PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Epilepsija

epilepsija
Epilepsija je poremećaj karakteriziran sklonošću ponavljanim napadajima koji mogu dovesti do gubitka budnosti ili svijesti, poremećaja kretanja, osjeta, autonomnih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija. Napadi često dovode do izražene promjene ponašanja ili konvulzija. Napadi dolaze i prestaju naglo.

Bulimija

bulimija
Bulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je...

Nervoza želuca

nervzeludac
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa, no, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod ljudi koji su suviše duševno napeti ili ih...

Zubi - njega

zubi
Pravilnom higijenom i redovitim posjetima stomatologu zubi se mogu, bez obzira na godine, održavati u dobrom stanju do kraja života. Ipak, zubi se s godinama mijenjaju.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Molibden

Magnezij -CroMaps zdravstveni vodičMolibden (Mo) je poslijednji važan element, mineral u tragovima prisutan je u svim namirnicama biljnog ili životinjskog porijekla. Djeluje kao kofaktor više enzima: ksantin oksidaze (važna za mobilizaciju željeza iz jetre) i aldehid oksidaze (važan za oksidaciju masti) i td. Molibden je važan za metabolizam purina, pirimidina, kinolina, sulfita i bisulfita. Organizam odraslog čovjeka sadrži oko 9 miligrama molibdena. Lako se apsorbira iz intestinalnog trakta i izlučuje putem urina. Male količine molibdena nalaze se uskladištene u jetri, bubrezima i kostima. Sastavni je dio zubne cakline i spriječava krvarenje zuba.

Molibden je oligoelement čija je fiziološka funkcija da kao kofaktor sudjeluje u metabolizmu, osobito kod mehanizama detoksifikacije i čišćenja organizma. Molibden aktivira enzime u metabolizmu ugljikohidrata, masti i željeza. Molibden značajno povećava aktivnost određenih enzima fosfataze. Koliko god da je molibden značajan, nema potrebe za mineralnim dodacima, osim ako sva hrana koju uzimate ne potiče sa tla koje oskudijeva u hranljivim sastojcima.

Molibden i djelovanje na zdravlje

Molibden pomaže u sprječavanju anemije i poboljšava opće dobro stanje. Nedostatak molibdena je vrlo rijedak, jer se hranom unose dovoljne količine ovog minerala, obično veće od dnevnih potreba. Deficit se može pojaviti kod osoba na dugotrajnoj parenteralnoj prehrani, kod poremećaja apsorpcije u tankom crijevu ili neodgovarajuće prehrane.

Doziranje

Nije uspostavljena preporučena dnevna potreba, ali je približna dnevna doza od 150 do 500 mcg prihvatljiva kao odgovarajuća za ljudske potrebe. Treba napomenuti da su potrebe na molibdenu vrlo male, mjerljive mikrogramima, a time je i prirodno njegova količina u hrani u mikrokoličinama.

Molibden snižava nivo bakra, budući ometa njegovu apsorpciju. S obzirom da je bakar antagonist molibdena, povećan unos može dovesti do povećanog nivoa bakra u krvi i urinu. Cink povećava koncentarciju molibdena u krvi, a kalcij smanjuje apsorpciju ovog elementa u tragu, pa se preporučuje odvojeno uzimanje.

Najbolji prirodni izvori Molibdena

Prirodni izvori molibdena: mlijeko, sušene mahunarke, grašak, kesten, orasi i sjemenke, jaja, jetra, rajčice, mrkva i meso.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.