PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Ivanjsko cvijeće

ivanjskocvijece
Latinski naziv: Galium Verum L. Drugi nazivi: žuta broćika, bročac, ivan-cvet, ivanova trava, sirište, sirištica

Lan

lan
Latinski naziv: Linum usitatissimum Drugi nazivi: Glavicica, kucina, len, pitomi lan, pravi lan

Aronija

aronijao.jpg
Latinski naziv: Aronia Melanocarpa L. Drugi nazivi: crna indijanska bobica, indijanski grašak

Zob

zob.jpg
Latinski naziv: Avena sativa L. Drugi nazivi: ovas, oves, pir, pitoma, silj

PREHRANA

Kupina

kupina2
Gotovo da i nema europske zemlje u kojoj kupina ne raste kao samonikla biljka (uz šume i grmlje, po šumama i ravnicama te naročito na zapuštenim zemljištima) jer se brzo razmnožava.

Artičoka

articoka
Artičoka ili Gardun (Cynara cardunculus subsp. scolymus (Carolus Linnaeus Hegi.) je biljka iz porodice glavočika koja se uzgaja kod nas i u svijetu zbog prehrambenih razloga, kao i za uporabu u medicinske svrhe. Naraste do 2 metra.

Kalij

minerali
Kalija (K) u organizmu ima 160-200 g i to u stanici 98%, a izvan stanice 2%. Esencijalni mineral koji se nalazi uglavnom u intracelularnoj tekućini, dok se u vanstaničnoj tekućini nalazi samo manji dio.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Nodozna toksična struma

Nodozna toksična struma -CroMaps zdravstveni vodičUvećana štitnjača (struma nodosa toxica) je, nakon Graves-Bazedovoljove bolesti, najčešći je uzrok hipertireoze. Ova se bolest najčešće javlja poslije pedesete godine života. Š titnjača može biti uvećana sa jednim ili više čvorova u kojima se stvara veća količina tireoidnih hormona (T3 i T4).

Uzrok nije poznat, vjerovatno više etioloških faktora djeluje sinergistički. Rezultat procesa je heterogena funkcionalna kolekcija tireoidnih folikula, od kojih poneki postaju dovoljno autonomni i metabolički dominantni. Š titnjača može sadržati više čvorova (multinodularna toksična struma), pri čemu se u pojedinim od njih proizvodi više hormona štitnjače. To se može javiti kod bolesnika koji je duže vrijeme imao uvećnu štitnjaču sa normalnim nivoom hormona, koja je iz nepoznatog razloga počela da producira višak hormona.

Simptomi
Kod nodozne toksične strume simptomi su slični kao kod Graves-Bazedovoljove bolesti, ali su obično manje izraženi. To podrazumijeva nepodnošljivost topline, lupanje srca, pretjerano znojenje, povećan apetit, gubitak težine, toplu i vlažnu kožu, uvećanu slezenu, vide se periferni edemi/otoci, lomljiva kosa, umor, gušenje pri naporu. Klinička slika može biti i atipična, pa dominira mišićna slabost, gubitak apetita i težine, apatija, depresija, emocionalna labilnost i srčana insuficijencija.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalazom uvećanih hormona (T3 i T4). Može da se napipati čvornato uvećana štitnjača (čvorasta guša). Ultrazvučnim pregledom se nalazi uvećana štitnjača sa jednim ili više čvorova. Scintigrafski pregled i nalaz hormona su dovoljni da se postavi dijagnoza.

Liječenje
Medikamentozna supstituciona terapija dovodi do remisije hipertireoze, ali se ne postiže trajna remisija.
Liječenje radioaktivnom jodom
Doze radioaktivnog joda su dosta veće nego kod Graves-Bazedovoljove bolesti. Pošto radioaktivni jod djeluje samo u vrućem čvoru, a ne u ostalom tkivu žlijezde, nakon ove terapije se rijeđe javlja komplikacija u smislu hipotireoze.
Terapija izbora je i subtotalna tireoidektomija i terapija radioaktivnim jodom obično dovode do kompletne i stabilne remisije.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.