PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Osteoporoza

osteoporoza
Oboljenja koštano-mišićnog sustava jedna su od sve učestalijih kroničnih bolesti. U tu skupinu bolesti ubraja se i osteoporoza. Osteoporoza je progresivna bolest kostiju koja se očituje poremećajem balansa u kojem se kost izgrađuje i razgrađuje.

Urtikarija

utrikarije
Urtikarija (koprivnjača) je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati uslijed djelovanja velikog broja raznih čimbenika koji mogu biti lijekovi, posebice penicilin, analgetici, acetilsalicilna kiselina, inzulin, antitetanusni serum, kozmetički preparati, razne vrste hrane (ribe, školjke, jagode i drugo voće, sirevi, jaja),...

Celijakija

celijakija2
Celijakija je bolest probavnog sustava. Celijakija je nasljedni poremećaj koji se manifestira kao trajna nesposobnost probavnog trakta da razgrađuje gluten, bjelančevinu žitarica koja se pretežno nalazi u pšenici, raži te manjim dijelom u ječmu i zobi.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Mlijeko

Mlijeko -CroMaps zdravstveni vodičS nutritivnog gledišta mlijeko je najkompletnija i najizbalansiranija prehrambena namirnica. Kravljeg mlijeka po količini ima najviše pa se ono uglavnom koristi u proizvodnji svih mliječnih proizvoda. Stoga je i konzumno mlijeko najčešće kravlje. Mlijeko je jedna od najstarijih namirnica na svijetu i najviše se koristi u humanoj prehrani. Mlijeko je potpuna namirnica jer sadržava sve potrebne tvari za   rast i razvoj mladog organizma.

Sastav mlijeka varira ovisno o vrsti   životinje, o sorti, starosti, godišnjem dobu, periodu laktacije, klimi i   prehrani. Mlijeko je izvor punovrijednih proteina (oko 5%), lako   iskoristivog kalcija i riboflavina. Mlijeko sadržava šećer -laktozu. Mliječne bakterije fermentiraju   laktozu u mliječnu kiselinu pod određenim uvjetima. Mlijeko nema dosta željeza i joda, ti su elementi   pohranjeni u jetri. U mlijeku se u dovoljnim količinama nalaze svi vitamini topivi u vodi, no termičkom obradom -kuhanjem, pasterizacijom i   sterilizacijom gube se vitamini grupe B i vitamin C do 60%. U mliječnoj   masti nalaze se vitamini A i D, a njihova količina varira ovisno o sadržaju   masti, prehrani životinja i godišnjem dobu. Da bi se   produžila trajnost i uništili eventualni prisutni patogeni mikroorganizmi,   mlijeko se sterilizira.

Kiselo mlijeko, jogurt, kefir i acidofilno mlijeko su proizvodi koji se deklariraju kao kiselo-mliječni napici. Ti proizvodi   imaju visoku dijetetičku vrijednost, lako su probavljivi i omogućavaju   održavanje crijevne flore i i povoljno djeluju kod crijevnih poremećaja. Djelovanjem mliječne kiseline koja se stvara u   tim proizvodima, proteini i masti postaju probavljiviji, a sprečava se i razvoj   nekih bakterija i patogenih mikroorganizama. Pretpostavlja se da jogurt i kiselo mlijeko djeluju na smanjenje količine holesterola u krvi.

U ukupnoj prehrani čovjeka mliječni proizvodi osiguravaju: 73% kalcija, 33% fosfora, 31% vitamina B2, 19% proteina,   16% magnezija, 21% vitamina B12, 17% vitamina A, 10% vitamina B6, značajne količine vitamina D.

Mlijeko povoljno djeluje i na neke bolesti:
· osteoporoza zahvaća ljude već od četrdesetih godina, više žene; kosti su zbog manjka kalcija sve razrjeđenije i lomljive i zato bi se od četrdesetih godina u prehrani morale sadržavati i mliječne prerađevine;
· manjak želučanog soka: ti ljudi ne podnose mlijeko, njima se preporuča jogurt, kefir, kiselo mlijeko;
· nadutost crijeva: pomaže mlijeko kuhano s kimom, piti u malim gutljajima;
· nesanica: pola sata prije spavanja, uzeti pola čaše toplog mlijeka s medom;
· kašalj, promuklost: vruće mlijeko s medom ubrzava sazrijevanje bronhijalnog sekreta, prepržiti šećer i dodati mlijeka;
· kefir je produkt alkoholnog vrenja kravljeg mlijeka, on je vrsta kiselog mlijeka koja je, za razliku od jogurta, pjenušava. Obnavlja crijevnu floru i zato ga treba piti kad god se uzimaju neki antibiotici. Uništavajući produkte truljenja u crijevima, on produžuje život.
· mliječni proizvodi imaju dva bitna sastojka koji nam pomažu da nam kosa bude ljepša, nokti čvršći, a kosti jače: kalcij i vitamin D.

