PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Ulcerozni kolitis

ulcerozni.jpg
Ulcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva, osim bolnih grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.

Trihineloza

trihineloza1
Trihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna...

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Niacin

Niacin -CroMaps zdravstveni vodičNaziv niacin uključuje nikotinamid (PP) i nikotinsku kiselinu (Vitamin B3). Spada u vitamine topljive u vodi i one s koenzimatskim djelovanjem. Niacin se oralno brzo apsorbira iz probavnog trakta i disribuira u sva tkiva. U crijevima postoje i bakterije koje su u mogućnosti sintetizirati nikotinsku kiselinu.

Nedostatak niacina uzrokuje oboljenje pelagru, zatim promjene u probavnom traktu stomatitis enteritis i dijareju. Pelagra se javlja češće kod alkoholičara i osoba čija je prehrana siromašna proteinima i vitaminima iz skupine B vitamina.

Nikotinska kiselina i nikotinamid se razlikuju kao farmakološki agensi. Toksični efekt nikotinske kiseline javlja se kod velikih doza. Niacin se u povečanim količinama rabi u sprečavanju i terapiji hipovitaminoze. Preferira se nikotinamid jer ne uzrokuje vazodilataciju. Potvrđena je veza između triptofana u prehrani i niacina. U prehrani u kojoj je prisutan veći sadržaj proteina bit će i veći sadržaj triptofana. Za konverziju triptofana u niacin potrebni su vitamini B1,B2, B6. Smatra se da oko 60 mg triptofana u hrani ima isti učinak kao i 1 mg niacina.

Niacin i djelovanje na zdravlje

Ovaj vitamin pomaže u održavanju probavnog sustava i ublažava želučano-crijevne poremećaje te daje koži zdraviji izgled. Niacin pomaže inzulinu regulirati razinu šećera u krvi, obnavljanju kože, živaca i krvnih žila, proizvodnji hormona, masnih kiselina i steroida, stvaranju crvenih krvnih stanica, stabiliziranju psihičkog zdravlja i neutraliziranju toksičnog djelovanja nekih lijekova i kemijskih tvari u organizmu. Vrlo je djelotvoran i u smanjivanju razine kolesterola i triglicerida u krvi, širenju krvnih žila, te poboljšava krvotok i smanjuje potištenost, nesanicu i hiperaktivnost. Pomaže sprječavanje i olakšava jaku migrenu. Olakšava neugodne simptome vertiga kod Manijerovog sindroma.

Nedostatak niacina uzrokuje: probavne tegobe, gubitak teka, slabost u mišićima, crven i upaljen jezik, ranice u ustima, glavobolje, razdražljivost i potištenost.

Doziranje

Preporučene dnevne količine (RDA) nisu strogo definirane i kreću se u rasponu od 15-20 mg, ovisno o sadržaju triptofana u hrani. Starije osobe, osobe koje boluju od hipertireoze, alkoholičari te trudnice ili dojilje su sklonije nedostatku niacina. Ipak veće količine nikotinske, kiseline za razliku od nikotinamida, mogu biti toksične.

Niacin se oralno brzo apsorbira iz probavnog trakta i distribuira u sva tkiva. U crijevima postoje i bakterije koje su u mogućnosti sintetizirati nikotinsku kiselinu.

Najbolji prirodni izvori Niacina

Glavni prirodni izvori niacina su jetra, meso, jaja, mlijeko, produkti integralne pšenice, riba, krumpir, pivski kva ­sac, pšenične klice, pečeni kikiriki, bijelo pileće meso, avokado, urme, smokve, suhe šljive i zeleno povrće.  

Izvor
· ^ Jaconello P (October 1992). "Niacin versus niacinamide". CMAJ 147 (7): 990. PMID 1393911.
· ^ "Vitamin B3". University of Maryland Medical Center. 2002-01-04. Retrieved 2008-03-31.
· ^ a b "Niacin-induced "Flush" Involves Release of Prostaglandin D2 from Mast Cells and Serotonin from Platelets: Evidence from Human Cells in Vitro and an Animal Model". Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 2008.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.