PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Zob

zob.jpg
Latinski naziv: Avena sativa L. Drugi nazivi: ovas, oves, pir, pitoma, silj

Ivanjsko cvijeće

ivanjskocvijece
Latinski naziv: Galium Verum L. Drugi nazivi: žuta broćika, bročac, ivan-cvet, ivanova trava, sirište, sirištica

Lan

lan
Latinski naziv: Linum usitatissimum Drugi nazivi: Glavicica, kucina, len, pitomi lan, pravi lan

Konoplja

konoplja2
Latinski naziv: Cannabis sativa L. Drugi nazivi: kanabis, marihuana, trava, vutra, hašiš, skank

PREHRANA

Maslinovo ulje

maslinovoulje
Maslina (Olea europaea L., Oleum Olivarum, Folia Olivae) je porijeklom je iz Palestine ili Male Azije. Ne podnosi veliku udaljenost od mora. Maslina je vrlo značajna za životni standard dalmatinskih poljoprivrednika.

Lizin

aminokiseline
Lizin je esencijalna aminokiselina izolirana 1889. godine iz mliječnog proteina kaseina. Kemijska struktura lizina je otkrivena 1902. godine. Budući da ga naš organizam ne može sintetizirati , lizin se u dovoljnoj mjeri mora uzimati hranom.

Blitva

blitva
Blitva (lat. Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris) lisnato je povrće tamnozelene boje iz potporodice labode (Chenopodiaceae). Razlikujemo dvije glavna oblika blitve koje se uzgajaju u Hrvatskoj.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Nodozna toksična struma

Nodozna toksična struma -CroMaps zdravstveni vodičUvećana štitnjača (struma nodosa toxica) je, nakon Graves-Bazedovoljove bolesti, najčešći je uzrok hipertireoze. Ova se bolest najčešće javlja poslije pedesete godine života. Š titnjača može biti uvećana sa jednim ili više čvorova u kojima se stvara veća količina tireoidnih hormona (T3 i T4).

Uzrok nije poznat, vjerovatno više etioloških faktora djeluje sinergistički. Rezultat procesa je heterogena funkcionalna kolekcija tireoidnih folikula, od kojih poneki postaju dovoljno autonomni i metabolički dominantni. Š titnjača može sadržati više čvorova (multinodularna toksična struma), pri čemu se u pojedinim od njih proizvodi više hormona štitnjače. To se može javiti kod bolesnika koji je duže vrijeme imao uvećnu štitnjaču sa normalnim nivoom hormona, koja je iz nepoznatog razloga počela da producira višak hormona.

Simptomi
Kod nodozne toksične strume simptomi su slični kao kod Graves-Bazedovoljove bolesti, ali su obično manje izraženi. To podrazumijeva nepodnošljivost topline, lupanje srca, pretjerano znojenje, povećan apetit, gubitak težine, toplu i vlažnu kožu, uvećanu slezenu, vide se periferni edemi/otoci, lomljiva kosa, umor, gušenje pri naporu. Klinička slika može biti i atipična, pa dominira mišićna slabost, gubitak apetita i težine, apatija, depresija, emocionalna labilnost i srčana insuficijencija.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalazom uvećanih hormona (T3 i T4). Može da se napipati čvornato uvećana štitnjača (čvorasta guša). Ultrazvučnim pregledom se nalazi uvećana štitnjača sa jednim ili više čvorova. Scintigrafski pregled i nalaz hormona su dovoljni da se postavi dijagnoza.

Liječenje
Medikamentozna supstituciona terapija dovodi do remisije hipertireoze, ali se ne postiže trajna remisija.
Liječenje radioaktivnom jodom
Doze radioaktivnog joda su dosta veće nego kod Graves-Bazedovoljove bolesti. Pošto radioaktivni jod djeluje samo u vrućem čvoru, a ne u ostalom tkivu žlijezde, nakon ove terapije se rijeđe javlja komplikacija u smislu hipotireoze.
Terapija izbora je i subtotalna tireoidektomija i terapija radioaktivnim jodom obično dovode do kompletne i stabilne remisije.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.