Ženino (majčino) mlijeko ima manje bjelančevina, masti, mineralnih soli, a   više laktoze, željeza i askorbinske kiseline (vitamina C) od kravljeg   mlijeka. Sadrži razne imunosno aktivne tvari, enzime, hormone te velik broj tvari čiji se sastav i uloga tek otkrivaju. Od prvog dana rođenja djeteta gotovo do kraja prvog mjeseca dojenja mijenjaju se sastav i količina mlijeka. Od 1. do 3. dana stvaraju se male količine kolostruma, koji sadržava više bjelančevina, a manje masti i ugljikohidrata, žućkaste je boje, glavna mu je vrijednost zaštita novorođenog djeteta jer mu daje imunoglobuline i protutijela koji ga štite od infekcija. Od 4. do 14. dana javlja se prijelazno mlijeko, promjenjivog je sastava, raste koncentracija masti, laktoze i ukupni sadržaj energije. U 3. i 4. tjednu nakon poroda nastaje zrelo mlijeko, koje kakvoćom i količinom potpuno zadovoljava sve potrebe djeteta u prvoj godini života.

Kozje mlijeko
Kozjem mlijeku se danas pridaje sve veća pažnja. U odnosu na ostale vrste mlijeka, proizvodnja kozjeg mlijeka je u najvećem porastu. Iako je sastav kozjeg i kravljeg mlijeka u osnovi vrlo sličan, kozje mlijeko ima znatne dijetetske i terapijske prednosti. Kozje mlijeko probavi se za oko 40 minuta, a kravlje za otprilike dva i pol sata. Mliječna mast kozjeg mlijeka bolje se resorbira u probavnom sustavu, zbog brže enzimatske razgradnje. Bolja probavljivost, izražen alkalitet i viši puferni kapacitet karakteristike su prema kojima se kozje mlijeko značajno razlikuje od ostalih vrsta mlijeka. Zbog toga se preporučuje u prehrani djece, bolesnika i rekonvalescenata. S kozjim mlijekom postignuti su dobri rezultati u liječenju raznih poremećaja apsorpcije u bolesnika koji pate od hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, dječje epilepsije, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca. Nakon fermentacije, kozje mlijeko djelomično gubi svojstven okus neprihvatljiv mnogim potrošačima, pa je vrlo interesantna proizvodnja fermentiranih napitaka od kozjeg mlijeka.

Laktoza
Kozje mlijeko sadrži manji udio laktoze u odnosu na kravlje mlijeko, što je prednost za osobe koje ne podnose laktozu. Kod takvih osoba dio laktoze ostaje nehidroliziran i pri tome se ne apsorbira u tankom crijevu. Nepodnošljivost laktoze je stanje koje nastupa kao posljedica neresorbirane laktoze. Pojedini istraživači utvrdili su da kozje mlijeko sadrži ologosaharide koji djeluju protuupalno i da pridonose lakšoj probavljivosti, osobito u slučaju poremećene crijevne funkcije.

Alergija -kravlje mlijeko
Alergija na mlijeko jedna je od najraširenijih alergija na hranu uopće. Alergijska reakcija na protein kravljeg mlijeka može se manifestirati na različite načine i na raznim organima. Ako se radi o probavnim organima može doći do povraćanja, proljeva, bolova u trbuhu. Patofiziološki simptomi klinički se manifestiraju na tankom i/ili debelom crijevu. Tipični su simptomi tankog crijeva gubitak tjelesne mase, osjetljivost i proljev. Krvavi proljev, sluz u stolici, edem, crvenilo kože i manji čirevi simptomi su patoloških reakcija debelog crijeva. Odgovor dišnih organa na alergijsku reakciju je bronhitis, suženje bronha, što otežava normalno disanje. U prvom mjesecu života dojenčadi česte su pojave urtikarije, odnosno različiti oblici dermatitisa. Oko 40 % bolesnika osjetljivih na proteine kravljeg mlijeka dobro je podnosilo proteine kozjeg mlijeka. Kravlje mlijeko ne preporučuje se u prehrani dojenčadi prije navršene prve godine života.

Ne zanemarite

Prema riječima Mr. sc. Roberta Katačić, dr. med. voditeljice savjetovališta Lifestyle, bolesti koje se na neki način dovode u vezu sa upotrebom kravljeg mlijeka: povećana sklonost arteriosklerozi i posljedicama, povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta raka (posebno se spominju rak prostate, rektuma i dojke), alergijske reakcije ne samo na mliječne bjelančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mlijeka, bolest kravljeg ludila' -Goveđa spongiformna encefalopatija -koju smo stvorili mi sami hraneći krave s mrtvim kravama radi veće proizvodnje mlijeka, rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mlijeka, utjecaj hormona, nataloženih pesticida i ostalog zagađenja, moguća povezanost raznih vrsta leukemija sa kravljim virusom leukemije, kao i brojna druga stanja.

Kravlje mlijeko očito nije namijenjeno za ljudsku prehranu nego za telad, kao što je i ljudsko mlijeko namijenjeno za ljudsku djecu, pa stoga ne čudi što potiče alergije kod ljudi, a i povezuju ga i sa mnogim drugim zdravstvenim problemima poglavito kad se uzme u obzir da se mlijekom prenose i pesticidi, hormoni i razne infekcije i bolesti krava zbog intenzivnog i nemilosrdnog uzgoja.

 

na vrh

Komentari

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.