji elektroliti.

Elemente, ili kako ih uobičajeno zovemo: minerale, dijelimo u dvije skupine: oligoelemente i elemente u tragovima. U oligoelemente ili makro minerale ubrajamo one elemente čiji je dnevni unos veći od 100
mg/dan. To su Ca, Mg, P, Na, K, S i Cl.

Elementi u tragovima često se dijele na: elemente neophodne organizmu (na primjer Fe, Cu, Zn, Mn, I, Se itd.)
Obzirom na potreban dnevni unos ovi elemnti mogu se podijeliti u dvije skupine:
a) elementi koji su nam potrebni u količini od 1 – 100 mg/dan, poznati ka „trace elements“ (Fe, Zn, Cu, Mn, Si itd.)
b) elementi koji su nam potrebni u količini manjoj od 1mg/dan i čiji unos se mjeri u μg/dan, poznati kao „ultra trace elements“ (Se, Cr, Mo, B, Sn, V, itd.)
2. Toksične elemente (Pb, Cd, Hg, itd.)

Vrlo je važno zapamtiti da i esencijalni elementi mogu biti toksični. Sve ovisi o količini koja se unese u organizam.

Koja je funkcija minerala ?
Minerali, kao i vitamini, imaju veoma važnu ulogu u odvijanju metaboličkih procesa. Biološka uloga pojedinih elemenata očituje se u njihovom značaju u procesu biomineralizacije (Ca, mg, Si, P i F). Djeluju kao aktivni centri metalo-proteina (oko 30% enzima). Važni su za funkcioniranje staničnih membrana (Na, K, Ca i Mg). Izuzetno su važni za reguliranje ravnoteže tekućine u tijelu, provođenje živčanih impulsa, kontrakciju mišića itd.

Za minerale vrijedi isto pravilo kao i za vitamine, potrebe za mineralima može podmiriti samo raznolika prehrana bogata voćem i povrćem. Na količinu minerala koja će se u tijelu apsorbirati iz hrane utječe više čimbenika: količina i sastav drugih sastojaka u hrani, količina drugih minerala prisutnih u hrani, lijekovi, potreba tijela za odreñenim mineralom, kemijski oblik minerala, integritet intestinalnog trakta.

Mnoge tvari mogu nepovoljno utjecati na apsorpciju vitamina i minerala iz hrane. Neki od čimbenika koji utječu na smanjenje vitamina i minerala u tijelu su: duhan, kava, antibiotici, aspirin, alkohol, stres.

Da bi podmirili svoje potrebe za vitaminima i mineralima naša prehrana mora biti kvalitetna, raznovrsna i bogata svježim voćem i povrćem. Uzimanje sokova od voća i povrća umjesto kave ili čaja imati će značajan povoljan utjecaj.

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.