LJEKOVITO BILJE

Iđirot

idirot
Latinski naziv: Acorus calamus L. Ljekarničko ime: Rhisoma Calami Drugi nazivi: baban, iđirot, kalamus, mirisna trska, mirisni korijen.

PREHRANA

Biotin

vitamini2
Biotin (Koenzim R ili vitamin H) u organizmu igra centralnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Dio je enzimskog sustava koji povezuje izgradnju i razgradnju spomenutih biomolekula, izvora energije u stanicama.

BOLESTI

Karcinom prostate

carcinomprostata
Karcinom (rak) prostate jedan je od najčešćih zloćudnih tumora u muškaraca. U svijetu je na četvrtom mjestu po učestalosti, odmah iza karcinoma pluća, želuca i debelog crijeva, dok se u razvijenim zemljama nalazi na drugom mjestu.

Namirnice za imunitet

CroMapsKako bi ojačali imunitet i izbjegli virozice i prehlade kao posljedicu promjene vremena?

Niste baš ljubitelj tableta? Ispravna prehrana i dovoljno sna su prvi korak prema jačanju imuniteta. Pokrenite svoj imunitet moćnom hranom koja mu pomaže da normalno funkcionira. Uključite ovu hranu u svoju prehranu na način koji će vaš imuno sistem cijeniti.

Kamenice
Pune selena, ove fine školjke pomažu proizvodnju citokina u tijelu – proteina koji je poznat kao istjerivač bolesti. Meso joj je jako hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina A, B1, B2, C i D. Najukusnija je zimi a najčešće se jede sirova sa par kapi limunovog soka.

Jogurt
Jogurti su bogati lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis bakterijama, koje se bore protiv onih bakterija koje uzrokuju bolesti. Samo dvije čaše jogurta na dan mogu uvelike povećati razinu gama interferona, koji pomaže imunološkom sustavu čovjeka u borbi protiv mikroba.

U humanoj prehrani kao probiotici najčešće se koriste bakterije mliječno-kiselog vrenja iz roda Lactobacillus -Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus te roda Bifidobacterium -Bifidobacterium bifidum. Te bakterije prirodno su prisutne u crijevnoj flori čovjeka, a zajedno s ostalim bakterijama sudjeluju u održavanju bakterijske ravnoteže. U stanju su "prilijepiti se" na sluznicu crijeva i djelovati kao antagonisti prema patogenim bakterijama, uzročnicima mnogih bolesti.

Kada kupujete jogurt, najbolje je birati onaj na kojem piše „bio“, „aktiv“ ili „živo“, kako biste bili sigurni da taj jogurt sadrži više živih organizama koji konzumiranjem štite zdravlje čovjeka i birajte jogurte kojima ne ističe uskoro rok trajanja.

Naranče
Jedan od najboljih izvora vitamina C, naranče potiču vaše tijelo na proizvodnju većeg broja antitijela i bijelih stanica. Rezultati australijskih stručnjaka pokazuju da ako svakog dana pojedemo jednu naranču, smanjujemo mogućnost obolijevanja od raka za 50%. Prema provedenom istraživanju, naranče zahvaljujući svom kemijskom sastavu sprječavaju oksidaciju te jačaju naš imunitet i kontroliraju rast tumora. Također, naranče uspješno štite od bolesti srca i krvnih sudova, debljine i šećerne bolesti.

Kivi
Poput naranči, kivi je bogat vitaminom C, za kojeg se zna da pomaže protiv mnogih infekcija. Energetska vrijednost kiwija je niska, te se smatra idealnom dijetnom namirnicom. Istodobno sadrži visok udio prehrambenih vlakana i važnog elektrolita kalija.

Kiwi se preporučuje svima, a posebice osobama s oslabljenim imunosnim sustavom, te povišenim krvnim tlakom.

Kopriva
Preporučuje se kopriva, obiluje antioksidansima i protuupalnim tvarima, kao što su klorofil, flavonoidi, kumarin, vitamin K i drugi vitamini, kalcij, kalij, magnezij, pa bi trebalo češće jesti pirjanu koprivu, ili kuhanu na pari ili obično kuhanu da se dobije juha, ne samo radi sprečavanja i liječenja reumatskih bolesti, nego i radi jačanja imunološkog sustava.

