PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Betonika

betonika
Latinski naziv: Betonica officinalis L. Drugi nazivi: Klas, betunika, čistac, crvena metvica, gusar, petonika, ranilist, ranjak

Lijeska

ljesnjak
Latinski naziv: Corylus avellana L. Drugi nazivi: leska, lješnjak, lješnik

Ljubica mirisna

ljubicamirisna2
Latinski naziv: Viola odorata L. Drugi nazivi: fijolica, ljubica, ljubičica mirisna, melekuša, plava ljubica, poljska ljubica, vijolica, viola

Šumska jagoda

sumskejagode0.jpg
Latinski naziv: Fragaria vesca L. Drugi nazivi: divlja jagoda, jagoda pozemljuša, pozemljuh, mamica, fragula, sunice

PREHRANA

Cink

minerali
Cink (Zn) je esencijalni element u tragovima. Značaj-esencijalnost ovog elementa poznata je već preko 100 godina. U tijelu čovjeka ima oko 1,8 grama cinka, dok željeza ima oko 5 grama. Funkcije cinka su brojne.

Grožđe

grozde
Vinova loza jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka. Drži se da je prva vinova loza uzgajana u Zakavkazju, sjevernom Iranu te Maloj i Srednjoj Aziji. Odatle se -u predrimsko doba -proširila Europom.

Breskva

breskva
Breskva (prunus persica) voćka je umjerene klime. Postojbina joj je Kina, a preko Perzije i Grčke dospjela je u tople krajeve svijeta. Koristi se svježa, sušena te za kompote, marmelade, džemove, sokove i rakiju breskovaču.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Nesanica

Nesanica -CroMaps zdravstveni vodičGotovo da nema odrasle osobe koja se do sada nije našla u situaciji da u određenom razdoblju ne pati od problema s nesanicom. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga.

Od kratkotrajne, odnosno prolazne nesanice pati od 10 do 30% ljudi, a od dugotrajne (kronične) nesanice boluje od 8 do 20% ljudi, a u starosti se nesanica još češće pojavljuje. Potreba za snom razlikuje se od čovjeka do čovjeka i sa starošću se mijenja. Ne postoji zadano pravilo koje bi određivalo koliko sati treba spavati. Nekim je ljudima dovoljno četiri sata sna, a drugi se nakon osam sati spavanja probude nenaspavani, sedam sati sna nekakav je prosjek.
 
Kratkotrajna nesanica traje samo nekoliko dana koju može uzrokovati promjena okoline, npr. novo radno mjesto, seljenje u novi životni prostor, ležanje u bolnici, putovanje itd. Nesanica koja traje dulje od samo nekoliko dana obično je posljedica većih poteškoća (smrti u obitelji, rastave braka, gubitka posla i sl.).

Kad nesanica traje više od tri tjedna, govorimo o dugotrajnoj ili kroničnoj nesanici i njezini su uzroci složeniji a mogu je izazvati i psihički poremećaji, npr. depresija, dugotrajno pijenje alkoholnih pića ili nuspojave nekih lijekova. Čest je uzrok nesanice promjena u ritmu ciklusa spavanja (budnost -spavanje), npr. zbog rada u smjenama.

Simptomi
Poremećaji sna mogu biti različiti: neki nikako ne mogu zaspati, drugi se bude tijekom noći, a treći se bude prerano, kod nekih osoba izraženo je spavanje nakon kojeg se ne osjećaju naspavano -odmorno. Kao posljedica noćnih smetnji, tegobe se javljaju i tijekom dana. Bolesnici koji pate od nesanice umorni su, pospani ili razdražljivi i teško izvršavaju svakodnevne obveze.

Dijagnoza
Nesanicu je ponekad teško dijagnosticirati zbog njene djelomično subjektivne prirode, liječnik se služi razgovorom sa bolesnikom U procjeni kvalitete i količine sna bolesnika i određuje dijagnostički postupak.

Liječenje
Kratkotrajna ili prolazna nesanica može se liječiti lijekovima za uspavljivanje. Kod dugotrajne nesanice prvo se treba otkriti njezin uzrok, prije nego što se počnu uzimati sredstva za uspavljivanje. Ukoliko je neko medicinsko stanje uzrokovalo nesanicu, njezino je liječenje vezano u prvom redu uz liječenje tog stanja. Tablete za spavanje ne rješavaju probleme nesanice i ne uklanjaju njezin uzrok, njihovo dugotrajno korištenje učinit će više štete nego koristi a takve tablete izazivaju i ovisnost.

Jedna od strategija je i opuštanje, to jest korištenje određenih tehnika za relaksaciju tijela i uma, što će olakšati uvođenje u san i smanjiti vjerojatnost buđenja tijekom noći. Brojna istraživanja pokazuju da čest uzrok nesanice su nezdrave navike i pogrešno ponašanje, ljudi ostaju dugo budni, ujutro dugo spavaju, a pritom jedu i nezdravu hranu, a sve to utječe na kvalitetu spavanja.

 

na vrh

Komentari

 • 1 žličica usitnjenih suhih cvjetova lavande
  2,5 dcl kipuče vode
  1 žlica domaćeg meda

  lavandu preliti s 2,5 dl vrele vode, pokriti i ostaviti 10-ak minuta, procijediti zasladiti medom i polako pijuckati pred spavanje, spavat ćete

  Komentar Marinka, 03/06/2014 10:28pm (6 years ago)

 • jabučni ocat i jednaka količina meda, uzeti 2 žličice te mješavine s vodom prije spavanja

  Komentar Kristina, 21/02/2014 9:49pm (7 years ago)

 • ružmarin - 30 grama ružmarina popariti s pola litre kipuće vode, neka odstoji 20 minuta, procijediti i piti, spavanje ko beba

  Komentar Marica, 06/06/2013 9:42pm (7 years ago)

 • umjesto tableta za spavanje - bazgini listovi, glog, odoljen (smiruje), hmelj (smiruje), anis, majčina dušica (smiruje, uspavljuje), matičnjak (smiruje), brezini listovi (s ružmarinom), metvica (smiruje), vrkuta, stolisnik, čaša medom zaslađene vode

  Komentar Ivana, 20/12/2011 9:38pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.