PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Kim

kim
Latinski naziv: Carum carvi, cuminum Drugi nazivi: Kim, divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim.

Maslačak

maslacak
Latinski naziv: Taraxacum officinale Web. Ljekarničko ime: Radix Taraxaci cum herba Drugi nazivi: maslačak, radić, mlječnjak, popino gumno, žuti dimac, žučanik.

Ljoskavac

ljoskovac
Latinski naziv: Physalis alkekengi L. Ljekarničko ime: Fructus, Baccae Alkekengi Drugi nazivi: ljoskavac, pogančeva trava, pljuskavac, lampion, mjehurica.

Žličnjak

zlicnjak.jpg
Latinski naziv: Cochlearia officinalis L. Drugi nazivi: žličnjača

PREHRANA

Artičoka

articoka
Artičoka ili Gardun (Cynara cardunculus subsp. scolymus (Carolus Linnaeus Hegi.) je biljka iz porodice glavočika koja se uzgaja kod nas i u svijetu zbog prehrambenih razloga, kao i za uporabu u medicinske svrhe. Naraste do 2 metra.

Naranča

naranca
Naranča je suptropska biljka iz porodice Rutaceae. Može živjeti do 500 godina. Plod je ukusan i sočan, ovalnog oblika. Zimzeleno je drvo iz jugoistočne Azije, roda Citrus. Pradomovine naranče su Indija i Kina.

Niacin

vitamini2
Naziv niacin uključuje nikotinamid (PP) i nikotinsku kiselinu (Vitamin B3). Spada u vitamine topljive u vodi i one s koenzimatskim djelovanjem. Niacin se oralno brzo apsorbira iz probavnog trakta i disribuira u sva tkiva.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Miomi

Miomi-CroMaps zdravstveni vodičMiomi  su  najčešći  dobroćudni  tumori  maternice  građeni  u  prvom  redu  od glatkih mišića. Osnovne karakteristike tog stanja su: tumor: nepravilno povećanje maternice; krvarenje: hipermenoreja, metroragija, dismenoreja; bol: torzija ili degeneracija; pritisak: simptomi napetosti u donjem dijelu trbuha. Spadaju u najčešće tvorbe u maloj zdjelici, te su uzrok 1/3 trećine operativnih zahvata kojima se odstranjuje maternica (hysterectomia).

Ne javljaju se prije puberteta, rastu pod utjecajem hormona u generativnoj dobi, a  učestalost  im  opada  s  pojavom  menopauze.  Etiologija  im  nije  jasna,  postoje različitih oblika i veličina. Miomi su ovisni o estrogenim hormonima i mogu rasti tijekom uzimanja hormonske nadomjesne terapije ili u trudnoći. Javljaju se pojedinačno, no mnogo češće su multipli.

Dijele se prema anatomskoj lokalizaciji: submukozni ( razvija se kao subserozni, samo prema šupljini maternice prekrivenom sluznicom), intramuralni (razvija se unutar stijenke maternice, te time remeti njezinu debljinu i povećava njezin volumen) i subserozni (razvija se na vanjskoj površini stijenke maternice). Miomi  često  podliježu  dobroćudnim  promjenama,  a  vrlo  rijetko  zloćudno alteriraju.  Najčešće  degenerativne  promjene  su:  nekroza,  atrofija,  cistična degeneracija i kalcifikacija. Promijenjeni miomi često podliježu infekciji. Pogoduju neplodnosti  jer  deformiraju  i dislociraju  maternicu.


Asimptomatski  miomi  se slučajno  otkrivaju.  Najčešći  simptomi  su:  nepravilna  i  obilna  krvarenja,  bol, napetost  u  maloj  zdjelici,  neplodnost  i  spontani  pobačaji.  Najčešće  se  dijagnosticiraju  rutinskim  ginekološkim  pregledom,  od  pomoći  je  i  ultrazvuk.

Diferencijalno  dijagnostički  valja  razlikovati  miome  od  trudnoće,  tumora  i apscesa.  U  trudnoći  miomi  mogu  potaknuti  spontane  pobačaje  ili  prijevremene porode.  Liječenje  mioma  ovisi  o  dobi  bolesnice,  paritetu,  sadašnjoj  trudnoći, želji  za  trudnoćom,  općem  zdravlju  bolesnice,  simptomima  te  veličini  i smještaju mioma. Ako je riječ o manjim miomima moguće je liječenje analozima gonadotropin oslobađajućeg hormona. Ako je riječ o velikim miomima, pogotovo onima koji naglo rastu te miomima koji uzrokuju velike smetnje, potrebno ih je operirati. Ako žena želi rađati potrebno je pokušati odstraniti samo miom, a ako ne želi ili ako se konzervativnim liječenjem  ne uspjevaju riješiti simptomi, tada se radi histerektomija. U slučaju da miom raste u menopauzi to je indikacija za operativni zahvat odstranjenja maternice da se isključi zloćudna preobrazba mioma.

Literatura:
· American College of Obstetricians and Gynecologists - PDF

 

na vrh

Komentari

  • kantarion, kunica, preslica - od svake biljke treba uzeti po jednu žlicu i staviti u litru prokuhane i ohlađene vode. u tu vodu treba dodati kilogram domaćeg meda od kadulje. sve to zajedno dobro promiješati i ostaviti u toplom prostoru deset dana. nakon deset dana treba smjesu procijediti i piti po 3 dcl svako jutro prije doručka i to gutljajima koji se duže zadržavaju u ustima.

    Komentar Ružica, 26/11/2014 8:21pm (5 years ago)

  • 40 vrhova ružmarina, 1 l domaćeg crnog vina
    domaće, bez konzervansa crno vino, sipajte u flasu šireg grlića i u to potopite 40 vrhova ružmarina, oko 3-4 cm dužine, ostavite na tamnom da odstoji nekoliko dana, vrijeme nije precizno, i počnite da pijete svakog jutra na prazan želudac po rakijsku časicu 0,3 dl bez cjeđenja ružmarina, taman mjesec dana. Ja sam ga za to vrijeme dok se pije držala u frižideru, bilo je ljeto, mada ne vidim šta bi se tu moglo pokvariti.

    Komentar Jasna, 26/10/2014 2:54pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.