Češnjak
Glavni sastojak je aliin koji ima jako antibaktericidno djelovanje na stafilokoke i streptokoke, na bacile tifusa, paratifusa, kolere, dizenterije i coli-bacile. Aliina ima 0,3 posto, zatim sadrži gerlicin, selen ili germanij, bjelančevine, celulozu, šećer, kremenu kiselinu, jod, biljne masti, inulin, kalcij, sumpor, fosfor, željezo, vitamine A, B1, B2 te nikotinamide. Koristan je za smanjenje LDL-a (lošeg kolesterola). Snižava krvni tlak i pomaže u prevenciji bolesti trbuha i raka crijeva.

Mrkve
One pak sadrže velike količine beta karotena, koji potiče proizvodnju T-stanica. Mrkva je veliki izvor antioksidansa -karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narančasti pigment) mrkve je beta -karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A. Mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Iako mrkva sadrži mnogo prirodnog šećera, vlakna u mrkvi sprečavaju da taj šećer brzo "protutnji" u krvotok i uzrokuje povećano lučenje inzulina. Ne treba zaboraviti i na vitamine -tijamin, niacin, vitamin B6 i folate, te mineral mangan.

špinat
A ono što u špinatu pomaže u poboljšanju vašeg imuloškog sustava je velika količina antioksidansa. Š pinat je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica iz skupine povrća te njegovu vrijednost treba naglašavati kroz obilje drugih nutrijenata. Naime, špinat je izvanredan izvor vitamina C, luteina i beta-karotena.

šalica kuhanog špinata osigurava oko 100 % dnevnih potreba za vitaminom K, 65,6 % dnevnih potreba za folnom kiselinom te oko 40 % dnevnih potreba za magnezijem. Istraživači su u špinatu identificirali 13 različitih flavonoida koji imaju antioksidativno djelovanje. Upravo ovakav njegov nutritivni profil čini ga važnim saveznikom u zaštiti od karcinogenih i kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, te očuvanju zdravlja mozga i očiju.

Gljive
Bogate sastojkom koji je poznat kao beta glukan, gljive potiču proizvodnju NK i T stanica u vašem tijelu koje pomažu spriječavanju raznih oboljenja. Osim hranjivih tvari gljive imaju poseban miris i okus, kao i veće količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, te mineralnih tvari (kalij, željezo, cink, kalcij). Gljive su jedine namirnice biljnog podrijetla koje u svom sastavu sadrže vitamin D te se stoga često preporučuju kod sprječavanje rahitisa, osteomalacije, i drugih metaboličkih bolesti kostiju. Postoje mnogi znanstveni dokazi da gljive mogu imat pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Dokazano je da pojedine gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne protiv tumora i protiv virusa, tvari koje snižavaju kolesterol, reguliraju tlak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju razinu šećera u krvi, reguliraju probavu, poboljšavaju rad dišnih organa, djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju centralni nervni sistem, poboljšavaju seksualne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje i sl.

Zbog svojih imunostimulacijskih i antiviralnih sastojaka gljive mogu biti od velike koristi i protiv svih virusnih oboljenja , bilo da se radi o prevenciji od infekcija, ili njihovom kočenju i svladavanju pri čemu sprečavaju umnožavanje virusa i razvoj virusnih infekcija.

Laneno sjeme
Dragocjena svojstva lanenog sjemena pripisuju se sadržaju esencijalnih masnih kiselina, linolne i linolenske. Omega -3 nezasićene masne kiseline čine 57 % masnih kiselina, a omega -6 čine 17 %. Dok nusprodukti razgradnje omega-6 kiselina uzrokuju upalne procese, rast stanica tumora, zgrušavanje krvi, omega-3 kiseline djeluju upravo suprotno. Iako naš organizam treba i omega-3 i omega-6 kiseline za normalno funkcioniranje, sve jasnije postaje da je omjer unosa ovih dviju obitelji nezasićenih masnih kiselina veoma važan.

Konzumacija lana može osnažiti imunitet. Jedna studija je pokazala da su upale dišnog sustava rjeđe i manje ozbiljne kod djece školskog uzrasta koja uzimaju manje od žličice lanenog ulja dnevno, nego kod djece koja ga uopće ne uzimaju.

Još jedan važan sastojak lanenog sjemena su fitokemikalije lignani, za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Unosom lignana moguće je smanjiti rizik pojave raka kolona, sniziti razinu glukoze i kolesterola u krvi. Lignani su prehrambena vlakna koja pospješuju peristaltiku crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sustav.

Paprika
Paprike su bogate vitaminom C, koji potiče tijelo na proizvodnju interferona. To antitijelo prekriva površinu stanica i štiti od virusa.

