PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Nesanica

nesanica
Gotovo da nema odrasle osobe koja se do sada nije našla u situaciji da u određenom razdoblju ne pati od problema s nesanicom. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga.

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Zubne krunice

zubnekrunicey
Ako je Vaš zub jako oštećen i narušena estetika ostalih zuba, rješenje je krunica. Za to je potrebno malo izbrusiti zub, uzeti otisak i u dentalnom laboratoriju izrađuje se krunica koja se kasnije fiksira na zub.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Molibden

Magnezij -CroMaps zdravstveni vodičMolibden (Mo) je poslijednji važan element, mineral u tragovima prisutan je u svim namirnicama biljnog ili životinjskog porijekla. Djeluje kao kofaktor više enzima: ksantin oksidaze (važna za mobilizaciju željeza iz jetre) i aldehid oksidaze (važan za oksidaciju masti) i td. Molibden je važan za metabolizam purina, pirimidina, kinolina, sulfita i bisulfita. Organizam odraslog čovjeka sadrži oko 9 miligrama molibdena. Lako se apsorbira iz intestinalnog trakta i izlučuje putem urina. Male količine molibdena nalaze se uskladištene u jetri, bubrezima i kostima. Sastavni je dio zubne cakline i spriječava krvarenje zuba.

Molibden je oligoelement čija je fiziološka funkcija da kao kofaktor sudjeluje u metabolizmu, osobito kod mehanizama detoksifikacije i čišćenja organizma. Molibden aktivira enzime u metabolizmu ugljikohidrata, masti i željeza. Molibden značajno povećava aktivnost određenih enzima fosfataze. Koliko god da je molibden značajan, nema potrebe za mineralnim dodacima, osim ako sva hrana koju uzimate ne potiče sa tla koje oskudijeva u hranljivim sastojcima.

Molibden i djelovanje na zdravlje

Molibden pomaže u sprječavanju anemije i poboljšava opće dobro stanje. Nedostatak molibdena je vrlo rijedak, jer se hranom unose dovoljne količine ovog minerala, obično veće od dnevnih potreba. Deficit se može pojaviti kod osoba na dugotrajnoj parenteralnoj prehrani, kod poremećaja apsorpcije u tankom crijevu ili neodgovarajuće prehrane.

Doziranje

Nije uspostavljena preporučena dnevna potreba, ali je približna dnevna doza od 150 do 500 mcg prihvatljiva kao odgovarajuća za ljudske potrebe. Treba napomenuti da su potrebe na molibdenu vrlo male, mjerljive mikrogramima, a time je i prirodno njegova količina u hrani u mikrokoličinama.

Molibden snižava nivo bakra, budući ometa njegovu apsorpciju. S obzirom da je bakar antagonist molibdena, povećan unos može dovesti do povećanog nivoa bakra u krvi i urinu. Cink povećava koncentarciju molibdena u krvi, a kalcij smanjuje apsorpciju ovog elementa u tragu, pa se preporučuje odvojeno uzimanje.

Najbolji prirodni izvori Molibdena

Prirodni izvori molibdena: mlijeko, sušene mahunarke, grašak, kesten, orasi i sjemenke, jaja, jetra, rajčice, mrkva i meso.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.