BILJKA SE PREPORUČA ZA

Nesanica

nesanica
Gotovo da nema odrasle osobe koja se do sada nije našla u situaciji da u određenom razdoblju ne pati od problema s nesanicom. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se, često bez očitog razloga.

Prva pomoć moždani udar

mozakprvapomoc.jpg
Prva pomoć kod moždanog udara - moždani udar (cerebrovaskularni inzult) je naglo nastalo oštećenje moždanog tkiva uzrokovano poremećajem moždanog krvotoka. Moždani udar može biti ishemijski (nastaje zbog manje ili veće začepljenosti krvne žile i najčešće ga uzrokuju ugrušak ili aterosklerotske...

Bradikardija

bradikardija
Bradikardija je smanjanje broja otkucaja srca odraslog čovjeka na manje od 60 otkucaja u minuti. Fiziološki raspon srčane frekvencije odraslog čovjeka je do 60 do 90 otkucaja u minuti.

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Odoljen, valerijanaLatinski naziv: Valeriana officinalis, L
Drugi nazivi: valerijana, macina trava, baldrijan, odrijan

Očajnica -CroMaps zdravstveni vodičOdoljen je trajna biljka visoka do 2 m. Podanak je jajolika oblika dugačak do 5 cm, a širok do 3 cm, s tankim korijenčićima tamnosmeđe boje. Stabljika je šuplja, okrugla, uzdužno izbrazdana, samo u gornjem dijelu razgranata. Donji listovi nasuprotni i neparno perasto rascijepani, a na rubu nazubljeni, dok prema vrhu bivaju manjima. Na vrhovima ogranaka razvijaju se paštitasti cvatovi. Biljka cvate od svibnja do rujna, a cvjetovi su ružičasti, bijeli, katkad ljubičasti.

Odoljen je raširen po čitavoj Europi. Raste na vlažnim mjestima, uz grmlje i šikare, na vlažnim livadama, uz rubove šuma u nizinskim i brdskim područjima. Po planinama raste često na sunčanim, suhim i kamenitim položajima, gdje je čitava biljka nešto manja, sa slabije razvijenim korijenom ali zato s daleko jačim mirisom, i tom korijenju odoljena treba dati prednost pri sabiranju, jer je djelotvorniji. Biljka pripada obitelji odoljenki (Familiae Valerianaceae) i prirodni je analgetik, antidepresiv, antidot, antihelmetik, antiinflamatorik, antikarcinogenik, antioksidant, antispazmatik, diuretik, emenagog, hipnotik, homeopatik, karminativ, nervin, sedativ, stimulator i tonikum.

Ljekoviti dijelovi biljke
Sabire se čitav podzemni dio u rujnu ili listopadu i to ili iskapanjem ili čupanjem čitave biljke, ako je zemljište vlažno da korijen prilikom čupanja nebi pucao i tako dijelom ostajao u zemlji. Korijen se očisti od nadzemnih dijelova stabljike, opere dobro u vodi te suši na vrlo umjerenoj toplini na prozračnom mjestu. Suho bilje pohranimo u hermetički zatvorenu ambalažu. Iz korijena se izrađuje ulje (Oleum Valerianae) i tinktura (Tinctura Valerianae).

Ljekovito djelovanje
Od ljekovitih i djelotvornih tvari korijen sadrži eterično ulje (Oleum Valerianae) s nizom tvari, među ostalim izovalerijansku kiselinu koja uzrokuje karakteristično umirujuće djelovanje, nadalje taninsku, jabučnu, mravlju i octenu kiselinu, gumu, sluz, šećer, smolu, škrob i razne soli. Čitav niz tvari nije dovoljno ispitan. Aktivne tvari u biljci djeluju umirujuće, te pomažu kod nesanice, nemira, tjeskobe. Bolesnici koji su uzimali ekstrakt korijena ove biljke brže su tonuli u san, rjeđe su se budili u toku noći, a ujutro nakon ustajanja nisu se osjećali umorno i omamljeno (što je česta nuspojava kemijskih sedativa).
 
Odoljen ublažava simptome stresa, razdražljivosti, nervozu, preveliku psihičku aktivnost. Čaj od odoljena uspiješno se koristi kod svih živčanih bolesti. Djeluje kod epilepsije, histerije, hipohondrije, lupanja srca, grčeva u probavnom traktu i bolnih menstruacija.

Oprez
Dugotrajnom primjenom odoljen može uzrokovati glavobolju, razdražljivost, nemir i nesanicu. Nikako se ne preporučuje uporaba odoljena za djecu i trudnice. Odoljen ne uzimamo u kombinaciji s sintetičkim lijekovima za umirenje jer dolazi do pojačanog djelovanja. Biljku valja uzimati u terapijskim dozama do tri tjedna te napraviti stanku od mjesec dana.

Recepti:
Čaj protiv nesanice
30 gr odoljena (Valeriana officinalis)
40 gr plodova hmelja (Humulus lupulus)
15 gr metvice-nane (Mentha piperita)
15 gr matičnjaka (Melissa officinalis)
Jednu jušnu žlicu ove mješavine preliti sa ¼ l ključale vode, poklopiti i nakon 2 sata procijediti. Popiti jednu šalicu prije spavanja.

Čaj
Dvije jušne žlice usitnjenog korijena odoljena kuhaju se 5 minuta u ¼ l vode, ostaviti poklopljeno 2 sata da odstoji, procijediti. Pije se toplo, svaka 2 sata po gutljaj protiv nervoze, osjećaja straha, glavobolje, grčeva nervoznog želuca i crijeva.

U narodnoj medicini uzima se u prah stučeni suhi korijen, na vrhu noža, a zatim se popije gutljaj vode. To se uzima tri puta na dan. Podnosite li lakše tinkturu, uzmite 3 puta dnevno po 20 kapi na komadiću šećera ili s gutljajem vode.

 

na vrh

Komentari

  • umjesto tableta za spavanje, odoljen (smiruje) 10 grama korijena skuhati u četvrt litre vode, piti svaka dva sata po jednu žlicu, dodat i hmelj

    Komentar Ivana, 16/01/2012 9:40pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.