Brokula
Brokula je dobar izvor glukosinolata, fitonutrienata bogatim sumporom koji stimulira prirodne antioksidanse u tijelu. Navodno, 100 grama brokule dnevno smanjuje rizik oboljevanja od raka. Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula može usporiti oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča, pa jača obrambenu sposobnost organizma.

Brokula je također puna kalcija i magnezija neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti malokrvnost

Ječam
Kada se radi o žitaricama, ječam je na prvom mjestu po pitanju zdrave prehrane. Poput gljiva, ječam sadrži velike količine beta glukana, poznatog kao antioksidans i po svojim antimikrobskim sposobnostima. Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.

Med i limun
Sameljite opran limun (domaći uzgoj) i pomiješajte s medom. Omjer 500 g limuna i 500 g meda. Svako jutro jedna žlica uz 2 dcl vode, provjereno najbolji napitak protiv prehlade a i općenito za dizanje imuniteta. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani.

U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B. Med sadrži i mineralne tvari: silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar, krom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo, fosfor. Količine mineralnih tvari ovise o vrsti meda i podrijetlu.

Propolis
Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, spriječava rast biljaka i klijanje sjemena, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav. Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Preporučljiv je ne samo zbog snažnog podizanja imuniteta i prevencije zdravlja, nego i izraženog antitumorskog i antimetastatskog učinka.

Zeleni čaj
Zeleni je čaj odličan izvor L-teanina, aminokiseline koja potiče i oslobađa sastojke iz T-stanica, koji se bore protiv raznih mikroba.

Životni eliksir
1 jogurt, 1 čajna žličica maslinovog ulja, 1-2 češnja češnjaka ili 1 žličica praha, 1 čajna žličica sjeckanog peršina. Pomiješati i uzimati ujutro natašte prije doručka. Maslinovo ulje može se zamijeniti mlijevenim sjemenom lana. Ovaj pripravak jamstvo je dugovječnosti!

Komentari

 • čisti krvne žile, liječi srce, obnavlja imunološki sustav, čisti jetru, bubrege, sav sustav izlučivanja, također i probavni sistem od patogene mikroflore. Poboljšava rad mozga i pamćenje, čuva od infarkta i liječi do ozdravljenja osobe koje su preživjele iste. Sredstvo je i protiv zapaljenja zglobov, odlično je sredstvo protiv svih vrsta karcinoma

  Pripremite
  400 gr proklijalog žita (pšenice)
  15 svježih neprskanih limuna
  12 cijelih glavica (ne režnjeva) svježeg bijelog luka
  1 kg domaćeg kvalitetnog meda
  400 gr svježe orahove jezgre

  Priprema proklijale pšenice: 400 gr pšenice staviti u prokuhanu staklenu teglu, pa naliti vodom da stoji, najbolje preko noći. Poslije 10-12 sati preko čiste krpe/gaze prosuti vodu i dobro oprati zrnevlje i iscijediti kroz gazu.
  U tegli ostaviti iscjeđenu pšenicu. Poslije 24 sata se dobija pšenica s klicama (dužine 1-2 mm.).
  Samljeti zajedno proklijalu pšenicu, orahe i očišćene glavice bijelog luka. Samljeti 5 limuna s koricom i sve zajedno izmiješati u emajlirani lonac. Od ostalog limuna uzeti samo sok i miješati sa ostalom masom, dok smjesa ne postane homogena. Dodati med i duže miješati sa drvenom varjačom-kuhačom pa usuti u tegle koje treba čuvati u hladnjaku. Poslije 3 dana smjesa je gotova za konzumiranje.

  Doziranje
  Ova smjesa se uzima 1-2 jušne žlice 30 min prije: doručka, ručka, večere i prije spavanja. Konzumirajte je dok ne nestane. Za preventivu – jednom godišnje.
  Kod karcinoma uzmite svaka 2 sata....

  Komentar Marko, 19/12/2014 2:17pm (6 years ago)

 • Mudriji i sretniji način za usporavanje procesa starenja i kvalitetu zdravlja je prihvatanje režima ishrane u kojem ćete konzumirati zdravu i kvalitetnu hranu. Birajte organsku hranu, unosite antioksidanse, smanjite na minimum unos prerađene hrane.

  Komentar Ivka, 14/04/2014 9:54am (7 years ago)

 • upozorenje - hrana! - loša hrana nam imunitet ne može osigurati
  http://www.youtube.com/watch?v=9s74K89H0HU

  Komentar Dalibor, 10/02/2012 9:41am (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.